Οι βραβευμένες Μαθητικές Εφημερίδες του Βήματος δίνουν το λόγο σε σχολεία από όλη την Ελλάδα. Ο ρόλος που επιτελούν είναι πολλαπλός. Πρώτον, ενθαρρύνουν τη φιλαναγνωσία μεταξύ των μαθητών και τους φέρνουν σε επαφή με κείμενα τα οποία ξεχωρίζουν για το περιεχόμενό, το ύφος και τη λειτουργικότητά τους ως προς τους στόχους που καλούνται να επιτελέσουν. Δεύτερον, συμβάλλουν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων οι οποίες δεν εξαντλούνται μόνο στην παραγωγή γραπτού λόγου για συγκεκριμένο σκοπό, δηλαδή τη δημιουργία μιας μαθητικής εφημερίδας, αλλά περιλαμβάνουν επίσης την έρευνα, την αξιολόγηση πολλών και διαφορετικών πηγών, την κριτική σύνθεση διαφορετικών πληροφοριών. Επιπρόσθετα, εξοικειώνουν τους μαθητές με τον έντυπο Τύπο και συνολικά τους καθιστούν κριτικούς αναγνώστες, στοιχείο απαραίτητο για τη συγκρότηση της δημοκρατικής ταυτότητας κάθε ενεργού πολίτη.

Μέσα από τις μαθητικές εφημερίδες, οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων γίνονται για λίγο δημοσιογράφοι, μιλούν για τον τόπο τους, μοιράζονται τις αγωνίες και τα όνειρά τους και μαθαίνουν να ερευνούν, να κρίνουν και να δημοσιεύουν.

Δείτε παρακάτω το βίντεο σχετικά με την πρωτοβουλία των μαθητικών εφημερίδων:

Οι μαθητικές εφημερίδες έχουν ήδη αγκαλιαστεί από τις σχολικές και τοπικές κοινότητες, καθώς μέσα από αυτές βλέπουμε την Ελλάδα μέσα από τα μάτια των μαθητών. Παράλληλα, αποτελούν ένα πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη συνεργιών με εκπαιδευτικούς και πολιτειακούς φορείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μαθητικές εφημερίδες του ΒΗΜΑΤΟΣ και η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» έδωσαν δυναμικό «παρών» στην εκδήλωσης του εορτασμού για την «Ημέρα της Ευρώπης», η οποία πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο Διασύνδεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν στη θεματική συζήτηση «Η Δημοσιογραφία ως Πυλώνας Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία ως θεμελιώδης αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο ανάμεσα σε επαγγελματίες δημοσιογράφους και μαθητές σχολείων που έχουν συμμετάσχει στην πρωτοβουλία των Μαθητικών Εφημερίδων του Βήματος, αναπτύχθηκε ένας πολύ γόνιμος προβληματισμός σχετικά με το παρόν και το μέλλον της δημοσιογραφίας στην Ευρώπη, καθώς και το ρόλο της και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα.

Τέλος, οι μαθητικές εφημερίδες χαίρουν της εκτίμησης και τις καλλιτεχνικής κοινότητας. Το εξώφυλλο κάθε τεύχους είναι σχεδιασμό από κορυφαίους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες που χαίρουν διεθνούς αποδοχής και αναγνώρισης και συμμετέχουν στο εγχείρημα επειδή αντιλαμβάνονται στη σημασία και τη σπουδαιότητα του όλου εγχειρήματος. Τον Σεπτέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Παλαιού Τυχοδρομείου Πειραιά η έκθεση «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των μαθητών» με όλα τα εξώφυλλο των 33 μαθητικών εφημερίδων που είχαν έως τότε εκδοθεί, με την παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο της Πολιτικής, της Παιδείας, των Επιστημών και του Πολιτισμού. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, με ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων.