Παρότι κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Ντόναλντ Τουσκ, διερωτήθηκαν δημόσια νωρίτερα για το εάν είναι δυνατόν να αληθεύουν οι φήμες για επίσκεψη του Βίκτορ Όρμπαν στη Μόσχα και συνάντηση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Ούγγρος πρωθυπουργός αποφάσισε να ρίξει την «τορπίλη», μια μόλις εβδομάδα μετά την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ από τον ίδιο.

Σύμφωνα μάλιστα με διεθνείς αναλυτές, αυτή η επίσκεψη, η οποία έλαβε χώρα σήμερα, μπορεί εύκολα να ισοπεδώσει όλες τις προσπάθειες της ΕΕ για ενότητα και στήριξη της Ουκρανίας.

Αποστάσεις από την επίσκεψη πήρε η ΕΕ

Από την πλευρά της, η ΕΕ φρόντισε να πάρει άμεσα αποστάσεις από την επίσκεψη, εκδίδοντας  ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι ο Βίκτορ Όρμπαν επισκέπτεται τη Μόσχα αποκλειστικά στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας και δεν εκπροσωπεί την ίδια.

Νωρίτερα άλλωστε η Ένωση είχε λάβει σαφείς αποστάσεις από οποιαδήποτε σκέψη για αλλαγή στάσης στο ζήτημα της Ουκρανίας στέλνοντας σαφές μήνυμα για συνέχιση της στήριξης της χώρας για όσο χρειαστεί με τελευταίες αποφάσεις την έγκριση του 14ου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, αλλά και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το Κίεβο.

Φον ντερ Λάιεν: Ο κατευνασμός δεν θα σταματήσει τον Πούτιν

«Ο κατευνασμός δεν θα σταματήσει τον Πούτιν», επισημαίνει με ανάρτησή της στο «Χ», η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας στη Μόσχα.

«Μόνο η ενότητα και η αποφασιστικότητα θα ανοίξουν το δρόμο για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», τονίζει η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Όρμπαν: Οι Βρυξέλλες δεν κάνουν αρκετά για την επίτευξη ειρήνης

Ο ίδιος βέβαια ο Όρμπαν μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο ουγγρικό ραδιόφωνο από την μία ισχυρίζεται ότι δεν διαπραγματεύεται, από την άλλη κατηγορεί εμμέσως τις Βρυξέλλες ότι δεν κάνουν αρκετά για την επίτευξη ειρήνης.

«Είναι σημαντικό για εμάς τους Ούγγρους να θυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι το να έχουμε την προεδρία της ΕΕ, η οποία στις Βρυξέλλες ονομάζεται εκ περιτροπής προεδρία, δεν επιτρέπει να διαπραγματευόμαστε εκ μέρους οποιουδήποτε. Μπορεί αυτό που κάνω να μοιάζει με μία φόρμα διαπραγμάτευσης γιατί καθόμαστε πίσω από ένα τραπέζι και συζητάμε θέματα, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε» λέει ο Ούγγρος πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι « εάν καθόμαστε στις Βρυξέλλες δεν μπορούμε να φτάσουμε πιο κοντά στην ειρήνη, γιατί η ειρήνη δε θα έρθει μόνη της».

Πούτιν: «Αντιλαμβάνομαι ότι είστε εδώ ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου»

Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πριν τη συνάντησή του με τον Βίκτορ Όρμπαν ότι θεωρεί ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός  βρίσκεται στη Ρωσία ως εκπρόσωπος της ΕΕ για να συζητήσει μαζί του τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή τη φορά ήρθατε όχι μόνο ως μακροχρόνιος εταίρος, αλλά και ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δήλωσε συγκεκριμένα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Περιμένω να μου πείτε τη θέση σας (για την Ουκρανία) και τη θέση των Ευρωπαίων εταίρων», πρόσθεσε, αν και η ΕΕ έχει ήδη προλάβει δηλώσει ότι ο Βίκτορ Όρμπαν δεν έχει ευρωπαϊκή εντολή για κανενός είδους διαπραγμάτευση.