5 το πρωί: Δημοκρατική ανατροπή στη Γαλλία – Στους Ολυμπιακούς η Εθνική – Νέα στοιχεία για τον δράστη στο Ψυχικό

H απόλυτη ανατροπή έγινε στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. To Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε, έστειλε την ακροδεξιά της Λεπέν στην τρίτη θέση αλλά δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι, ο σχηματισμός κυβέρνησης εξελίσσεται πλέον σε γρίφο...

1

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο νικητής των εκλογών στη Γαλλία

  • Η απόλυτη ανατροπή: Σε πείσμα όλων των δημοσκοπήσεων που τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο εμφάνιζαν πρώτο σε έδρες το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, τον Έθνικό Συναγερμό, αλλά πιθανολογούσαν ότι θα έχει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση, τελικά αυτό ήρθε τρίτο. Πρώτο σε έδρες ήρθε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς και στην δεύτερη θέση έρχεται η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Mακρόν.
  • Η αντίδραση της Λεπέν: Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε «μη βιώσιμη»κατάσταση, δήλωσε η Μαρίν Λεπέν καταλογίζοντας την ήττα του Εθνικού Συναγερμού στην τακτική που εφάρμοσαν για την ψηφοφορία το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν. «Η νίκη μας απλώς πήρε μία καθυστέρηση», είπε.
  • Παραιτείται σήμερα ο Ατάλ: Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε σήμερα ότι πιστός στις δημοκρατικές παραδόσεις και σύμφωνα με τις αρχές του θα υποβάλει αύριο το πρωί την παραίτηση του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι θα εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του για όσο χρονικό διάστημα το καθήκον το απαιτεί.
2

Παρούσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες η Εθνική Ελλάδας

  • Σφράγισε το εισιτήριο: Παρούσα σε Ολυμπιακούς Αγώνες για πέμπτη φορά και πρώτη μετά από 16 χρόνια θα είναι η Εθνική Ελλάδας. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε της Κροατίας με 80-69 στο ΣΕΦ στον τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά του Πειραιά και πήρε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
  • Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές: Πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με 23 πόντους ενώ 19 πόντους είχε ο Γιώργος Παπαγιάννης (5/8 τρίποντα) και 14 ο Νικ Καλάθης (11 ασίστ).
  • Ποιοι θα είναι οι αντίπαλοί της; Στον Α΄ όμιλο του Ολυμπιακού Τουρνουά τοποθετείται η εθνική Ελλάδας σύμφωνα με την κλήρωση. Πρώτος αντίπαλός της στη Λιλ θα είναι ο Καναδάς στις 27 Ιουλίου. Στη συνέχεια, οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη θα αντιμετωπίσουν την ομάδα που προκρίθηκε από το Προολυμπιακό τουρνουά της Ισπανίας, δηλαδή την Ισπανία (!) στις 30 Ιουλίου, ενώ για την τελευταία αγωνιστική, στις 2 Αυγούστου, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την Αυστραλία.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Μάτι: Επιστρέφουν στο εδώλιο οι 21 κατηγορούμενοι

  • Ξεκινά η δίκη στο Εφετείο: Σήμερα ανοίγει η αυλαία της δευτεροβάθμιας δίκη στο Τριμελές Εφετείο της Αθήνας ενώπιον του οποίου θα δικαστούν και οι 21 κατηγορούμενοι από μηδενική βάση μετά την έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που άσκησε η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας και σε ό,τι αφορά το ύψος των ποινών για τους καταδικασθέντες και σε ό,τι αφορά το αθωωτικό μέρος της ετυμηγορίας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.
  • Τι αποφάσισε το δικαστήριο; Σε πρώτο βαθμό είχαν κριθεί ένοχοι έξι από τους 21 κατηγορουμένους στους οποίους το δικαστήριο επέβαλε ποινή από 3 χρόνια έως 5 χρόνια κατά συγχώνευση φυλάκισης. Σφοδρές αντιδράσεις είχε προκαλέσει η απόφαση της μετατροπής της ποινής σε εξαγοράσιμη προς δέκα ευρώ την ημέρα.
  • Ο κίνδυνος της παραγραφής: Η εκδίκαση της δίκης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων προσδιορίστηκε ταχύτατα, καθώς πάνω από τη δικογραφία για τη τραγωδία που έπληξε τη χώρα το 2018, υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, αφού η υπόθεση πρέπει να έχει κριθεί αμετάκλητα, δηλαδή και από τον Άρειο Πάγο, έως το 2026.
4

Νέα στοιχεία στο φως για τη δολοφονία στο Ψυχικό

  • Αρνείται τις κατηγορίες: Στην Ευελπίδων, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και μάσκα οδηγήθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Κυριακής ο 44χρονος ποινικός, κατηγορούμενος για τη δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του. Η μεταγωγή του έγινε κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας.Ο 44χρονος εξακολουθεί να αρνείται κάθε εμπλοκή του με τη δολοφονία. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη.
  • Πώς αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του: Κομβικό γεγονός που οδήγησε στην αποκάλυψη της ταυτότητας του ήταν το πλούσιο βιντεοληπτικό υλικό που συγκέντρωσαν οι Αρχές από 80 κάμερες πριν και μετά τη δολοφονία του 54χρονου. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τόσο το σπίτι όπου έμενε με την σύντροφό του στο Ψυχικό, αλλά και το σπίτι του συγγενικού του προσώπου στο Μαρούσι, στο πάρκινγκ του οποίου εγκατέλειψε την προσωπική του μηχανή μετά τη δολοφονία και η οποία γίνεται φύλλο και φτερό στα εγκληματολογικά εργαστήρια.
  • Βρέθηκε κρύπτη στο σπίτι του: Σε έρευνες στο σπίτι του ζευγαριού, βρέθηκαν σε κρύπτη στην ψευδοροφή, δύο κινητά τηλέφωνα, μία συσκευή GPS και κάρτες SIM. Όλα αυτά όπως και ρουχισμός, παπούτσια, μια ζώνη και άλλα αντικείμενα εστάλησαν στα εργαστήρια της Αστυνομίας, όπου γίνεται έλεγχος για δακτυλικά αποτυπώματα, γενετικό υλικό και ίχνη πυρίτιδας.
5

Πρεμιέρα σήμερα για τις θερινές εκπτώσεις

  • Πόσο θα διαρκέσουν; Ξεκινούν σήμερα Δευτέρα (8/7) οι θερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο 31 Αυγούστου.
  • Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα; Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου, δηλαδή την Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024. Το προτεινόμενο ωράριο για αυτή την ημέρα είναι από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.
  • Τι προσδοκούν έμποροι και καταναλωτές; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων των εμπορικών συλλόγων, αναμένονται υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που θα ξεκινούν από 40% και 50%. Τα ποσοστά αυτά θα αυξάνονται σταδιακά, όσο θα εξελίσσονται οι θερινές εκπτώσεις. Οι έμποροι προσδοκούν να ρευστοποιήσουν το διαθέσιμο εμπόρευμά τους για να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.