Έως τώρα προσφέραμε στα επίσημα γεύματα, ψάρι (συνήθως σφυρίδα) ή φιλέτο ως κύριο πιάτο και οι σεφ συναγωνίζονταν τι είδους γαλλικού ή ιταλικού γλυκού να προσφέρουν στους υψηλούς καλεσμένους ως επιδόρπιο. Έτσι κυλούσαν τα χρόνια της μεταπολίτευσης, έως ότου αυτό το συνηθισμένο μενού με διάφορες παραλλαγές από ξένες κουζίνες άλλαξε. Έγινε πλέον καθαρά ελληνικό και υγιεινό.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για παράδειγμα, πρόσφερε επίσημο γεύμα στον Βούλγαρο Πρόεδρο, σε ένα μεζεδοπωλείο (το «Ντόπιο»), που ειδικεύεται στην ελληνική- μεσογειακή κουζίνα και έτσι ο Βούλγαρος ομόλογός της απόλαυσε… επίσημη μελιτζανοσαλάτα και μάλιστα καπνιστή, καθώς και μαραθόπιτα και ντολμαδάκια. Για γλυκό είχε γαλατόπιτα.

Και προχθές στο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Λετονίας, η Πρόεδρος προσκάλεσε μια Ελληνίδα σεφ, την Νίκη Τρέσσου για να ετοιμάσει ένα δείπνο με έντονο άρωμα Ελλάδος. Έτσι ο Λετονός Πρόεδρος, και οι προσκεκλημένοι της Προέδρου απόλαυσαν στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου: ταρτάρ κολοκυθιού με ανθό γεμιστό, με σκοτύρι (από την Ίο), αμπελοφάσουλα με πεπόνι, ψητά φιστίκια Αιγίνης, δυόσμο, σύγκλινο Μάνης και σάλτσα γιαουρτιού, ενώ το κυρίως πιάτο ήταν κατσικάκι και αυτό με άρωμα ή μάλλον με γεύση Ελλάδας, αφού το κους-κους του ήταν από την Λήμνο και σάλτσα αρωματισμένη με δενδρολίβανο. Πραγματικά δεν γνωρίζω εάν ο Λετονός Πρόεδρος είχε φάει ποτέ στη ζωή του αμπελοφάσουλα με πεπόνι, αλλά φαινόταν ότι ενθουσιάστηκε,

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Γεραπετρίτης στα γεύματα που παραθέτει στον 7ο όροφο του υπουργείου (όπως αυτό που πρόσφερε στον Αυστριακό ομόλογό του) έκανε στην άκρη τα ψαρικά και τα φιλέτα και προσφέρει τώρα γεμιστά και φάβα και γλυκό ένα νοστιμότατο γαλακτομπούρεκο. Μπορώ να πω ότι με το γαλακτομπούρεκο οι ξένοι ενθουσιάζονται περισσότερο παρά να έτρωγαν τιραμισού ή κρεμ μπρουλέ.

***

Γιατί ο Αυγενάκης εξοργίζει τους γαλάζιους βουλευτές;

Θα πρέπει να ξέρετε ότι ούτε οι βουλευτές της ΝΔ είναι ικανοποιημένοι με την διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη μόνον από την ΚΟ της ΝΔ και όχι από το κόμμα Και το λέω αυτό διότι όπως μου μεταφέρουν, το κλίμα μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών δεν είναι καλό. Ό,τι, δηλαδή, το κλίμα είναι πολύ βαρύ για τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Γεγονός είναι ότι καθόλου δεν τους καθησύχασε η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο Αυγενάκης δεν θα περιλαμβάνεται στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Γιατί δεν τον διαγράφει; Αυτό είναι το ερώτημα που δεν απαντά το Μαξίμου, διότι όπως μου μεταφέρουν, υπάρχουν κι άλλα βίντεο με πρωταγωνιστή τον Αυγενάκη και τι θα γίνει εάν βγουν στην επιφάνεια;

Γαλάζιοι βουλευτές λένε επίσης ότι ο κ. Αυγενάκης είχε δώσει δείγματα γραφής και στο παρελθόν, με απαξιωτικές συμπεριφορές όχι μόνο σε συνεργάτες του, αλλά και σε βουλευτές που του ζητούσαν κάτι ή ήθελαν συνάντηση μαζί του για θέματα της περιφέρειάς τους.

***

Τα κατευθυνόμενα βλήματα του Πολεμικού Ναυτικού κατέρριψαν εναέριους στόχους

Βολές κατευθυνόμενων βλημάτων από το Πολεμικό Ναυτικό δεν γίνονται βεβαίως κάθε μέρα. Αλλά όταν γίνονται με κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας Harpoon και Exocet, ή με βλήματα επιφανείας αέρος Sea Sparrow και RAM, είναι όντως εντυπωσιακές. Τα σενάρια των βολών ήταν σύνθετα και μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο όλες οι βολές ήταν επιτυχείς με κατάρριψη των εναέριων στόχων, αλλά και των στόχων επιφανείας, οι οποίοι, όπως καταλαβαίνετε βυθίστηκαν.

***

Ποιος θα είναι άραγε ο Αμερικανός νέος πρέσβης στην Αθήνα;

Την τελευταία του παρουσία σε εορτασμό της 4ης Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, με την ιδιότητα του πρέσβη, πραγματοποίησε χθες ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζορτζ Τσούνης. Σε έξι μήνες, ανεξάρτητα ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, η θητεία του λήγει και επιστρέφει στις ΗΠΑ. Ο κ. Τσούνης ήταν πρέσβης εκ προσωπικοτήτων ωστόσο χαρακτήρισε την θητεία του στην Ελλάδα «ύψιστη τιμή» και αναμένεται να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη ζεστασιά, την ευγένεια και την αποδοχή που τού επιφύλαξαν οι άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα.

Ίσως να μην προλάβει να δει ως πρεσβευτής το ανανεωμένο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ένα έργο που άρχισε στη διάρκεια της θητείας του. Συνεργάστηκε άψογα με την ελληνική κυβέρνηση προώθησε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στον ύψιστο βαθμό. Ποίος θα είναι ο Αμερικανός νέος πρεσβευτής στην Αθήνα; Θα προκύψει μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

***

Στο Τζιμπουτί ο Δένδιας να συναντήσει την φρεγάτα «Ψαρά»

Όπως έγινε με την φρεγάτα «Υδρα, έτσι θα γίνει και με την φρεγάτα «Ψαρά». Μόνον που αυτή τη φορά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια στην επίσκεψή του στο Τζιμπουτί, απ΄όπου επιχειρεί η ελληνική φρεγάτα θα συνοδεύει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας κ. Μπορέλ, οποίος προτού μεταβεί στο Τζιμπουτί θα πάει στη Λάρισα, στο αρχηγείο της επιχείρησής «Aspides» για ενημέρωση.

***

Ο πιο μεγάλος εχθρός και από τους Χούθι

Μήπως οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και στο Κόλπο του Άντεν δεν είναι η Νο1 απειλή για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων; Μαθαίνω λοιπόν ότι η ελονοσία είναι πιο μεγάλος εχθρός, αλλά φυσικά αντιμετωπίσιμος. Πώς όμως; Λαμβάνοντας (προληπτικά) μια συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή.

Ένα ειδικό χάπι, κάθε μέρα για 11 ημέρες που χορηγείται σε όλο το πλήρωμα της φρεγάτας. Με την φαρμακευτική αυτή αγωγή δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, ούτε τα κουνούπια που εφορμούν κάθετα (σαν τα γιαπωνέζικα… Zero). Βεβαίως τα κουνούπια δεν κάνουν διακρίσεις, εφορμούν και στους Χούθι, αλλά δεν γνωρίζω εάν αυτοί διαθέτουν το μαγικό χάπι.

***

Ο Καποδίστριας και η Φιλόμουσος Εταιρία της Βιέννης

Μια ιδιαίτερη ιστορική αναφορά αλίευσα από τον Γιώργο Γεραπετριτης κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του με τον αυστριακό ομόλογό του κ Schalemberg υπενθυμίζοντας την ίδρυση το 1814 της Φιλόμουσου Εταιρείας της Βιέννης από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Τι ακριβώς είχε συμβεί;

Το 1814 στη Βιέννη διεξαγόταν το Συνέδριο που θα έθετε οριστικά το τέλος των ναπολεοντίων πολέμων. Παράλληλα, στην ίδια πόλη, γραφόταν και ένα μικρό αλλά σημαντικό κεφάλαιο της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ευρισκόμενος εκεί για τις διαπραγματεύσεις με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, στο περιθώριο του Συνεδρίου, σε συνεργασία με τον Άνθιμο Γαζή, προχώρησε στην ίδρυση της Φιλομούσου Εταιρείας της Βιέννης.

Η Φιλόμουσος Εταιρεία έθεσε ως στόχο τη βελτίωση του πνευματικού επιπέδου των Ελλήνων με την ίδρυση σχολείων, την έκδοση αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τη διαφύλαξη των αρχαιολογικών μνημείων, την ενίσχυση των ελληνοπαίδων που σπούδαζαν στο εξωτερικό αλλά και την έκδοση ενός λεξικού της ελληνικής γλώσσας υπό τον Α. Γαζή. Με πρωτοβουλία επίσης του Καποδίστρια, συγκεντρώθηκαν σημαντικές χορηγίες για τη δράση της Εταιρείας, η οποία συνεχίσθηκε έως και λίγο πριν την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.