Οι «Πατριώτες» του Όρμπαν και το δεκαήμερο «του ευρω-διαβόλου»

Η πολιτική ομάδα «Πατριώτες για την Ευρώπη» την οποία διακαώς επιθυμούσε ο Όρμπαν έγινε πραγματικότητα - Η θέση της στο Ευρωκοινοβούλιο

Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Η Μαρίν Λεπέν σκόνταψε στο πολιτικό ανάχωμα που στήθηκε εναντίον της στη Γαλλία, όμως σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένωσε τις δυνάμεις με τον Βίκτορ Όρμπαν υλοποιώντας το σχέδιο του Ούγγρου πρωθυπουργού για μια «πατριωτική» Ευρώπη.

Η πολιτική ομάδα την οποία διακαώς επιθυμούσε ο Όρμπαν έγινε πραγματικότητα και οι «Πατριώτες για την Ευρώπη» όπως ονομάζεται αποτελούνται από 84 ευρωβουλευτές από 12 κράτη-μέλη της ΕΕ, πολύ περισσότερους από τα 23 πρόσωπα και τα τις 7 χώρες που απαιτούνται για τη σύσταση ενός γκρουπ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Καταλαμβάνουν την τρίτη θέση «στην πίτα» του ΕΚ

Με αυτά τα ποσοστά καταλαμβάνουν την τρίτη θέση «στην πίτα» του ΕΚ μετά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (188) και τους Σοσιαλιστές (136). Το. ECR της Τζόρτζια Μελόνι βρίσκεται στην τέταρτη θέση (78) σε απόσταση αναπνοής από το Renew (Φιλελεύθεροι) του Μακρόν που έχει 76 έδρες. Με τα τελευταία δεδομένα, το επίσης ακροδεξιό ID δεν υπάρχει σαν πολιτική ομάδα διότι δεν πληροί τις δύο προϋποθέσεις (23 ευρωβουλευτές από 7 χώρες). Όμως, ακόμη πρόκειται για προσωρινά αποτελέσματα.

Όσο Όρμπαν συνεχίζει την «αποστολή ειρήνης» εξοργίζοντας τις Βρυξέλλες αναμένεται «το δεκαήμερο του ευρω-διαβόλου» όπως τόνισε κοινοτική πηγή με τις διαβουλεύσεις και την προετοιμασία μέχρι την πρώτη ολομέλεια και την ακρόαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να κυριαρχούν στην βελγική πρωτεύουσα.

Στους «Πατριώτες για την Ευρώπη» εντάχθηκε η Φωνή Λογικής και η Αφροδίτη Λατινοπούλου. Με ανάρτηση βίντεο στην πλατφόρμα Χ, κάνει λόγο για «πολιτικό σεισμό στην ΕΕ». «Εκπρόσωποι των πατριωτικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, ενώθηκαν με έναν μόνο σκοπό: να βάλουν φρένο στη λαθρομετανάστευση και την ισλαμοποίηση της ΕΕ και τέλος στην ασυλία της woke ατζέντας και των επαγγελματιών δικαιωματιστών. Ως Φωνή Λογικής δεν επιτρεπόταν να λείπουμε από αυτό το κάλεσμα» προσθέτει προτάσσοντας όπως η ίδια επισημαίνει «το συμφέρον της πατρίδας μας». «Εάν παρατηρηθεί οποιαδήποτε συμπεριφορά που προσβάλλει την Ελλάδα, να ξέρετε πως θα μας βρουν όλοι απέναντί τους» τονίζει η κ. Λατινοπούλου.

Σε ρόλο ρυθμιστή

Ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε ότι μέσα από την τρίτη θέση οι Πατριώτες και ο Όρμπαν «θα επιδιώξουν να διαδραματίσουν ρόλο ρυθμιστή». Στη συνέντευξη τύπου πάντως που παραχώρησαν στον τύπο στις Βρυξέλλες, οι Πατριώτες φάνηκε να έχουν απόκλιση στις απόψεις.

Σε ερώτηση για το ταξίδι του Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, οι εκπρόσωποι της πολιτικής ομάδας κοιτάζονταν μεταξύ τους έχοντας δυσκολία να αποφασίσουν ποιος θα απαντήσει. Εν τέλει, ο εκπρόσωπος του ολλανδικού PVV πήρε τον λόγο λέγοντας ότι ο Βίκτορ Όρμπαν δεν είδε μόνο τον Πούτιν, αλλά και τον Ζελένσκι στην Ουκρανία προσθέτοντας ότι κάθε πόλεμος τελειώνει με ειρήνη, αλλά εκφράζοντας και στήριξη στο Κίεβο κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν όλα τα μέλη της πολιτικής ομάδας.

Κουνώντας το δάχτυλο στην κυριολεξία στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του ακροδεξιού ισπανικού VOX είπε ότι εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα αποκλειστούν απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν αποφασιστεί να μην δοθεί κάποια αντιπροεδρία του ΕΚ στους Πατριώτες. «Είναι μία ερώτηση την οποία εσείς (σ.σ. οι δημοσιογράφοι) πρέπει να απαντήσετε» υπογράμμιζε συνεχίζοντας να κουνά το δάχτυλο.

Τις ερχόμενες ημέρες αναμένονται τόσο πιθανές μετακινήσεις μεταξύ των πολιτικών ομάδων όσο και επαφές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί τους. Η ψηφοφορία για τη δεύτερη θητείας της θα πραγματοποιηθεί στις 15.00 ώρα Ελλάδας στις 18 Ιουλίου στο Στρασβούργο με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.