Ο Μερίχ Ντεμιράλ έπαιξε, σκόραρε, πανηγύρισε κι έχασε. Ο -τουλάχιστον αμφιλεγόμενος- χαιρετισμός που διάλεξε να κάνει για το επίτευγμα των δύο γκολ κόντρα στην Αυστρία και τη νίκη – πρόκριση της Τουρκίας στα προημιτελικά του Euro 2024 υπήρξε για τον ίδιο καταδικαστικός.

Σχηματίζοντας με τα δάχτυλά των δύο χεριών του το σύμβολο των «γκρίζων λύκων», ο στόπερ της Αλ-Αχλί βρέθηκε υπόλογος και μετά την έρευνα που μεσολάβησε του επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού δύο αγωνιστικών.

Το μεσημέρι της Παρασκευής η UEFA επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν ήδη στον διεθνή Τύπο. Εξετάζοντας τη χειρονομία του Ντεμιράλ με βάση το άρθρο 11 του Πειθαρχικού Κώδικα, η αρμόδια επιτροπή τον τιμώρησε για παραβίαση των κανόνων αξιοπρεπούς συμπεριφοράς, πανηγυρισμό μη αθλητικού περιεχομένου και δυσφήμηση του ποδοσφαίρου.

Ο Τούρκος στόπερ δεν θα χάσει μονάχα τον προημιτελικό της διοργάνωσης με αντίπαλο την Ολλανδία, το Σάββατο (6/7, 22:00) στο Βερολίνο, αλλά και το επόμενο ματς της εθνικής του – όποιο κι αν είναι αυτό. Ήδη η τουρκική ομοσπονδία προσέφυγε στο CAS, μήπως και ανατρέψει την ποινή, αλλά φυσικά ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τον Ντεμιράλ

Έντονη αντίδραση κατ’ εντολή Ερντογάν υπήρξε και από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας που εξέφρασε τη λύπη του για την έκβαση της υπόθεσης.

Όπως επισημάνθηκε σχετικώς, «οι διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις διεξάγονται για να φέρουν πιο κοντά τις κοινωνίες και τις χώρες πιο κοντά». Αντιθέτως για τους ίδιους «η απόφαση αυτή προκάλεσε βαθιά απογοήτευση στους πολίτες μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» την ίδια στιγμή μάλιστα που «ενίσχυσε την εκτίμηση ότι η τάση προκατάληψης κατά των αλλοδαπών βρίσκεται σε άνοδο σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες».

Κοινώς η τουρκική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί πως η ποινή της UEFA στον Ντεμιράλ είχε ρατσιστικό υπόβαθρο.