Όταν ανοίγεις το ραδιόφωνο σε νησιά και ακούς…τούρκικα

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέλαβε να επιλύσει το θέμα, εγκαθιστά στο Αιγαίο, πιο δυνατούς πομπούς τηλεπικοινωνίας ώστε να εξαφανίσει το turkcell από τα ελληνικά νησιά και να παραμείνει στην Τουρκία.

Οι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, δυσκολεύονται πολλές φορές να βρουν ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό στο ραδιόφωνό τους, να ακούσουν ειδήσεις ή έστω κάποιο τραγούδι, αφού τουρκικοί ραδιοσταθμοί έχουν πιο δυνατό σήμα και παρεμβάλλονται. Δηλαδή εάν είσαι για παράδειγμα στη Ρόδο, ή στην Κω ή ακόμα στην εσχατιά του Αιγαίου στη Σύμη στη Χάλκη, στο Καστελλόριζο έως τώρα ήταν πολύ πιθανόν να άνοιγες το ραδιόφωνό σου και να άκουγες τούρκικα. Αυτό όμως, όπως πληροφορούμαι τελειώνει λίαν συντόμως.

Με νόμο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συγκεκριμένα του υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη δίνεται η δυνατότητα στους ραδιοσταθμούς να έχουν όχι μία (όπως είχαν έως τώρα), αλλά δύο συχνότητες. Συνεπώς εάν παρεμβάλλεται τουρκικός σταθμός, μπορεί εύκολα και με τον νόμο να αλλάξουν συχνότητα. Ήταν απαράδεκτο όμως όσοι ραδιοφωνικοί σταθμοί άλλαζαν έως τώρα μόνοι τους συχνότητα για να ακουστούν λόγω τουρκικών παρεμβολών, να τους τιμωρούσε με πρόστιμο η αρμόδια αρχή. Με τον νόμο όμως αυτό το θέμα αυτό σταματά να υπάρχει.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο θεματάκι. Συμβαίνει πολλές φορές (ακόμα και σε τουρίστες) μόλις πατήσουν το πόδι τους στα νησιά αυτά να εμφανίζεται ένα τούρκικο τηλεπικοινωνιακό σήμα της turkcell και να καλωσορίζει τον επισκέπτη στα τούρκικα, ωσάν να βρίσκεται στην Τουρκία και όχι σε ελληνικό νησί. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέλαβε να επιλύσει το θέμα, εγκαθιστά στο Αιγαίο, πιο δυνατούς πομπούς τηλεπικοινωνίας ώστε να εξαφανίσει το turkcell από τα ελληνικά νησιά και να παραμείνει στην Τουρκία.

***

Με τη νίκη των Εργατικών θα υπάρξει αλλαγή στάσης για τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Με τη νίκη των Εργατικών στην Βρετανία, δεν είναι λίγοι εδώ στην Αθήνα που πιστεύουν πως θα δοθεί μια νέα ώθηση στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα (ένα δίκαιο αίτημα που η κυβέρνηση Σούνακ, απέρριπτε χωρίς καν να το συζητήσει). Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία της βρετανικής και της διεθνούς κοινής γνώμης να υποστηρίζει το δίκαιο αίτημα της χώρας μας, την επιστροφή όλων των τμημάτων του μοναδικού αυτού μνημείου στην Αθήνα.

Απλώς υπενθυμίζω ότι κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (BCRPM) προχώρησε σε μία παρέμβαση ενόψει των εκλογών, ώστε οι υποψήφιοι να εντάξουν στο πρόγραμμά τους το δίκαιο αίτημα για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών στον φυσικό τους χώρο, δηλαδή στην Αθήνα και στο μουσείο της Ακρόπολης. Η επιστολή, ζητούσε από τους υποψηφίους βουλευτές να υποστηρίξουν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχει αποσταλεί σε περισσότερους από 600 μέλη και φίλους της BCRPM, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να τη στείλουν στους πολιτικούς της περιφέρειάς τους.

***

Ποιοι θέλουν να κάνουν τη Βουλή… παρεκκλήσι;

Από Ναός της Δημοκρατίας κοντεύει να μετατραπεί σε …Σκήτη της Δημοκρατίας. Ο λόγος για την Βουλή, όπου το λιβάνισμα στα γραφεία της Νίκης έχει προκαλέσει συζητήσεις και σχόλια. Και πράγματι, ο διάδρομος μπροστά από το γραφείο του προέδρου του κόμματος, Δημήτρη Νατσιού στο ισόγειο του ιστορικού κτηρίου, που βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το γραφείο της Ζωής Κωνσταντοπούλου και λίγα μέτρα πιο δίπλα από το «στρατηγείο» του Στέφανου Κασσελάκη, ευωδιάζει από το λιβάνι.

Το άρωμα του θυμιάματος κατακλύζει το προεδρικό γραφείο πρωινές ή βραδινές ώρες προκειμένου να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα και να συνοδεύσουν τις προσευχές τους στον ύψιστο: «Κύριε αποδίωξον κάθε εχθρό ορατών και αοράτων και πολέμιων εκ του οίκου τούτου ως αγαθός και ελεήμων και φιλάνθρωπος Θεός». Σημεία των αντιφατικών και ακραίων καιρών που εκτός από την λατρευτική νότα προσδίδουν στον διαρκώς δοκιμαζόμενο κοινοβουλευτισμό και ένα άρωμα γραφικότητας. Βλέπετε, άλλο το γραφείο ενός προέδρου κοινοβουλευτικού κόμματος και άλλο το …παρεκκλήσι.

***

Τι γυρεύει ένας Τούρκος Ναύαρχος στην Αθήνα;

Ο Τούρκος Αντιναύαρχος (αρχηγός του Στόλου παρακαλώ) Καντίρ Γιλντίζ (Kadir Yildiz), θα βρίσκεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, τη χρονική περίοδο από 8 έως 10 Ιουλίου 2024. Γιατί έρχεται όμως και τι θα κάνει; Από ότι μου λένε θα συναντηθεί με τον Έλληνα Αρχηγό Στόλου, τον Αντιναύαρχο Πολυχρόνη Κουλούρη. Διότι η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών.

Το πρόγραμμα για την τουρκική αντιπροσωπεία, ακούω ότι είναι πλήρες από δραστηριότητες και αντάξιο της ελληνικής φιλοξενίας. Περιλαμβάνει μάλιστα επισκέψεις σε μουσεία και παράθεση γευμάτων/δείπνων. Φαίνεται ότι η Αθήνα επιθυμεί το ήρεμο κλίμα, παρά τις τελευταίες παραφωνίες των Τούρκων…Και κάτι ακόμα έως τώρα οι ανταλλαγές επισκέψεων γίνονταν σε χαμηλότερους βαθμούς αξιωματικών, αλλά τώρα θα γίνουν και σε ναυάρχους.

***

Ο Τσίπρας, οι τεχνοκράτες και ο Όσκαρ Ουάιλντ

Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει μαζί με 350 προσωπικότητες – μεταξύ των οποίων η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Μόντι – στο «24ο Rencontres économiques d’Aix-en-Provence». Ο πρώην Πρωθυπουργός συμμετείχε συγκεκριμένα στη συζήτηση με τον Ζακ Αταλί, οικονομολόγο-σύμβουλο του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν (1981-1991), την οποία συντόνισε η Marie Visot, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Le Figaro:

«Κάποτε ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε πει: ‘Οι τεχνοκράτες ξέρουν τα πάντα για τις τιμές, αλλά σχεδόν τίποτα για την αξία των πραγμάτων’. Και όταν μιλάω για την αξία, εννοώ την αξία των δημόσιων αγαθών, την αξία της δημοκρατίας, τις μεγάλες αξίες. Την αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης, την αξία της ηθικής, της πολιτικής, την αξία της αλληλεγγύης», τόνισε στην παρέμβασής του ο κ. Τσίπρας. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη διαφορά ανάμεσα στην προοδευτική και τη συντηρητική πολιτική, στη Δεξιά και στην Αριστερά, που δεν είναι τόσο ευδιάκριτη. Ότι η Αριστερά, είπε, οφείλει να παράγει πλούτο και να τον μοιράζει δίκαια. Οφείλει να έχει ένα φορολογικό σύστημα φορολόγησης του πλούτου και άρα να είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα».

***

Ξανά αίτηση αποφυλάκισης ο Κασιδιάρης

Στα Δικαστήρια Λαμίας βρέθηκε η δικηγόρος του Ηλία Κασιδιάρη Βάσω Πανταζή η οποία κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους (όροι που είχαν επιβληθεί και στον αρχιγίσκο της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο).Να σημειώσω και τούτα:

  1. Ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξης για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης (όπως χαρακτηρίστηκε από το Δικαστήριο) Χρυσής Αυγής.
  2. Είχε καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης ξανά τον περασμένο Απρίλιο αλλά απορρίφθηκε.
  3. Τα ίδια όργανα που έκριναν και αποδέχθηκαν το αίτημα του Νίκου Μιχαλολιάκου θα λάβουν απόφαση και για τον Ηλία Κασιδιάρη.

***

Κεντρικός τραπεζίτης και «Nights In White Satin»

Άλλη μια συνέντευξη του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και πάλι αυτή τη φορά ανθρώπινη. Καμιά σχέση με τους άσπρους γιακάδες των τραπεζιτών. Αυτή τη φορά., στην αρχή της συνέντευξης ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε ένα τραγούδι της επιλογής του να ακούσει: «Nights In White Satin». Των Moody Blues.

Γιατί όμως η επιλογή αυτή; Επειδή όπως είπε είναι εποχής 1972, 1973, 1974, ότι του θυμίζει τα τελευταία χρόνια στο σχολείο, στο δημόσιο γυμνάσιο Φιλοθέης όπου άκουγε πολύ ροκ μουσική. Αυτό το τραγούδι τους άρεσε πολύ. Συνέδεε την παρέα τους τότε. Από τα ωραιότερα, νομίζω, τραγούδια της εποχής εκείνης, είπε χαμογελώντας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.