Σουπιές κρασάτες με μαυρομάτικα φασόλια
Γευστικό και εύκολο φαγητό που να θυμίζει θάλασσα ακόμα και αν δεν είμαστε σε κάποιο νησί. Μια συνταγή ακόμα και για τους πιο αρχάριους, ώστε να απογειώσετε τις σουπιές στο τραπέζι σας.
Γευστικό και εύκολο φαγητό που να θυμίζει θάλασσα ακόμα και αν δεν είμαστε σε κάποιο νησί. Μια συνταγή ακόμα και για τους πιο αρχάριους, ώστε να απογειώσετε τις σουπιές στο τραπέζι σας.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
35λΧρόνος Μαγειρέματος:
45λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 4-5 μερίδες
- 1 κιλό σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλες μπουκιές
- 300 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
- 1 πράσο σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 2-3 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο
- ¾ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ (κονσέρβα) περασμένη από τον πολυκόφτη
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μαυρομάτικα με το δαφνόφυλλο σε άφθονο αλατισμένο νερό. Μόλις μαλακώσουν –προσέχουμε μην παραβράσουν και λιώσουν–, τα στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε σε μια χαμηλή κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις σουπιές, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και σχήμα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλινο και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, συμπληρώνουμε μισό ποτήρι νερό, σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα θαλασσινά.
Τέλος ρίχνουμε τα μαυρομάτικα και το μάραθο, αφήνουμε να πάρουν δυο-τρεις βράσεις και αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά.
Μικρά Μυστικά
Αν δεν έχετε ή δεν μπορέσετε να βρείτε μάραθο γίνεται να τον αντικαταστήσετε με άνηθο.