Ο ΣΥΡΙΖΑ πέθανε. Ζήτω ο ΣΥΡΙΖΑ της εποχής Κασσελάκη. Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (σ.σ. που πολλοί το λησμονούν) στην Κεντρική Επιτροπή αργά το πρωί του Σαββάτου ήταν άκρως αποκαλυπτική για τις προθέσεις του σχετικά με το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση βαίνει ολοταχώς στην μετεξέλιξή της – μετάλλαξή της για τους διαφωνούντες δηλ. την ομάδα των 87- με σαφές το στίγμα του Στέφανου Κασσελάκη.

Οι αλλαγές που θα γίνουν μέσω του καταστατικού συνεδρίου το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου και όχι μέσω δημοψηφισμάτων όπως προτείνουν οι 87 με το αιχμηρό κείμενο που κατέθεσαν, θα οδηγήσουν το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε μια νέα εποχή.

Εάν αυτή η εποχή θα είναι καλή ή κακή θα φανεί εκ του αποτελέσματος.

Το σίγουρο είναι όμως ότι ο Στ. Κασσελάκης με την βοήθεια της πλειοψηφίας των μελών θέλει να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το παλαιό γραφειοκρατικό μοντέλο διοίκησης που κυριαρχούσε η κομματική νομενκλατούρα και η οποία  αποτελούσε τροχοπέδη σε πολλές εκσυγχρονιστικές και μεταρρυθμιστικές κινήσεις στο κόμμα.

Αναμφίβολα είναι δύσκολο το στοίχημα που θέλει να κερδίσει και το επόμενο διάστημα θα περάσει μέσα από τις εσωκομματικές Συμπληγάδες που θα αφήσουν πληγές.

Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα βρει ομογενοποιημένη και οργανωμένη εσωκομματική αντίδραση στην πορεία να εγκριθούν οι αλλαγές που θέλει.

Για τον ίδιο με βάση την ομιλία του είναι μονόδρομος αυτές οι αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει κατά τον ίδιο η ηγέτιδα πολιτική δύναμη στο χώρο και πρέπει να διατηρήσει την πολιτικής αυτονομία.

Καίγοντας τα σενάρια περί συμμαχιών, συνεργασιών και ενιαίου σχήματος στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, ρίχνει το βάρος στην αλλαγή των δομών του κόμματος και της ενεργοποίησης νέων προσώπων.

Κυριολεκτικά πηγαίνει για επανεκκίνηση μέσω εσωκομματικού Μπιγκ Μπανγκ και παίρνει μεγάλο πολιτικό ρίσκο.

Εάν θα του βγει θα φανεί. Πάντως ρισκάρει θεωρώντας ουσιαστικά, πως με αυτές τις κινήσεις, είναι «στην πρωτοπορία του αγώνα» σύμφωνα με μια κλασσική ατάκα του Ανδρέα Παπανδρέου.