Την υπόσχεσή του για αλλαγή καλείται να υλοποιήσει ο νικητής των βρετανικών εκλογών Κιρ Στάρμερ μετά τον θρίαμβο του Εργατικού Κόμματος και την συντριβή των Συντηρητικών, που θυμίζει μέρες του 1997 και τη νίκη του Τόνι Μπλερ.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, οι Εργατικοί έχουν ήδη κερδίσει 410 έδρες, ξεπερνώντας το επικαιροποιημένο exit poll (405 έδρες), με τους Συντηρητικούς να περισώνουν περίπου 120 έδρες. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το ρεκόρ του Μπλερ (418).
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κινδύνευσε να χάσει την έδρα του ενώ δεν κατάφεραν να διασωθούν υπουργοί και διακεκριμένα στελέχη του κόμματός του, ούτε η πρώην Πρωθυπουργός Λιζ Τρας.
Το Εργατικό Κόμμα λαμβάνει το 34% των ψήφων (2% παραπάνω από τις εκλογές του 2019) ενώ το Συντηρητικό Κόμμα πέφτει στο 24%, στο χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας του σημειώνοντας απώλειες 20%.
Ο βρετανικός λαός τιμώρησε τους Συντηρητικούς που έμειναν επί 14 χρόνια στην εξουσία με πέντε διαδοχικούς πρωθυπουργούς, ενώ ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στους Εργατικούς που είχαν υποστεί μεγάλη ήττα στις προηγούμενες εκλογές υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν (ο οποίος εξελέγη τώρα ανεξάρτητος βουλευτής).
Η επιτυχία του «πρίγκιπα του Brexit»
Ο αποκαλούμενος και «πρίγκιπας του Brexit» Νάιτζελ Φαράτζ κατάφερε να διεμβολίσει τους Συντηρητικούς με το ακροδεξιό κόμμα Reform UK, που κέρδισε εκατομμύρια ψήφους (14%) και τη δεύτερη θέση σε πολλές από τις μονοεδρικές περιφέρειες όμως το εκλογικό σύστημα περιορίζει τις έδρες του σε λιγότερες από δέκα.
Έχοντας κάνει σημαία του το μεταναστευτικό ο Φαράτζ εξελέγη βουλευτής μετά από επτά αποτυχημένες προσπάθειες Ένα μέρος της δυσαρέσκειας για τους Συντηρητικούς καρπώνονται και οι Φιλελεύθεροι (12%), φτάνοντας τις 70 έδρες. Οι Σκωτσέζοι εθνικιστές χάνουν τα 4/5 της δύναμής τους και καταποντίζονται σε 8 έδρες. Οι Πράσινοι κερδίζουν το 7% των ψήφων όμως μόνο 4 έδρες.
Προς επούλωση των πληγών
Καλλιεργώντας την εικόνα ενός μεθοδικού πολιτικού, χωρίς υπερβολές στο λόγο, στο ύφος και στην προσωπική ζωή, ο Κιρ Στάρμερ έπεισε τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο τη Βρετανία, να επουλώσει τις πληγές στην κοινωνία και στην οικονομία, να ανατάξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να περιορίσει τις ανισότητες.
Η αλλαγή αρχίζει τώρα, διακήρυξε ο Στάρμερ στην επινίκια ομιλία του αποφεύγοντας να καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες για γρήγορα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της ακρίβειας, στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, στην παροχή υπηρεσιών στα 7 εκατομμύρια ασθενών που βρίσκονται στις λίστες αναμονής του ΕΣΥ. Το τιμόνι της οικονομίας αναμένεται ότι θα αναλάβει η μέχρι χθες σκιώδης υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς.
Οι Εργατικοί έχουν εξαγγείλει κατάργηση φοροαπαλλαγών για τους πολύ πλούσιους, όπως τους κατοίκους της χώρας που διατηρούν μεγάλες περιουσίες στο εξωτερικό, αύξηση της έκτακτης φορολόγησης των κερδών από την ενέργεια και του φόρου κληρονομιάς καθώς και φορολόγηση των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολών.
Παρά την κρισιμότητα των εκλογών λιγότεροι από 6 στους 10 δέκα πολίτες προσήλθαν στην κάλπη. Η συμμετοχή έπεσε στο 59,3%, δηλαδή ήταν 7,6 μονάδες μικρότερη από τις προηγούμενες εκλογές και 12 μονάδες χαμηλότερα από τις κάλπες του 1997.