Δια του βήματος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να εμφανιστεί από τη μία ενωτικός και από την άλλη αιχμηρός.

Στη διάρκεια μιας ομιλίας που διήρκησε περί τη μια ώρα, ο πρόεδρος του κόμματος ανέπτυξε τους λόγους της αδυναμίας διατήρησης των εθνικών ποσοστών στις Ευρωεκλογές, κατέθεσε μερικές ιδέες για τη νέα δομή των οργάνων και έστειλε μήνυμα στους εσωκομματικούς αντιπάλους.

Κατά τον Στ. Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει «μια γέφυρα που αν τη χτίσουμε με ειλικρίνεια, θα μας ενώνει». Είναι η μοναδική προϋπόθεση προκειμένου να «ανταποκριθεί και να λειτουργήσει ως ηγέτιδα δύναμη του προοδευτικού χώρου».

«Θα έχεις τραγέλαφο»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε βέβαια, μιλώντας για τις συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων, ότι «σοβαρή πολιτική δεν είναι ο κατάλογος των επιθυμιών». Αντιθέτως «πρέπει να είναι σαφής ο οδικός χάρτης».

Δηλαδή «συντεταγμένες συγκλίσεις με σεβασμό στην αυτοτέλεια υφιστάμενων σχημάτων», καθώς οτιδήποτε άλλο «πίσω από τις κλειστές πόρτες» θα καθίσταται «ανήθικο».

Επίσης, είναι «ατελέσφορη μια συμφωνία» κατά την οποία επιδιώκεις «να ζευγαρώσεις τον τράγο με την ελάφο». Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως υπογράμμισε, «θα έχεις τον τραγέλαφο».

«Για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης είναι προαπαιτούμενο η σύγκλιση να συμβεί «από κάτω προς τα πάνω».

«Δεν είμαστε κανονικό κόμμα εξουσίας»

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία επισημαίνοντας ότι «δεν έχει υπάρξει προηγούμενο που οι ψεύτες κέρδισαν για τρίτη φορά», αλλά διευκρίνισε πως «δεν θα γίνω δέσμιος οποιουδήποτε συμφέροντος»

Αναγνώρισε βέβαια πως «δεν είμαστε κανονικό κόμμα εξουσίας», αλλά την ίδια ώρα επιτέθηκε στη Νέα Αριστερά σχολιάζοντας ότι «που είναι σήμερα όλοι αυτοί το απέδειξε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών», με αποτέλεσμα να «έχουν απωλέσει κάθε νομιμοποιήσει πολιτική και ηθική».

Κατά τον Στ. Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ το «μόνο που θέλουν είναι η ψήφος τους να πιάνει τόπο. Δεν νοιάζονται για την προσωπική ατζέντα κανενός».

Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ «κατέθεσε πρώτος τον οδικό χάρτη για να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια».

«Θα πρέπει να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα», επεσήμανε ακόμα.

Οι μεγάλες προκλήσεις

«Όλοι μαζί θα τα σκεφτούμε, θα τα επεξεργαστούμε και θα τα υλοποιήσουμε ρηξικέλευθα» τόνισε, διότι «η Αριστερά είναι τρόπος ζωής και όχι για να βιοπορίζεσαι».

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γεννηθεί έξι μεγάλες προκλήσεις.

  • Η μεταρρύθμιση και η θωράκιση κράτους δικαίου
  • Οι μεγάλες τομές στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
  • Η εκπόνηση εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης δημογραφικής κρίσης που απειλεί την υπόσταση πατρίδας.
  • Η περιβαλλοντική πρόκληση σ’ έναν κόσμο που παλεύει να επιβιώσει από κλιματική αλλαγή
  • Η ανάκτηση εμπιστοσύνης πολιτών στο πολιτικό σύστημα.
  • Η θέση μας στον κόσμο και η προστασία κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

«Ο Σαμαράς ως υπουργός Εξωτερικών υπέγραφε έγγραφα με το όνομα Μακεδονία», σχολίασε για το τελευυταίο.

Τι έφταιξε στις Ευρωεκλογές

Ακολούθως έκανε τον απολογισμό του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, αναζητώντας τις αιτίες της νέας πτώσης. Αρχικά επεσήμανε πως «εκλογές χωρίς χρήματα είναι εκλογές με λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει κραδασμούς από τη μείωση του κρατικής επιχορήγησης» ανέφερε.

Κατόπιν σχολίασε πως «δεν κοιμήθηκα για δυο μήνες και την ίδια στιγμή είχα την προπαγάνδα Μητσοτάκη να αντιμετωπίσω» Παρόλα αυτά «δεν έκανα βήμα πίσω», κατηγορώντας εκ νέου την κυβέρνηση για ψεύδη.

«Εδώ καλύπτουμε υποκλοπές και μονταζιέρες» σχολίασε χαρακτηριστικά κι επικαλέστηκε Μπρεχτ. «Είμαι ένας 36χρονος νέος που έχει δημοσιοποιήσει τα πάντα. Ποιος ξέρει άραγε τι άλλο έχουν να κρύψουν;» αναρωτήθηκε.

Ο Στ. Κασσελάκης δικαιολογήθηκε επίσης λέγοντας πως «δεν είχαμε τον χρόνο και τη λειτουργική ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση. Είχαμε ευδιάκριτες οργανωτικές αδυναμίες».

Κατόπιν αναγνώρισε πως «το κόμμα μας πάσχει και χρειάζεται ανανέωση, εκσυγχρονισμό κι ενδυνάμωση. Υποκριτής δεν είμαι και το ίδιο απαιτώ από συντρόφους. Δεν πήρα με πραξικόπημα την προεδρία. Να τελειώνει το πανηγύρι, δεν τιμώρησα κανέναν για τις πολιτικές απόψεις του. Ζητώ συντροφικότητα και συλλογικότητα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να βλάψει το κόμμα μας. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η Αριστερά είναι τρόπος ζωής κι όχι τρόπος για να ζεις» επανέλαβε.

Οι ιδέες – προτάσεις για τη νέα δομή

Ήταν στο σημείο που κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή «μερικές ιδέες προς συζήτηση και επεξεργασία» για τη νέα δομή του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδέες που αλλάζουν, όπως πρόλαβε μετά από κάποιες ενστάσεις.

Σε αυτήν περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση δημοτικών επιτροπών, η κατάργηση των νομαρχιακών επιτροπών προς ενίσχυση περιφερειακών, η αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής με Εθνικό Συμβούλιο 201 Μελών που θα καταρτίζει ετήσιο πλάνο δράσης, κατάργηση της Πολιτικής Γραμματείας για χάρη του Πολιτικού Συμβουλίου Μελών και τη θέσπιση Εθνική Συνέλευση Μελών που θα συνέρχεται κάθε τρία χρόνια.

«Έφτασε η ώρα της ειλικρίνειας» σημείωσε πάντως. «Είτε θα προχωρήσουμε μαζί είτε θα μείνουμε πίσω και θα μας προσπεράσει η αναγκαιότητα».

«Όχι άλλα παιχνίδια εξουσίας», κατέληξε χαρακτηριστικά καυτηριάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη στάση συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ μετά και το κείμενο που μοιράστηκε πριν από την έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής.