Με ένα καυστικό εξώφυλλο ο Economist δείχνει την πόρτα εξόδου στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μετά την άκρως απογοητευτική εμφάνισή του στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μπορεί ο 81χρονος πρόεδρος να δηλώνει αμετακίνητος από την προεκλογική κούρσα ξεκαθαρίζοντας ότι θα πάει μέχρι τέλους, το βρετανικό περιοδικό όμως βροντοφωνάζει ότι ήρθε η ώρα ο Μπάιντεν να πάει σπίτι του. Στο εξώφυλλό του Economist υπάρχει ένα «Π» με το προεδρικό σήμα και τον τίτλο «Αποκλείεται να διοικήσεις μια χώρα», μια απεικόνιση της ανικανότητας του Αμερικανού προέδρου να παραμείνει στο τιμόνι των ΗΠΑ.

«Το προεδρικό debate ήταν κακό για τον Τζο Μπάιντεν, αλλά η συγκάλυψη ήταν χειρότερη» λέει το σχετικό ρεπορτάζ.

«Ήταν μαρτύριο να βλέπεις έναν μπερδεμένο ηλικιωμένο να παλεύει να ανακαλέσει λέξεις και γεγονότα. Η αδυναμία του να επιχειρηματολογήσει απέναντι σε έναν αδύναμο αντίπαλο ήταν αποκαρδιωτική. Αλλά η προσπάθεια της εκστρατείας του να διαψεύσει αυτό που είδαν με τα μάτια τους δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί είναι πιο τοξική, επειδή η ανεντιμότητά της προκαλεί περιφρόνηση» προστίθεται.

«Αξίζει να τον θυμόμαστε για τα επιτεύγματα και όχι την παρακμή του»

Οι δημοσκοπήσεις είναι απογοητευτικές και φέρνουν τον Μπάιντεν πίσω από τον Τραμπ ακόμα και σε πολιτείες που κάποτε ήταν ασφαλείς για τον Αμερικανό πρόεδρο όπως η Βιρτζίνια, η Μινεσότα και το Νέο Μεξικό.

«Αξίζει να θυμόμαστε τον Μπάιντεν για τα επιτεύγματά του και την αξιοπρέπειά του και όχι για την παρακμή του» αναφέρει ο Economist. Το άρθρο χαρακτηρίζει σωστή την κίνηση αρκετών Δημοκρατικών να ζητήσουν από τον πρόεδρο να αποχωρήσει.

«Ωστόσο, οι δημόσιες εκφράσεις τους δεν είναι τίποτα μπροστά στο κύμα απογοήτευσης που συσσωρεύεται. Οι περισσότεροι από αυτούς πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι αν δεν μιλήσουν τώρα, ο Τραμπ θα κερδίσει. Πρέπει να ζητήσουν αλλαγή προκειμένου να φέρουν την πολιτική ανανέωση που τόσο ξεκάθαρα χρειάζεται τώρα η Αμερική. Δεν είναι πολύ αργά» αναφέρει το άρθρο.

Ο Μπάιντεν κρίνεται ακατάλληλος για πρόεδρος, κυρίως λόγω της πνευματικής του παρακμής. «Δεν μπορεί να διοικήσει μια υπερδύναμη με autocue. Μπορούμε να εμπιστευόμαστε τους πυρηνικούς κώδικες σε κάποιον που δεν μπορεί να τελειώσει μια πρόταση για το Medicare;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος.