Τεράστια εκλογική νίκη των Εργατικών επιβεβαιώνει το exit poll που βγήκε αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών στις βρετανικές εκλογές. Αυτό που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι θα αποτυπωθεί και στις κάλπες με τους Εργατικούς να παθαίνουν τεράστια εκλογική ήττα.

Από τις 650 έδρες οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ αναμένεται να έχουν 410 βουλευτές αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της δυναμικής τους κατά 209 βουλευτές σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και ταυτόχρονα στη μεγαλύτερη αύξηση ποσοστού κόμματος από το 1994.

Την ίδια ώρα οι Συντηρητικοί φαίνεται ότι θα περιοριστούν στους 131 βουλευτές. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να έρθουν τρίτοι με 61 βουλευτές. Στα αξιοσημείωτα και το γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα του Φάρατζ (Reform UK) θα φαίνεται ότι θα έχει 13 βουλευτές, ένα νούμερο μικρότερο σε σχέση με τους 17 που το έδειχναν οι δημοσκοπήσεις.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θα δει τον αριθμό των βουλευτών του να πέφτει στους 10. Το Πράσινο Κόμμα της Αγγλίας και της Ουαλίας προβλέπεται να διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του σε δύο και το Plaid Cymru να πάρει τέσσερις βουλευτές. Άλλοι προβλέπεται να λάβουν 19 έδρες.

Οι κάλπες έκλεισα στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.

Τα exit polls

  • Εργατικοί 410
  • Συντηρητικοί 131
  • LD 61
  • REF 13
  • SNP 10

Πότε θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα;

  • Η διαδικασία είναι αρκετά αργή. Περίπου στις 01.30 ώρα Ελλάδας θα αρχίσουν να βγαίνουν με το σταγονόμετρο τα αποτελέσματα για να έχουμε μία πρώτη εικόνα. Στη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να αυξηθεί η ροή των αποτελεσμάτων. Το πρωί της Παρασκευής περίπου στις 6 π.μ. αναμένεται να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα.

Τα επόμενα βήματα

  • Αν επιβεβαιωθούν τα exit polls, η αλήθεια είναι ότι σπάνια πέφτουν έξω στη Βρετανία, τότε θα έχουμε την επιστροφή των κεντροαριστερών Εργατικών στη Ντάουνινγκ Στριτ έπειτα από 14 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους Συντηρητικούς.
  • Ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ, ένας 61χρονος πρώην δικηγόρος ο οποίος εκλέχτηκε βουλευτής για πρώτη φορά το 2015, αναμένεται να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ την Παρασκευή.