Οι Εργατικοί επιστρέφουν στην κυβέρνηση αφού ήταν οι μεγάλοι νικητές στις βρετανικές εκλογές. Ένα από τα πρόσωπα που ευθύνονται για αυτό είναι και ο Κιρ Στάρμερ ή αλλιώς ο άνθρωπος που θα καλέσει την Παρασκευή ο βασιλιάς Κάρολος για να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ποιος είναι όμως ο Κιρ Στάρμερ; Γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβριο του 1962 στο νότιο Λονδίνο και μεγάλωσε στο Σάρεϊ της Αγγλίας. Εκεί έζησε τα σχολικά του χρόνια πριν μετακομίσει για το Λονδίνο όπου και σπούδασε μουσική. Είναι κάτοχος διπλωμάτων στο φλάουτο, το πιάνο και το βιολί, ενώ αποφοίτησε από την μουσική σχολή «Guildhall School of Music and Drama» του Λονδίνου.

Γρήγορα όμως τον κέρδισε η νομική την οποία σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λιντς. Μάλιστα, ήταν από τους καλύτερους φοιτητές και για αυτό παρέλαβε ειδικό έπαινο (First Class Honours) το 1985. Συνέχισε τις σπουδές του πάνω στη δικηγορία και ειδικεύτηκε στο Αστικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ένα χρόνο αργότερα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του.

Από το 1987 είναι μέλος του δικηγορικού συλλόγου του Λονδίνου και ειδικεύτηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η σχέση του με τη βασιλική οικογένεια

Στις αρχές της νέας χιλιετίας ορίστηκε Σύμβουλος της Βασίλισσας (QC). Τα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσει τη δική του οικογένεια με τη σύζυγό του, επίσης δικηγόρο, Βικτόρια Αλεξάντερ, με την οποία έχουν αποκτήσει 2 παιδιά. Γενικότερα απέφευγε την έκθεση της προσωπικής του ζωής στη δημοσιότητα και οι μοναδικές φωτογραφίες που υπάρχουν από εκείνον και να μην αφορούν τη δουλειά του είναι από το γήπεδο.

Ο Κιρ Στάρμερ είναι υποστηρικτής της Άρσεναλ και ο ίδιος έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά στο παρελθόν με το ποδόσφαιρο. Το 2008 έγινε Διευθυντής Δημόσιας Εισαγγελίας (DPP) και Προϊστάμενος της Βασιλικής Εισαγγελίας (CPS), θέση που διατήρησε ως το 2013. Για τον ρόλο του ως Διευθυντή Δημόσιας Εισαγγελίας, χρίστηκε Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού (KCB) το 2014.

Η ενασχόλησή του με την πολιτική

Ένα χρόνο αργότερα αρχίζει και η πιο ενεργή ενασχόλησή του με την πολιτική. Προερχόμενος από οικογένεια που υποστήριζε τους Εργατικούς δεν θα μπορούσε να ξεφύγει. Το 2015 εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν τον όρισε ως σκιώδη υπουργό Μετανάστευσης, θέση από την οποία ο Στάρμερ παραιτήθηκε το 2016 μαζί με πολλούς άλλους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του Κόρμπιν.

Αργότερα διορίστηκε σκιώδης υπουργός αρμόδιος για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την ήττα του Εργατικού Κόμματος στις γενικές εκλογές του 2019, ο Στάρμερ εξελέγη νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στις 4 Απριλίου 2020.

Έκτοτε έβαλε ως στόχο να επαναφέρει τους Εργατικούς στην εξουσία και τελικά το κατάφερε και μάλιστα με εμφατικό τρόπο. Τώρα έχει μπροστά του μια μεγάλη πρόκληση και μένει να δούμε εάν θα τα καταφέρει.