Στην Ιταλία μια λίμνη στην Σικελία που φιλοξενούσε χιλιάδες είδη ζώων κοντεύει να εξαφανιστεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Ο λόγος για τη λίμνη Περγούζα (Pergusa), ένα φυσικό καταφύγιο κοντά στην πόλη Enna της Σικελίας, η οποία έχει συρρικνωθεί δραματικά εξαιτίας ενός «εκρηκτικού» μείγματος καύσωνα και ανομβρίας.
Η λίμνη αποτελούσε ζωτικός σταθμός ανάπαυσης για τα πουλιά που μεταναστεύουν μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης.
Η Σικελία καταγράφει «ρεκόρ» χαμηλών βροχοπτώσεων, με την ιταλική κυβέρνηση να κηρύσσει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κλιματικής κρίσης, η οποία έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες και τα βοσκοτόπια.
Η επιφάνεια της λίμνης καλύπτει σε φυσιολογικές συνθήκες 1,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα και δεν υπάρχουν ποτάμια που ρέουν μέσα ή έξω από αυτήν.
Αυτό σημαίνει πως αποκτούσε το νερό της αποκλειστικά από τη βροχή.
Ο πλανήτης «ψήνεται»
Επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου φοβούμενοι πως η κατάσταση μπορεί να είναι πλέον μη αναστρέψιμη για το κλίμα.
«Είναι ο 12ος μήνας στη σειρά που βλέπουμε μια παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 1.5 βαθμό», δήλωσε ερευνητής στο «Κοπέρνικος».
Μελέτη της Guardian με την συμμετοχή εκατοντάδων ερευνητών του ΟΗΕ προβλέπει πως η θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 2.5 βαθμούς μέχρι το 2.100.