Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν 2 μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Έδειξε την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ προς περαιτέρω χαλάρωση, μετά την πρώτη μείωση επιτοκίων, που δεν αποκλείεται να έχει 1 ή 2 κινήσεις μέσα στο δεύτερο εξάμηνο, πιθανότατα μετά το καλοκαίρι. Δεν διευκρίνισε εάν θα είναι και οι επόμενες της τάξης του 0,25%.

Αναφορικά με την ακρίβεια, είπε ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μείωση του ΦΠΑ, αλλά η αύξηση του ανταγωνισμού. Σε σχέση με την παραοικονομία: στη χώρα μας όπως και στην Ιταλία βρίσκεται στο 25% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην Ευρώπη. Εάν παταχθεί ένα κομμάτι από τη φοροδιαφυγή θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους για να ασκήσει πιο εύκολα κοινωνική πολιτική χωρίς να δημιουργήσει νέα ελλείμματα.

Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στον ΕΝΦΙΑ τονίζοντας: «Κακώς δεν υπήρχε και ήταν ένας από τους λόγους που μπήκαμε σε κρίση. Ο φόρος ακινήτων θεωρείται ένας από τους δικαιότερος φόρους και στην Ελλάδα είναι ακόμα δικαιότερος. Διότι, επειδή ακριβώς υπάρχει μεγάλη παραοικονομία, ένα μέρος της παραοικονομίας παροχετεύεται στην αγορά ακινήτων. Άρα λοιπόν, το να επιβάλεις φόρο στα ακίνητα είναι ένας δίκαιος φόρος. Ήταν από τα πολύ σωστά μέτρα και πολύ σωστά παρέμεινε. Ο φόρος στα ακίνητα είναι ένας πολύ δίκαιος φόρος και υπάρχει παντού σε όλο τον κόσμο»

Τέλος, τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις τράπεζες, έτσι ώστε να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων.