Μία απάντηση ελάχιστων δευτερολέπτων ήταν αρκετή για να γίνει η Haliey Welch το διασημότερο άτομο στον κόσμο. Στις 11 Ιουνίου το -τότε άγνωστο κορίτσι- κατάφερε να γίνει viral χρησιμοποιώντας δύο λέξεις: «hawk tuah».

Οι YouTubers Tim & Dee TV δημοσίευσαν ένα βίντεο το οποίο έδειχνε τη μίνι συνέντευξη δύο γυναικών (τα ονόματα των οποίων δεν αποκαλύφθηκαν) στον δρόμο στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Το ξανθό κορίτσι κλήθηκε να απαντήσει: «Ποια είναι η κίνηση στο κρεβάτι που κάνει έναν άντρα να τρελαίνεται κάθε φορά;». «Πρέπει να κάνεις αυτό το hawk tuah και να φτύσεις σε αυτό το πράγμα, με καταλαβαίνεις».

«Hawk Tuah» και τίποτα άλλο

Μόλις περιγράψαμε τη στιγμή που θα της άλλαζε τη ζωή. Θα αναρωτηθεί κανείς εύλογα πώς είναι δυνατόν να αλλάξει η ζωή κάποιου λέγοντας hawk tuah κι όχι κάποια βαθυστόχαστη φράση.

Στην εποχή της παντοκρατορίας των κοινωνικών δικτύων, ο ήχος που κάνεις όταν φτύνεις όταν μετατρέπεται σε λέξεις, μπορεί να αποτελέσει εισιτήριο ζωής. Λυπηρό; Ας δώσει ο καθένας την απάντησή του.

Από εκείνη την ημέρα ξεκίνησε ένας «αγώνας» εντοπισμού του κοριτσιού του «Hawk Tuah». Οι φήμες οργίασαν και τα απαίσια σεξιστικά σχόλια πλημμύρισαν τις οθόνες μας. Είναι δασκάλα κι έχασε τη δουλειά της, έγραφαν κάποιοι. Είναι κόρη πάστορα και τη αποκλήρωσαν, κάποιοι άλλοι.

Μία επικερδής επιχείρηση

Κι όσο τα fake news ξεχύνονταν στα πληκτρολόγια, ο τραπεζικός λογαριασμός της Haliey Welch παραφούσκωνε. Ξαφνικά, στα social media έκαναν την εμφάνισή τους καπέλα με την ατάκα τυπωμένη και την ίδια να ποζάρει με χάρη φορώντας τα.

Μέσα σε ελάχιστες ημέρες από τη δημοσιοποίηση του βίντεο, η Haliey Welch είχε συνάψει συμφωνία με την εταιρεία Fathead Threads για «Hawk Tuah» καπέλα.

Η εταιρεία φέρεται να είχε πουλήσει σχεδόν αμέσως εμπορεύματα αξίας άνω των 65.000 δολαρίων. Ο ιδιοκτήτης της, Jason Poteete, δήλωσε ότι η Fathead Threads ήταν τόσο απασχολημένη προσπαθώντας να καλύψει τη ζήτηση για τα προϊόντα της που δεν είχε χρόνο να προχωρήσει σε ακριβή απολογισμό των πωλήσεων, τις οποίες μοιράζεται με την Welch.

Η Haliey Welch αποκαλύπτεται

Η Haliey Welch μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως στις αρχές Ιουλίου, αποκάλυψε την ταυτότητά της και μίλησε για τα μελλοντικά σχέδιά της. Δεν θέλει να ταυτιστεί με το «Hawk Tuah», αλλά ταυτόχρονα λανσάρει το δικό της ομώνυμο brand με καπέλα, μπλουζάκια και φούτερ με τυπωμένη τη φράση του ενός εκατομμυρίου.

Η Welch εμφανίστηκε στο vidcast της Brianna LaPaglia, ενώ όπως αποκάλυψε πλέον έχει μάνατζερ και επανέρχεται στα social media, τα οποία και είχε κλείσε για «λόγους προσωπικούς», μήνες πριν το βίντεο. Αυτό ως απάντηση σε όσους θεώρησαν ότι ντράπηκε τόσο από την απότομη δημοφιλία που απενεργοποίησε τα προφίλ της.

«Δουλεύουμε με τον μάνατζέρ μου για το πώς θα διαχειριστώ από εδώ και στο εξής την καριέρα μου», ανέφερε και συμπλήρωσε πως ο ιδιοκτήτης της εταιρείας με τα καπέλα είναι οικογενειακός φίλος και πως δεν είχε κανένα θέμα με αυτό».

Με την ιδιοκτήτη εκείνον δεν έχει κανένα πρόβλημα, όπως συμβαίνει με «όσους καπηλεύονται και εμπορεύονται ψευδώς την ατάκα». Ναι, ναι ακόμα για τον ήχο που κάνουμε όταν φτύνουμε μιλάμε, δεν έχουμε περάσει σε άλλο θέμα.

«Έρχονται κι άλλα, μην ανησυχείτε», διαβεβαίωσε τους θαυμαστές της. Σκέφτεται σοβαρά να κάνει μια σατιρική εκπομπή και περισσότερες εμφανίσεις σε podcast.

«Ο τύπος που μας προσέγγισε, εμένα και τη φίλη μου, μας είπε πως θα ανέβαζε το βίντεο στο YouTube μαζί με άλλες συνεντεύξεις και σκέφτηκα πως, οκ, αυτό είναι όλο. Αλλά τελικά έπαιξε και παίζει ακόμη παντού», ανέφερε.

Τα αηδιαστικά αιτήματα

«Πρώτη φορά είδα το βίντεο στις 2 τα ξημερώματα όταν σηκώθηκα για να πάω για δουλειά. Βασικά σηκώνομαι στις 2 γιατί θέλω χρόνο για να ετοιμαστώ και μετά φεύγω για τη δουλειά, γιατί δουλεύω σε ένα εργοστάσιο.

Δεν είμαι δασκάλα όπως έγραψαν πολλοί, πρακτικά δεν μπορώ να το κάνω γιατί για να γίνω δασκάλα θα έπρεπε να ήμουν τουλάχιστον 22 (βάσει νόμου στις ΗΠΑ). Ούτε bartender είμαι όπως είπαν άλλοι», συμπλήρωσε η Haliey.

Απαντώντας για τα μηνύματα που δέχθηκε μετά τη φήμη της, είπε πως έλαβε πολλά «άβολα» και «αηδιαστικά» αιτήματα. «Στέλνουν για εμένα στη σελίδα του ανθρώπου που πουλάει τα καπέλα μας.

Κάποιος ζητούσε να φτύσω σε ένα βαζάκι και να του το πουλήσω για 600 δολάρια. Θα μπορούσα να βάλω απλώς νερό εκεί μέσα, είναι αηδιαστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντάς μας να απορούμε για τον πάτο του βαρελιού.

Μιλώντας για επιτυχία

Και σαν να μην έφταναν όσα είπε η Haliey Welch, μιλώντας στους New York Times οι Tim Dickerson και DeArius Marlow (οι άνθρωποι που φτιάχνουν τα βιντεάκια με τις συνεντεύξεις) ζητούν κομμάτι από την πίτα των «ευσήμων».

«Στο τέλος της ημέρας, κανείς δεν θα ήξερε ποια ήταν αν δεν το φέρναμε στο φως και δεν το δημοσιεύαμε», δήλωσε ο DeArius Marlow.

«Πολλοί θεατές που δεν μας είχαν δει στο παρελθόν νομίζουν ότι γίναμε διάσημοι από αυτό το ένα κλιπ. Ο κόσμος το αντιμετώπιζε σαν να είμαστε ασήμαντοι και να μην είχαμε ήδη μια πλατφόρμα», πρόσθεσε.