«Αν θέλετε αλλαγή, πρέπει να ψηφίσετε για αυτήν» προέτρεψε τους Βρετανούς ο Κιρ Στάρμερ και οι ψηφοφόροι έκαναν ακριβώς αυτό, δίνοντας μια θριαμβευτική νίκη στο Εργατικό Κόμμα και στον ίδιο τη δυνατότητα να επουλώσει τις πληγές της βρετανικής κοινωνίας μετά από 14 χρόνια διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς.

Ιστορική πλειοψηφία – Στους κερδισμένους ο Φαράτζ

Υπερδιπλασιάζοντας τις έδρες τους στη Βουλή (σύμφωνα με το exil poll) οι Εργατικοί φαίνεται να πετυχαίνουν ιστορική πλειοψηφία ενώ οι Συντηρητικοί καταποντίζονται χάνοντας σχεδόν τα δύο τρίτα των εδρών τους. Κερδισμένοι βγαίνουν οι Φιλελεύθεροι που ανεβαίνουν στην τρίτη θέση, καθώς και το κόμμα του ακροδεξιού λαϊκιστή Νάιτζελ Φαράτζ ενώ οι Σκωτσέζοι εθνικιστές πέφτουν στα τάρταρα.

Γιατί έχασαν οι Τόρις

Η διάψευση των προσδοκιών από το Brexit, η ακρίβεια, η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, οικονομικά σκάνδαλα και αλαζονικές συμπεριφορές, καθώς και η μεταναστευτική κρίση, είναι από τους βασικούς παράγοντες της ήττας των Τόρις. Σε αυτά τα προβλήματα καλείται να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις ο αυριανός πρωθυπουργός Στάρμερ, ο οποίος έχει αποφύγει να δώσει υποσχέσεις για γρήγορες λύσεις.

Οι προτεραιότητες των Εργατικών

Στις προτεραιότητες των Εργατικών είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης με περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους στις λίστες αναμονής. Πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τις τράπεζες τροφίμων.

Το τραύμα που προκάλεσε ο διχασμός για το Brexit δεν έχει επουλωθεί και οι Εργατικοί θα αποφύγουν να δαπανήσουν πολιτικό κεφάλαιο για ένα νέο δημοψήφισμα στο προσεχές μέλλον, ωστόσο οι υπέρμαχοι της επανένταξης στην Ε.Ε. προσδοκούν μια σταδιακή βελτίωση των σχέσεων με τους 27.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, που τα έκανε κυριολεκτικά μούσκεμα όταν ανακοίνωσε τις πρόωρες εκλογές υπό βροχή έξω από τη Ντάουνιγκ Στριτ αρ. 10 πριν από ενάμισι μήνα, κινδυνεύει να μην εκλεγεί ούτε βουλευτής.