Βροχή πέφτουν οι καταγγελίες στην νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast, με την οποία οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν αν στις παραλίες τηρείται η νομιμότητα, με αυθαίρετες καταλήψεις του αιγιαλού με ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Οδυσσέας Τσάπαλος, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για μία επιχείρηση στην Κέρκυρα που είχε παράνομα τραπεζοκαθίσματα και για την εφαρμογή MyCoast.
«Χθες στην Κέρκυρα, στην μοναδική παραλία στο κέντρο της πόλης, υπήρξε μια επιχείρηση που είχε καταλάβει τον χώρο με τραπεζοκαθίσματα. Είναι η μοναδική παραλία στο κέντρο που εξυπηρετεί πολύ κόσμο. Κάναμε έλεγχο διαπιστώσαμε την παράβαση και μέσα σε λίγη ώρα, ο ίδιος ο επιχειρηματίας με βάση τον νόμο, απομάκρυνε τις ξαπλώστρες και έφαγε και ένα πρόστιμο άνω των 35.000 ευρώ. υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα για το τι προβλέπεται και τι όχι» είπε.
«Ο άνθρωπος αυτός πήρε άδεια για την επιχείρηση αλλά τα ομπρελοκαθίσματα είναι παράνομα. Μέχρι 4 μέτρα από το κύμα επιτρέπεται να βάλεις την ξαπλώστρα σου. Αλλά και μέσα στα λογικά πλαίσια της συνεργασίας» ανέφερε.
Τα ευτράπελα
Σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο υπάρχουν ευτράπελα με τις καταγγελίες και επιχειρηματίες που αλληλοκαρφώνονται.
«Εχουμε γύρω στις 9.000 καταγγελίες. Υπάρχουν αρκετά ευτράπελα: ένας άνθρωπος εκεί μάλλον το είχε βρει «παιχνιδάκι» και έκανε κάθε μέρα καταγγελία. Και συνολικά είχε κάνε 35 καταγγελίες. Πήγαμε εμείς εκεί αλλά δεν διαπιστώσαμε παράβαση. Αυτό έγινε στην Τήνο. Από την άλλη υπάρχουν και τα αλληλοκαρφώματα, ο ένας με τον άλλον. Σε 3 περιοχές της χώρας, στον νομό Πρεβέζης, στην Χαλκιδική και στην Αίγινα, κατόπιν ελέγχων διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν αλληλοκαρφώματα μεταξύ όμορων επιχειρήσεων, κάποιες από αυτές είχαν παραβάσεις κάποιες όχι» είπε.
«Στην Χαλκιδική γίνεται κατάχρηση της πλατφόρμας. Πολλοί μάλιστα κάνουν καταγγελίες για παραβάσεις σε… βουνά. Έχουν κάνει καταγγελία για το Καρπενήσι. Αυτή η πλατφόρμα δεν είναι για οποιαδήποτε κατάληψη δημόσιου χώρου, είναι μόνο για τις παραλίες, αλλά και για κάποιες λίμνες. Χρειάζεται μια λελογισμένη χρήση του εν λόγω εργαλείου» επισήμανε.
«Επίσης, απαγορεύεται η κατάληψη του δημόσιου χώρου από σκηνές, είναι νόμος που ισχύει εδώ και 40-45 χρόνια. Υπάρχουν οριοθετημένοι χώροι που μπορεί να γίνει ελεύθερο camping, με απόφαση του Δήμου. Γενικώς απαγορεύεται και ο Δήμος πρέπει να παρέμβει» σημείωσε κλείνοντας.
Οι πρωταγωνιστές στις καταγγελίες
Μέχρι σήμερα οι καταγγελίες αγγίζουν τις 9.000, εκ των οποίων οι 1.100 επώνυμες. Οι δημοφιλέστερες αιτίες είναι η αυθαίρετη κατάληψη έκτασης, η παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης και η αλλοίωση μορφολογίας της ακτής
Οι πρωταγωνιστές στις καταγγελίες είναι:
- Χαλκιδική (1.404)
- Πρέβεζα (967)
- Ανατολική Αττική (900)
- Δωδεκάνησα (766)
- Κυκλάδες (680)