Έκπληξη, ελπίδα ή αίνιγμα; Η μπίλια μετακινείται διαρκώς όταν μιλάμε για τον εκλεκτό της Μαρίν Λεπέν για την πρωθυπουργία, Ζορντάν Μπαρντελά.
Ένας εν δυνάμει πρωθυπουργός σε αναμονή, μετά την απόφαση Μακρόν να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές που ίσως τον οδηγήσουν σε μια «οδυνηρή συγκατοίκηση» με τον αρχηγό του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.
Ο Ζορντάν Μπαρντελά είναι προσωπική επιλογή της Μαρίν Λεπέν στην προσπάθειά της να εκσυγχρονίσει το κόμμα, προσελκύοντας νέους (ηλικιακά και μη) ψηφοφόρους.
Παρά την όποια προσπάθεια, Λεπέν και Μπαρντελά επιμένουν να θέλουν να «σφίξουν τα λουριά» στο μεταναστευτικό, αλλά και να τερματίσουν το δικαίωμα ιθαγένειας εκ γεννήσεως.
Με κεντρικό σύνθημα «η Γαλλία επέστρεψε, ζητώ ψήφο υπέρ της γαλλικής ταυτότητας και κατά της πλημμύρας μεταναστών, για να υπάρχουμε και να μην εξαφανιστούμε», ο Ζορντάν Μπαρντελά αποσιωπά τεχνηέντως τις δικές του ρίζες.
Ζορντάν Μπαρντελά: Απόγονος μεταναστών με βιογραφικό «μισό»
Απόγονος μεταναστών και ο ίδιος, έχει βάλει στο στόχαστρο τους «λιγότερο Γάλλους». Ο Μπαρντελά έχει ιταλικές ρίζες από τη μητέρα του που γεννήθηκε στο Τορίνο και αλγερινές από τον πατέρα του (με αρχή τον μετανάστη προπάππου του).
Ο Ζορντάν Μπαρντελά έχει επιλέξει πολύ προσεκτικά τις προσωπικές ψηφίδες που θα συνθέσουν το επικοινωνιακό παζλ του.
«Tο πραγματικό αφεντικό παραμένει η Μαρίν Λεπέν, όχι ο Ζορντάν Μπαρντελά».
«Πολύ νωρίς, ο Μπαρντέλα κατάλαβε ότι για να ανέβει στην ιεραρχία, έπρεπε να είναι υπεράνω πάσης υποψίας», δήλωσε ο Πιέρ Στεφάν Φορτ, ερευνητής δημοσιογράφος που δημοσίευσε πρόσφατα μια μη εξουσιοδοτημένη βιογραφία του νεαρού πολιτικού.
Ο Πασκάλ Χουμό, ειδικός σύμβουλος για τα μέσα ενημέρωσης που συνεργάστηκε με τον Μπαρντελά για τέσσερα χρόνια, δήλωσε ότι πρόκειται για έναν πολιτικό «καθαρό προϊόν μάρκετινγκ». «Ποιος είναι πραγματικά ο Ζορντάν Μπαρντελά; Δεν ξέρουμε», αναρωτιέται εύλογα.
Το αφήγημα Μπαρντελά για τα παιδικά του χρόνια σε μία δύσκολη γειτονιά του Παρισιού που μαστίζεται από τα ναρκωτικά και το ριζοσπαστικό Ισλάμ, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.
Γιατί δεν αναφέρει ποτέ τον πατέρα του
Στις προσωπικές του συνεντεύξεις δεν μιλάει ποτέ για τον πατέρα του. Όχι γιατί δεν διατηρούσαν καλές σχέσεις, αλλά γιατί του «χαλάει» το προφίλ «φτωχό παιδί και περιφρονημένο».
«Όπως πολλές οικογένειες που ζουν σε αυτές τις γειτονιές, ήρθα αντιμέτωπος με τη βία όταν είδα ότι η μητέρα μου δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα», είπε σε συνέντευξή του στο France 2 τον Απρίλιο.
Ποια είναι όμως η αλήθεια; Γεννήθηκε το 1995 στο παρισινό προάστιο Σεν Ντενί και μεγάλωσε με τη μητέρα του μετά το διαζύγιο των γονιών του.
Πράγματι το Σεν Ντενί ήταν και παραμένει μια περιοχή με δυσκολίες, όμως ο Ζορντάν Μπαρντελά μοίραζε τον χρόνο του μεταξύ του διαμερίσματος της μητέρας του και του πατέρα του, το οποίο όμως βρισκόταν στο Μοντμορενσί στα βόρεια προάστια του Παρισιού.
Ο πατέρας του, ο οποίος διατηρούσε μια επιχείρηση διανομής ποτών και ήταν αρκετά εύπορος, διαγράφηκε από την ιστορία του Μπαρντέλα.
Η οικονομική άνεση του πατέρα του ήταν ο λόγος που ο Μπαρντελά φοίτησε σε ιδιωτικά καθολικά σχολεία και περνούσε τις διακοπές του σε πόλεις του εξωτερικού.
Μια πρόσφατη έρευνα της Le Monde προσπάθησε να βρει ίχνη του νεαρού Μπαρντέλα στη γειτονιά Saint-Denis, η οποία έχει γίνει κεντρική στην ιστορία του «αυτοδημιούργητου νέου», αλλά βρήκε πολύ λίγα.
Λίγοι κάτοικοι θυμούνται να έχουν δει τον Μπαρντελά στη γειτονιά, και οι λίγοι που το κάνουν δεν μπορούν να θυμηθούν αν είχε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική ή την ακροδεξιά.
«Όταν ήταν έφηβος, ο πατέρας του τον πήγε ένα μακρινό ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν ήταν 19 ετών, ο πατέρας του του αγόρασε ένα Smart.
Όταν ήταν 20 ετών, έδωσε στον γιο του ένα διαμέρισμα σε ένα από τα πιο αναβαθμισμένα παρισινά προάστιά στο Val d’Oise. Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν ταίριαζε με την πολιτική αφήγηση. Έτσι, διαγράφηκαν», δήλωσε ο Φορτ στο Euronews.
«Πρωθυπουργός όλων των Γάλλων»
Δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne και δεν έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα.
«Ενώ πολλοί από το γαλλικό πολιτικό κατεστημένο σπούδασαν πολιτική, ο Μπαρντελά σπούδασε γεωγραφία πριν εγκαταλείψει τις σπουδές του για να επικεντρωθεί στην πολιτική του καριέρα.
Δεν ντρέπεται να μιλήσει για την ταπεινή καταγωγή του και είναι ένας από τους λίγους πολιτικούς υψηλού προφίλ που μπορούν να μιλήσουν από πρώτο χέρι για την εμπειρία της γεωγραφικής περιθωριοποίησης», έγραψε σε πρόσφατη ανάλυσή του ο Τζόσεφ Ντάουνινγκ, επισκέπτης συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του London School of Economics.
«Ακόμα και ο ηγέτης της άκρας αριστεράς, ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, αν και γεννήθηκε από γονείς Ευρωπαίους εποίκους στο Μαρόκο, δεν έχει κάποια από τα διαπιστευτήρια του Μπαρντελά», πρόσθεσε.
Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Μπαρντελά, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων των Γάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα», ένας «πρωθυπουργός της καθημερινής ζωής» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».
Ζορντάν Μπαρντελά-Μαρίν Λεπέν: Η πρώτη συνάντηση σε πιτσαρία
«Ήρθε η ώρα να δώσουμε εξουσία σε ηγέτες που σας καταλαβαίνουν, που νοιάζονται για εσάς. Πρέπει να δοθεί μια πολιτιστική μάχη κατά του ισλαμισμού στη Γαλλία», δηλώνει ο Μπαρντελά, με τη Λεπέν να τον χειροκροτά δυνατά ενώ τα φλας τους τυφλώνουν.
Σε ηλικία 16 ετών, το 2012, ο Ζορντάν Μπαρντελά προσχώρησε στο Εθνικό Μέτωπο (FN) και το 2014, έγινε γραμματέας του διαμερίσματος του FN στο Seine-Saint-Denis.
Το 2015 δημιούργησε μια ομάδα την οποία ονόμασε «Banlieues Patriotes» (Πατριωτικά Προάστια) και η οποία επεδίωξε να προσελκύσει κατοίκους των διαφορετικών και δυσαρεστημένων γειτονιών της περιφέρειας του Παρισιού.
Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, κάποτε μοίραζε φυλλάδια που έγραφαν «Μουσουλμάνοι, ίσως, αλλά πρώτα οι Γάλλοι».
Η δράση -και το παρουσιαστικό- του κέντρισαν το ενδιαφέρον της Μαρίν Λεπέν. Πρώτη φορά συναντήθηκαν σε μία συνεδρίαση του κόμματος. Τόπος συνάντησης; Μία πιτσαρία.
«Πολύ νωρίς, ο Μπαρντέλα κατάλαβε ότι για να ανέβει στην ιεραρχία, έπρεπε να είναι υπεράνω πάσης υποψίας»
Η Λεπέν κάθισε δίπλα στον Μπαρντελά και περίμενε υπομονετικά να τελειώσει το φαγητό του. Ήταν τότε που του ζήτησε να εργαστεί στην προεκλογική της καμπάνια το 2017. Έδωσαν τα χέρια.
«Φαινόταν ένας πειθαρχημένος και ευφραδής νεαρός άνδρας, τον οποίο βρήκα πολύ Γάλλο, με τον τρόπο που ντυνόταν. Είχε μια κομψότητα», έχει δηλώσει η Λεπέν.
Η πορεία του με την πολιτική
Το 2015, εξελέγη στο περιφερειακό συμβούλιο της Île-de-France. Ωστόσο, δεν εξελέγη στις εκλογές του διαμερίσματος εκείνης της χρονιάς, ούτε στις βουλευτικές εκλογές του 2017, αποτυγχάνοντας στον δεύτερο και στον πρώτο γύρο αντίστοιχα.
Τον Σεπτέμβριο του 2017, μετά την παραίτηση του Φλοριάν Φιλιπότ, η Μαρίν Λεπέν διόρισε από κοινού τους Ζουλιέν Σάντσες, Σεμπαστιάν Σενού και Ζορντάν Μπαρντελά ως εκπροσώπους του Εθνικού Μετώπου.
Η άνοδος συνεχίστηκε τον Μάρτιο του 2018, όταν εντάχθηκε στο πανεθνικό γραφείο του FN και παράλληλα έγινε εθνικός διευθυντής του Εθνικού Μετώπου Νεότητας.
Τον Ιούνιο του 2019, ο Ζορντάν Μπαρντελά έγινε ο δεύτερος αντιπρόεδρος του κόμματος. Έναν μήνα αργότερα, στις 2 Ιουλίου του 2019, διορίστηκε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε ηλικία 23 ετών.
Στις 5 Νοεμβρίου 2022, ο Ζορντάν Μπαρντελά εκλέγεται πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης με 84,8% των ψήφων, έναντι του αντιπάλου του Λουί Αλιό, ως το πρώτο μη μέλος της οικογένειας Λεπέν.
Είχε διατελέσει υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος από τις 12 Σεπτεμβρίου 2021.
Επικεφαλής της λίστας της Εθνικής Συσπείρωσης για τις ευρωεκλογές του 2024, ο Ζορντάν Μπαρντελά αναδείχθηκε πρώτος στις εκλογές της 9ης Ιουνίου με 31,4% των ψήφων.
Θα «φάει» τη Λεπέν;
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να παραμερίσει τη Λεπέν για να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα το 2027, ο Μπαρντελά απάντησε στους Financial Times με μία εμφατική άρνηση (επί τρία). «Όχι, όχι, όχι. Δεν έχω αυτή τη φιλοδοξία».
Ο Μπαρντελά θεωρείται (και είναι) πολιτικό τέκνο της Λεπέν, κάτι που δεν ξεχνά. Στο γραφείο του έχει κρεμασμένο ένα πορτρέτο μεγάλου μεγέθους του ίδιου και της Μαρίν Λεπέν, ενώ της απευθύνεται ακόμα στον πληθυντικό ακόμα κι αν στον χώρο βρίσκονται μονάχοι οι δυο τους.
Οι δημοσιογράφοι δεν χάνουν ευκαιρία κι απευθυνόμενοι στη Μαρίν Λεπέν, θέτουν το ερώτημα περί δημοφιλίας Μπαρντελά.
«Θα στεναχωριόμουν που είναι πιο δημοφιλής στις δημοσκοπήσεις από εμένα; Αντίθετα, είμαι ευχαριστημένη. Θα χρειαστώ έναν δημοφιλή πρωθυπουργό για να κυβερνήσω τη Γαλλία», απαντά η Λεπέν για το πιο προβεβλημένο μέλος των πολιτικών της «γενιάς Μαρίν».
«Όταν μιλάει στους νέους, είναι ένα είδος υπέρμαχου των δικαιωμάτων των γυναικών, που θέλει να καταπολεμήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Καταλαβαίνει ότι αυτά είναι σημαντικά θέματα για τους νέους.
Αλλά όταν κοιτάξεις τις ψήφους του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνειδητοποιείς ότι κάνει το αντίθετο από αυτό που λέει στα κοινωνικά δίκτυα.
Για παράδειγμα, σε αρκετές περιπτώσεις αρνήθηκε να καταδικάσει την απαγόρευση της άμβλωσης στην Πολωνία», εξηγεί ο Φορτ.
Για να ολοκληρώσει τη σκέψη του με τη φράση «το πραγματικό αφεντικό παραμένει η Μαρίν Λεπέν, όχι ο Ζορντάν Μπαρντελά».