Ο Δούκας, το ΠαΣοΚ, η Αθήνα και το Μέγαρο Μαξίμου

Πέραν του εσωκομματικού μετώπου, ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει να αντιμετωπίσει τα πυρά τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και του πρώην δημάρχου Κώστας Μπακογιάννη που ήδη εξέφρασαν αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα του.

Πόσο εύκολο είναι να είσαι δήμαρχος της Αθήνας και πρόεδρος του ΠαΣοΚ; Μάλλον, είναι λιγότερο δύσκολο από το να είναι δήμαρχος της Αθήνας και υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Οι εσωκομματικές αναμετρήσεις υπακούσουν στους δικούς τους κανόνες και συνήθως είναι πολύ σκληρές. Απαιτούν χρόνο και υπομονή, Και για το δήμο της Αθήνας περίοδος των μπάνιων του λαού δεν υπάρχει. Το αντίθετο. Οι υπηρεσίες του δήμου καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, αποτέλεσμα της τουριστικής ακμής που βιώνει η πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια.

Ήδη ο κ. Δούκας έχει να αντιμετωπίσει πέρα από τα εσωκομματικά πυρά και άλλες βολές. Κώστας Μπακογιάννης και Μέγαρο Μαξίμου εξαπέλυσαν προειδοποιητικά πυρά. Είναι βέβαιο ότι περιμένουν τον κ. Δούκα στη γωνία. Κάθε αρρυθμία της λειτουργικής μηχανής της Αθήνας, θα αναδεικνύεται και θα εμφανίζεται ως το αποτέλεσμα της προσπάθειας του κ. Δούκα να χωρέσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Η επιχείρηση αποδόμησης της εικόνας του δημάρχου, δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις και στην εικόνα του υποψήφιου αρχηγού. Πάντα ήταν, τώρα, όμως, αποκτά άλλη σημασία.

Στο επιτελείο του δημάρχου της Αθήνας δεν έπεσαν από τα σύννεφα. Τις περίμεναν τις επιθέσεις αυτές και έσπευσαν να τις αξιοποιήσουν. Η ΝΔ, λένε, δείχνει ότι αυτός που υπολογίζει για αντίπαλο της είναι ο Δούκας. Επιχειρούν έτσι να ενισχύσουν το προεκλογικό αφήγημα του κ. Δούκα. Ότι με τον ίδιο στο τιμόνι το ΠαΣοΚ θα εισέλθει στη λεωφόρο της διακυβέρνησης. Αυτό είναι το βασικό αφήγημα του κ. Δούκα. Στην Αθήνα η συνεργασία των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων έδωσε στην καλούμενη δημοκρατική παράταξη μια εμβληματική νίκη. Μια συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων της κεντροαριστεράς γύρω από ένα ισχυρό ΠαΣοΚ μπορεί να κάνει την ανατροπή και στην εθνική κάλπη.

Η Θεσσαλονίκη και τα επόμενα βήματα

Ο κ. Δούκας επέλεξε να ξεκινήσει το ταξίδι προς τον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη από τη Θεσσαλονίκη. Εκεί ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ και δήμαρχος Αθηναίων αντάλλαξε απόψεις με πολύ κόσμο σε κεντρικό καφέ-μπαρ της πόλης, ενώ στην πρόσκληση του ανταποκρίθηκαν πρώην βουλευτές, πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη της πρώτης γραμμής, νυν και πρώην Δήμαρχοι καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι, «πράσινα» στελέχη και νεολαίοι της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Έχουμε χάσει το Κ από το ΠαΣοΚ. Το Κίνημα πρέπει να γίνει η καρδιά της νέας προσπάθειας. Το ΠαΣοΚ να δυναμώσει για να αποτελέσει την ψυχή της δημοκρατικής παράταξης, για αυτό κάνουμε ένα ευρύ κάλεσμα σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να συμμετέχουν στη διαδικασία εκλογής προέδρου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κύριος Δούκας.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην πόλη, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε μάλιστα συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου όσο και με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο,του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Χάρη Κυπριανίδη.

Η συνέχεια της περιοδείας και η πλατφόρμα

Η περιοδεία όμως δεν σταματά εκεί, καθώς σήμερα Σάββατο, ο κύριος Δούκας θα επισκεφθεί διαδοχικά την Κατερίνη και τη Λάρισα, όπου θα έχει συναντήσεις με διάφορους φορείς και θα έχει ανοιχτές συναντήσεις με τον κόσμο σε κεντρικά καφέ και των δύο πόλεων. Μέσα στην εβδομάδα, έχει προγραμματίσει να συνεχίσει την περιοδεία του σε διάφορους δήμους της Αττικής, ενώ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα την οποία στήνει το επιτελείο του κυρίου Δούκα με σκοπό τη συγκέντρωση υπογραφών για μέλη του κόμματος, φίλους και εθελοντές που θέλουν να βοηθήσουν το ΠαΣοΚ στον δρόμο για τις εσωκομματικές κάλπες.

Όπως άλλωστε λένε από το επιτελείο του κυρίου Δούκα, στόχος του Δημάρχου Αθηναίων είναι το ΠαΣοΚ να «ανοίξει» προς την κοινωνία, να γίνει συμμετοχικό και πλουραλιστικό και να προσελκύσει νέο κόσμο, τόσο μέσα από την εγκαθίδρυση συμμετοχικών διαδικασιών όσο και πολιτικών προτάσεων με κοινωνικό πρόσημο. «Το ΠαΣοΚ θέλει να γίνει η ψυχή τη δημοκρατικής παράταξης απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικές δυνάμεις να συμμετάσχουν στην εσωκομματική διαδικασία» αναφέρουν από το επιτελείο του κ.Δούκα.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναμένεται να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς ωστόσο να παραμελεί τα καθήκοντα του ως δήμαρχος. Ήδη έχουν προγραμματιστεί αρκετές δράσεις για την Αθήνα, όπως οι επετειακές εκδηλώσεις «Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της», καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 1974 και 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή τον Οκτώβριο του 1944 αλλά και το «Καλοκαίρι στην Αθήνα» με 79 συνολικά εκδηλώσεις σε 59 σημεία της πόλης.

Η Αθήνα, η κυβέρνηση και ο Μπακογιάννης

Πέραν του εσωκομματικού μετώπου όμως, για τον Χάρη Δούκα υπάρχει πλέον και ένα ανοιχτό μέτωπο με την κυβέρνηση αλλά και τον Κώστα Μπακογιάννη που ήδη έδειξαν τις προθέσεις τους απέναντι στον δήμαρχο Αθηναίων. Άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δεν δίστασε να δηλώσει πως υπάρχει «θεσμικό ζήτημα» με την υποψηφιότητα του κυρίου Δούκα.

«Ακούς ανθρώπους που έχουν μια μικρομεσαία επιχείρηση και σου λένε δεν μου φτάνουν οι ώρες της μέρας για τη δουλειά μου, να δω την οικογένειά μου, να διοικήσω μια επιχείρηση. Δεν μπορώ να καταλάβω που ένας άνθρωπος που διοικεί τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, πως μπορεί να το κάνει αυτό και να χει αποτέλεσμα και να διοικήσει ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα. Δεν το έχω ξανακούσει, πέρα από το χρόνο είναι και ένα ζήτημα θεσμικό. Είναι ο δήμαρχος Αθηναίων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος ηττήθηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές από τον Χάρη Δούκα, Κώστας Μπακογιάννης, εξαπέλυσε και εκείνος επίθεση εναντίον του κυρίου Δούκα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Αθήνα δεν είναι πάρεργο και δεν αντέχει δήμαρχο μερικής απασχόλησης». «Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο κύριος Μπακογιάννης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.