Γαλλία: Τo Ουφ της Liberation και τα πρωτοσέλιδα των κορυφαίων ιστοσελίδων

Η πρωτιά του συνασπισμού της Αριστεράς κόντρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις αποτέλεσε έκπληξη για όλο τον κόσμο. Με μερικά δίκτυα να το αποτυπώνουν στις πρώτες σελίδες τους.

Θετικά εκτιμούν τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών και τη νίκη της Αριστεράς τα περισσότερα πρωτοσέλιδα των ιστοσελίδων παγκόσμιας εμβέλειας πλην ορισμένων εξαιρέσεων. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν ήταν ο μεγάλος νικητής των γαλλικών εκλογών, χωρίς ωστόσο να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα καταλάβει στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση 182 έδρες, ενώ από 163 βουλευτές θα απαρτίζεται η προσκείμενη στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη.

Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει τελικά 143 βουλευτές και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει 68 βουλευτές.

Το Ουφ της Liberation

Η ανακούφιση για τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία με την ήττα της ακροδεξιάς του Εθνικού Συναγερμού αποτυπώνεται σε μία μόνο φράση στο πρωτοσέλιδο της Liberation: «Ουφ»

Στο εντυπωσιακό «στοπ» απέναντι στην ακροδεξιά και στην αριστερή έκπληξη στέκονται και οι περισσότερες ιστοσελίδες

«Η ακροδεξιά της Γαλλίας στερείται πλειοψηφίας από την άνοδο της αριστεράς στις εκλογές» Αναφέρει το κεντρικό σχόλιο των New York Times.

«H Γαλλία συγκρατεί την ακροδεξιά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις» λέει η ισπανική El Pais.

Το BBC λέει στο live το οποίο το έχει ως κορυφαίο θέμα πως «Οι πρώτες προβλέψεις δείχνουν προβάδισμα-έκπληξη για τη Γαλλική αριστερή συμμαχία».

«Αριστερά στη Γαλλία: Η Λεπέν ηττήθηκε, το Λαϊκό Μέτωπο είναι πρώτο. Μελανσόν: «Έτοιμος να κυβερνήσει». Ο Μακρόν καθυστερεί» λέει η Corriere della Sera στο κεντρικό της θέμα.

«Στεναχωρημένο» το Bloomberg «H Γαλλία σε τέλμα μετά την ανατροπή της νίκης της Λεπέν από την Αριστερά». Τα υπόλοιπα κεντρικά άρθρα του live στέκονται στα σενάρια ακυβερνησίας, στον Ζαν Λικ Μελανσόν και στην αντροπή των προβλέψεων που έδειχναν την ακροδεξιά πρώτη.

Στην κάλυψη του CNN αναφέρεται πως «Οι αριστεριστές προβάλλονται να κερδίζουν την ακροδεξιά στην Γαλλία».

«Η Γαλλία σε αβέβαιο έδαφος καθώς η αριστερή συμμαχία είναι έτοιμη να αρνηθεί στην ακροδεξιά την πλειοψηφία, σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα έκπληξη» γράφει το CNN κάτω από τον τίτλο του live.

H Washington Post αναφέρει σε δικό της live «Το αριστερό μπλοκ της Γαλλίας προηγείται σε προβλέψεις-έκπληξη».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.