Παστός μπακαλιάρος με μυρονολάχανα & άγριες αγκινάρες

Ένα εξαιρετικό πιάτο που κουβαλάει όλη τη νοστιμιά και την αλμύρα της θάλασσας. Εύκολη και λαχταριστή συνταγή για παστό μπακαλιάρο με μυρονολάχανα & άγριες αγκινάρες με την οποία θα εντυπωσιάσετε στα οικογενειακά και μη τραπέζια σας.

Παστός μπακαλιάρος με μυρονολάχανα & άγριες αγκινάρες

Ένα εξαιρετικό πιάτο που κουβαλάει όλη τη νοστιμιά και την αλμύρα της θάλασσας. Εύκολη και λαχταριστή συνταγή για παστό μπακαλιάρο με μυρονολάχανα & άγριες αγκινάρες με την οποία θα εντυπωσιάσετε στα οικογενειακά και μη τραπέζια σας.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

30λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

40λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 4 μερίδες

  •  ⅓ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο + λίγες σταγόνες επιπλέον για το σερβίρισμα
  •  1 μεγάλο φιλέτο μπακαλιάρου (1.200-1.300 γρ.) ξαλμυρισμένο
  •  1 κιλό μυρονολάχανα ανάμεικτα (λάπαθα, σέσκουλα, άγριο σπανάκι ή χόρτα εποχής)
  •  1 ματσάκι μυρώνια
  •  1 ματσάκι καυκαλήθρες
  •  2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
  •  2 λεπτά τρυφερά πράσα σε λεπτές φέτες
  •  4 φρέσκα κρεμμυδάκια (με τα φύλλα τους) ψιλοκομμένα
  •  1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  •  6 άγριες αγκινάρες καθαρισμένες
  •  10 ντοματίνια
  •  ½ ματσάκι μάραθο τρυφερό (με τα τρυφερά κοτσάνια του)
  •  ½ ματσάκι μαϊντανό (με τα τρυφερά κοτσάνια του)
  •  Αλάτι, πιπέρι
  •  Λίγο λεμόνι στο σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, τον κόβουμε σε μικρές μερίδες και τον στραγγίζουμε. Πλένουμε σχολαστικά όλα τα χόρτα, τα στραγγίζουμε και τα χοντροκόβουμε.

  2. Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και το πράσο για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε για 1 λεπτό στη βάση της κατσαρόλας να βγάλει τα αρώματά του.

  3. Ρίχνουμε όλα τα μυρονολάχανα και το φρέσκο κρεμμύδι και ανακατεύουμε να «τσιγαριαστούν» για 2-3 λεπτά και να πέσει λίγο ο όγκος τους. Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλάτι και μπόλικο πιπέρι και αποσύρουμε το σκεύος από την εστία. Προσθέτουμε το μάραθο, το μαϊντανό, τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια χοντροκομμένα και ανακατεύουμε.

  4. Με τσιμπίδα βάζουμε σε μεσαίο ταψί όλα τα υλικά και κρατάμε στην άκρη τους ζωμούς της κατσαρόλας για το τέλος. Κόβουμε στη μέση τα ντοματίνια και τα αραδιάζουμε περιμετρικά στις άκρες του ταψιού ώστε να δίνουν υγρασία και να μην ξεραίνονται τα χόρτα γύρω γύρω. Προσθέτουμε τις αγκινάρες.

  5. Τοποθετούμε στο ταψί τα κομμάτια μπακαλιάρου, πιέζοντάς τα να μπουν μέσα στα χόρτα. Περιχύνουμε όλα τα υλικά με τους ζωμούς της κατσαρόλας. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και με λίγες σταγόνες νερό.

  6. Ψήνουμε το φαγητό σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, γύρω στα 30 λεπτά, μέχρι να μείνει σχεδόν με το λάδι του, αλλά να μη στεγνώσει τελείως το ταψί. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, βρέχουμε με ένα κουτάλι τον μπακαλιάρο με τα υγρά του ταψιού, ώστε να μη στεγνώνει, αλλά να παραμείνει τρυφερός και ζουμερός.

  7. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, με λίγο λεμόνι, λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και φρέσκο ζυμωτό ψωμί.

Μικρά Μυστικά

Για να πετύχει η νοστιμιά αυτής της συνταγής είναι απαραίτητο να πλύνετε πολύ καλά τον παστό μπακαλιάρο για να φύγει όλο το αλάτι εξωτερικά και να τον ξαλμυρίσετε με κρύο νερό για 24-48 ώρες, ανάλογα με το πάχος του φιλέτου και την παλαιότητα της άλμης του. Αλλάζετε νερό τακτικά μέχρι να ξαλμυρίσει πλήρως. Βέβαια η συνταγή μπορεί να γίνει και με φιλέτο κατεψυγμένου μπακαλιάρου.