Σε νόμο που ισχύει από το 2002 παραπέμπει μέσα από την ανακοίνωση του το υπουργείο Δικαιοσύνης ύστερα από τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για απαγόρευση δημοσιογραφικής κάλυψης μεγάλων δικών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, για τη διάταξη που ψηφίστηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, διευκρινίζει ότι το μόνο καινούργιο που εισάγεται με αυτή είναι η απαγόρευση να αφορά πλέον και στο διαδίκτυο. Ούτως ή άλλως η απαγόρευση τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής κάλυψης μιας δίκης ισχύει από το 2002 και γενικά εφαρμόζεται από το σύνολο των Μέσων με εξαιρετικά σπάνιες, σχεδόν ανύπαρκτες κατά καιρούς, παραβιάσεις.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει τα εξής: «Το ότι στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα είναι γνωστό. Το να μην μπορούν, όμως, να διαβάσουν τις απλές διατυπώσεις μια ισχύουσας από το 2002 ρύθμισης (άρθρο 8 του νόμου 3090/2002), καταντά γελοίο.

Επειδή λοιπόν αναφέρονται σε «μαύρο» που ρίχνει η κυβέρνηση στη δημοσιογραφική ενημέρωση για σοβαρές δίκες, παραπέμπουμε στη διάταξη του παραπάνω άρθρου που ισχύει εδώ και 22 χρόνια και η οποία απαγορεύει την «ολική ή μερική μετάδοση από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, καθώς και την κινηματογράφηση και μαγνητοσκόπηση της δίκης ενώπιον ποινικού, πολιτικού ή διοικητικού δικαστηρίου, εκτός αν το ίδιο το δικαστήριο παράσχει τη σχετική άδεια». Στους παραπάνω τρόπους μετάδοσης με την πρόσφατη ρύθμιση προστέθηκε και η μετάδοση μέσω ίντερνετ».

ΣΥΡΙΖΑ: Φιμώνει δημοσιογράφους, μαυρίζει το τοπίο της ενημέρωσης

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στην οποία ήρθε τοποθετήθηκε το υπ. Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση με αυτήν της την πρωτοβουλία, «η κυβέρνηση «ρίχνει μαύρο» στην ενημέρωση για σημαντικές δίκες».

Όπως επισημάνθηκε σχετικώς, «την περασμένη Παρασκευή 5/7 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η τροποποίηση του νόμου 3090/2002 περί της τηλεοπτικής ή ραδιοφωνικής μετάδοσης της δίκης που «ρίχνει μαύρο» στη μετάδοση μέσω διαδικτύου σε σχεδόν πραγματικό χρόνο των διαλόγων κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας σημαντικών δικών.

Η τροποποίηση, που μεταξύ άλλων απαγορεύει «και την κινηματογράφηση, μαγνητοσκόπηση, ηχογράφηση και αποτύπωση της δίκης μέσω ειδικού λογισμικού που μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό», είναι ένα κατασταλτικό μέτρο που αν δεν ανατραπεί θα «φιμώσει» και τα «παρατηρητήρια» δικών εύλογου δημόσιου ενδιαφέροντος, όπως αυτή της Χρυσής Αυγής ή εκείνη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Η σπουδή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δη του ανεκδιήγητου υπ. Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη να απαγορεύσουν στην ουσία την ακριβή πληροφόρηση για τέτοιες δίκες αποτελεί πλήγμα στη θεμελιώδη αρχή της δημοσιότητας της δίκης, «φιμώνει» τους δημοσιογράφους, «μαυρίζει» κι άλλο το τοπίο της ενημέρωσης στην Ελλάδα της θέσης 107 στην ελευθερία του Τύπου».

Γι’ αυτό κι από την Κουμουνδούρου κάλεσαν «τους δικηγορικούς συλλόγους και τις δημοσιογραφικές ενώσεις να αντιδράσουν στην αυταρχική νομοθετική ρύθμιση, την οποία πρέπει η κυβέρνηση άμεσα να αποσύρει» έτσι ώστε να «μη μαυρίσει κι άλλο η δημοκρατία».

Νέα Αριστερά: Φτάνει πια με την κακοποίηση της δικαιοσύνης

Για το ζήτημα εξέφρασε τη θέση της και η Νέα Αριστερά. Στη δική της ανακοίνωση ανέφερε αρχικά πως «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δια του υπουργού Δικαιοσύνης προχωρά σε μια άνευ προηγούμενου παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης Αρχής της δημοσιότητας της δικής που διασφαλίζει τη δίκαιη δίκη, της ελεύθερης άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και της απρόσκοπτης ενημέρωσης των πολιτών». Με απόφαση του κ. Φλωρίδη, από την Παρασκευή 5/7 απαγορεύεται η ολική ή μερική μετάδοση με οποιοδήποτε τρόπο, ιδίως μέσω της τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου και γενικά οποιουδήποτε τεχνολογικού μέσου, καθώς και η κινηματογράφηση, μαγνητοσκόπηση, ηχογράφηση και αποτύπωση της δίκης μέσω ειδικού λογισμικού που μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό, ενώπιων ποινικού, αστικού ή διοικητικού δικαστηρίου».

Όπως υπογραμμίστηκε, «πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση για τα δεδομένα μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Ακόμα και για τα δεδομένα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη που έχει γυρίσει τους θεσμούς, το κράτος Δίκαιου και την ελευθερία της δημοσιογραφικής δουλειάς πολλές δεκαετίες πίσω».

«Στα πενηντάχρονα της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, μαζί με τους πολίτες και τους θεσμικούς φορείς της δικαιοσύνης και της ενημέρωσης οφείλουν να υψώσουν φραγμό στην κακοποίηση της. Φτάνει πια» κατέληξε η Νέα Αριστερά.