5 το πρωί: Οι Εργατικοί στην εξουσία – Η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό – Ο Ντόντσιτς στο δρόμο της Εθνικής

Η Βρετανία αλλάζει σελίδα από σήμερα καθώς μετά από 14 χρόνια και μια νίκη ιστορικών διαστάσεων οι Εργατικοί επιστρέφουν στη Ντάουνινγκ Στριτ και ο 61χρονος Κιρ Στάρμερ θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο.

1

Σάρωσαν οι Εργατικοί στη Βρετανία

  • Τι δείχνει το Exit Poll: Το exit poll δίνει 410 έδρες (από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου) για το Εργατικό Κόμμα, 131 για το Συντηρητικό κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 61 έδρες, το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ 13 έδρες, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) 10 έδρες και οι Πράσινοι 2 έδρες. Οι εκτιμήσεις ανακοινώθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες στις 22:00 τοπική ώρα (24.00 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο θα χρειαστεί αναμονή αρκετών ωρών για τα αποτελέσματα, που θα ανακοινώνονται ανά εκλογική περιφέρεια μέχρι το πρωί.
  • Ποιος είναι ο Κιρ Στάρμερ; Ο νέος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1962 στο νότιο Λονδίνο και μεγάλωσε στο Σάρεϊ της Αγγλίας. Σπούδασε μουσική αλλά γρήγορα όμως τον κέρδισε η νομική και από το 1987 είναι μέλος του δικηγορικού συλλόγου του Λονδίνου. Το 2015 εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων και μετά την ήττα του Εργατικού Κόμματος στις εκλογές του 2019 εξελέγη νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στις 4 Απριλίου 2020.
  • Ποιες είναι οι προτεραιότητές του; Στις προτεραιότητες των Εργατικών είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης με περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους στις λίστες αναμονής την ώρα που πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τις τράπεζες τροφίμων.
2

Ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό βλέπουν οι πολίτες

  • Η εκλογική επιρροή: Tην ώρα που ο προεκλογικός πυρετός στο ΠαΣοΚ ολοένα και φουντώνει, νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA καταδεικνύει πως το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη είναι εκείνο με το μεγαλύτερο όριο εκλογικής επιρροής στη χώρα, καθώς το 48% των ερωτηθέντων απαντούν πως θα μπορούσαν δυνητικά να το ψηφίσουν. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία με 45%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί στην τρίτη θέση με 35%.
  • Η ρευστότητα: Η δημοσκόπηση περιλαμβάνει και ερώτημα σχετικά με το εάν το κομματικό σύστημα βρίσκεται σε φάση ρευστότητας ή σταθερότητας μετά τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων έγειραν ξεκάθαρα προς την πλευρά της ρευστότητας, την οποία επέλεξε το 74%. Από την άλλη πλευρά, το 23% απάντησε ότι βρίσκεται σε φάση σταθερότητας.
  • Η εκτίμηση ψήφου: Όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου, η δημοσκόπηση δεν καταγράφει μεγάλες μεταβολές σε σχέση με το πρόσφατο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Αναλυτικότερα, η ΝΔ προηγείται με 30,4%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,8%, το ΠαΣοΚ με 12,9%, το ΚΚΕ με 9,9%, η Ελληνική Λύση με 9,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 5,7%, το ΜέΡΑ25 με 3,2%, η Φωνή Λογικής με 3,1% και η ΝΙΚΗ με 3%.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Σαρώνουν τα οικονομικά του 54χρονου τοπογράφου στο Ψυχικό

4

Κακοκαιρία εξπρές με χιλιάδες κεραυνούς

  • Έντονα καιρικά φαινόμενα: Καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνοί συνέθεσαν το μετεωρολογικό παζλ της Πέμπτης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα ήταν έντονα σε πολλές περιοχές και μάλιστα υπολογίζεται ότι στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας έπεφτε ένας κεραυνός ανά δύο δευτερόλεπτα όπως είπε ο Γιάννης Καλλιάνος.
  • Πού έβρεξε περισσότερο: Το  δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού στη Στεφάνη Βοιωτίας (57 χιλοστά). Ακολούθησαν η Κασσάνδρεια στη Χαλκιδική (55 χιλιοστά) και ο Άγιος Στέφανος Αττικής (53 χιλιοστά).
  • Νέα αλλαγή στο σκηνικό του καιρού: Μετά τις βροχές και τις καταιγίδες που είχαμε από το μεσημέρι της Τετάρτης μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να έχουμε μια νέα αλλαγή στο σκηνικό του καιρού. Από την Παρασκευή θα αρχίσει σιγά σιγά να βελτιώνεται και από το Σαββατοκύριακο οι καιρικές συνθήκες θα επιστρέψουν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα με ζέστη, αλλά και ανέμους που θα αυξήσουν τον κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιών.
5

Τώρα αρχίζουν τα σπουδαία σε προολυμπιακό και Euro 2024

  • Μπορεί και χωρίς τον Γιάννη: Η Εθνική ομάδα μπάσκετ επικράτησε άνετα 93-71 της Αιγύπτου, έκανε το 2/2 στον όμιλό της και προκρίθηκε ως πρώτη στα προημιτελικά του προολυμπιακού τουρνουά. Εκεί την περιμένει η Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς η οποία νωρίτερα συνέτριψε . Ο αγώνας των δύο ομάδων θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου (6/7 στις 17:30) με τον νικητή να προκρίνεται στον τελικό και από εκεί να έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το μοναδικό εισιτήριο που στέλνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • Προημιτελικά με μεγάλα ματς: Οι δύο πρώτοι προημιτελικοί του Euro 2024 διεξάγονται το βράδυ της Παρασκευής. Στις 19.00 η Ισπανία αντιμετωπίζει την Γερμανία, ενώ στις 22.00 η Πορτογαλία θα κοντραριστεί με τη Γαλλία. Οι δύο νικήτριες ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες και στον ημιτελικό.
  • Βαριά καμπάνα στον Ντεμιράλ: Ακριβά θα πληρώσει ο Μερίχ Ντεμιράλ τον πανηγυρισμό του με τον σύμβολο των «Γκρίζων Λύκων», αφού η αρμόδια επιτροπή της UEFA τον τιμώρησε με δύο αγωνιστικές. Η Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA έκρινε ότι η πράξη αυτή εμπεριέχει «…πολιτικό χαρακτήρα και παραπέμπει σε ακραίες συμπεριφορές».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις