Πότε θα αλλάξουν αρχηγό οι Τόρις; Τα σενάρια και οι πρώτοι δελφίνοι

Η συντριβή των Συντηρητικών στη Βρετανία οδηγεί στην πόρτα της εξόδου τον Ρίσι Σούνακ που μοιάζει πρόθυμος να κρατήσει τα ηνία μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού.

Ζοφερό μοιάζει το πολιτικό μέλλον των Συντηρητικών στη Βρετανία μετά την εκλογική συντριβή που έφερε τους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ στην εξουσία μετά από 14 χρόνια.  Ο Ρίσι Σούνακ θα παραμένει στην ηγεσία του κόμματος τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να οργανωθεί η διάδοχη κατάσταση. Άλλωστε σύμφωνα με το BBC και τον Chris Mason, ο Σούνακ δεν σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το πρόβλημα είναι ότι η διάδοχη κατάσταση πρέπει να οργανωθεί από την Επιτροπή 1922, η οποία όμως δεν είναι στελεχωμένη. Η Επιτροπή 1922 είναι κοινοβουλευτική ομάδα του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία αποτελείται από βουλευτές χωρίς κυβερνητικό αξίωμα. Συνεδριάζει εβδομαδιαία κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Κοινοβουλίου και παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του αρχηγού του κόμματος. Από την επόμενη εβδομάδα λοιπόν θα αποφασιστεί ποιοι βουλευτές θα συμμετέχουν στο εκτελεστικό της όργανο ενώ το ίδιο διάστημα θα συνεδριάσει και το ηγετικό συμβούλιο των Τόρις.

Μοντέλο 2005 ή 2010;

Η διαδικαστική λύση θα βρεθεί αλλά το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ είναι ο χρόνος των εξελίξεων. Πόσο χρόνο λοιπόν πρέπει να πάρουν οι Συντηρητικοί για να βρουν τον αντικαταστάτη του Σούνακ;

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν το μοντέλο του 2005. Ο Μάικλ Χάουαρντ έχασε τις βουλευτικές εκλογές από τον Τόνι Μπλερ, αλλά παρέμεινε για αρκετούς μήνες για να δώσει στο κόμμα χώρο για μια μεγαλύτερη συζήτηση και προβληματισμό σχετικά με το μέλλον του. Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναδείχθηκε σε αυτό το διάστημα και νίκησε το φαβορί Ντέιβιντ Ντέιβις και έγινε πρωθυπουργός το 2010.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει λίγο πιο γρήγορα και ανατρέχουν στο 2010 για να τεκμηριώσουν την άποψή τους. Το 2010, όταν ο Κάμερον έγινε πρωθυπουργός, οι Εργατικοί ξόδεψαν αρκετό χρόνο για να επιλέξουν τον διάδοχο του Γκόρντον Μπράουν. Ο Εντ Μίλιμπαντ, που τώρα επέστρεψε ως υπουργός, αναδείχθηκε νικητής.
Αλλά ορισμένοι Συντηρητικοί πιστεύουν ότι στο μεσοδιάστημα, η νέα κυβέρνηση είχε τότε καταφέρει να διαμορφώσει ένα αφήγημα κατά των Εργατικών- και ο Εντ Μίλιμπαντ είχε χάσει το πλεονέκτημα πριν καν ξεκινήσει.

Η υπομονή του Σούνακ και το ορόσημο του Σεπτεμβρίου

Το BBC σημειώνει ότι ο Σούνακ δεν θα κατεβάσει αμέσως τα μολύβια και θα συνεχίσει να υπηρετεί τον ρόλο του καταθέτοντας ερωτήσεις μάλιστα στο Κοινοβούλιο προς τον νέο πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. Πρόκειται για μια επιλογή που είναι εύκολη προσωπικά για τον ίδιο καθώς θα απευθύνεται στον άνθρωπο που οδήγησε τους Εργατικούς σε θρίαμβο και τους Τόρις σε ταπεινωτική ήττα.

Ωστόσο, ο Σούνακ φαίνεται να βάζει για την ώρα τουλάχιστον πάνω από την προσωπική του φήμη το κόμμα του. Η στάση αυτή όμως  φαίνεται να έχει έναν χρονικό ορίζοντα και αυτός δεν είναι άλλο από το τέλος του καλοκαιριού. Μοιάζει λοιπόν πιθανό οι Τόρις να εκλέξουν νέο αρχηγό μέσα στο Σεπτέμβριο ο οποίος μάλιστα θα οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο λίγες εβδομάδες αργότερα.

Ζυγίζουν τις επιλογές τους Μπρέιβερμαν και Τούγκεντατ

Ηδη μάλιστα οι πιθανοί διάδοχοι φαίνεται να οργανώνονται. Η πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν προβάλει ήδη στον δημόσιο λόγο τα επιχειρήματά της. Φιλοδοξίες για την ηγεσία φαίνεται να έχει και ο Τομ Τούγκεντατ. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών για ζητήματα ασφαλείας διοργανώνει τις προσεχείς ημέρες μια εκδήλωση προσκαλώντας πολιτικούς φίλους στο think tank του Westminster. Αφορμή επισήμως είναι ο εορτασμός των γενεθλίων του αλλά το timing είναι μια χρυσή ευκαιρία να συζητήσει το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας. Ό,τι και αν αποφασίσουν τα δύο παραπάνω πρόσωπα το βέβαιο είναι ότι οι Συντηρητικοί έχουν μπει σε περιπέτειες και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.