Αυτό ίσως που εξόργισε περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την απαράδεκτη και αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του Λευτέρη Αυγενάκη (τον οποίο, να σημειώσω επί πέντε και πλέον χρόνια βρισκόταν αμετακίνητος σε κυβερνητικές θέσεις) ήταν η φράση του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» Μια φράση που δείχνει αλαζονεία και αμετροέπεια που δύσκολα μπορεί να συγχωρεθεί πλέον, όσα συγγνώμη κι αν ειπωθούν. Αυτό το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» που κυρίως το χρησιμοποιούν οι πολιτικοί σε όργανα της τάξης (που κάνουν τη δουλειά τους) θα πρέπει να σταματήσει, να εξαφανισθεί από την πολιτική πρακτική. Λίγα λεπτά αφού μεταδόθηκε στα κανάλια το βίντεο του Αυγενάκη ο υφυπουργός Τύπου Παύλος Μαρινάκης, είπε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «στην κυβέρνηση Μητσοτάκη λογικές «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» δεν έχουν θέση». Λίγες ώρες μετά ήρθε και η τυπική βεβαίωση με την επικύρωση της διαγραφής.

Την ώρα όμως που Αυγενάκης έλεγε το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ», σε όργανο ελέγχου του αεροδρομίου, κυκλοφόρησε και το παρακάτω σχετικό (ποιο σχετικό δεν γίνεται) ανέκδοτο (που μπορεί, ποιος ξέρει να έχει και αρκετή δόση αληθείας). Σας το μεταφέρω λοιπόν: «Κόρη υπουργού σταματά σε νυχτερινό έλεγχο της τροχαίας για αλκοτέστ. Μόλις ο αστυνομικός την πλησιάζει, αυτή με ένα αλαζονικό ύφος επιχειρεί να τον φοβίσει λέγοντάς του: «Ξέρεις ποιος είναι ο πατέρας μου;». Και ο αστυνομικός χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, της απαντά: «Γιατί δεν σου είπε η μάνα σου ποιος είναι;». Κόκκαλο η νεαρά.

***

Για ποιο λόγο έχουν αποχωρήσει επτά αστυνομικοί από πολιτικό;

Είδαμε όλοι τις αρνητικές συνέπειες των πράξεων του Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος με τη βίαιη αντίδραση του, τις πλήρωσε. Μαθαίνουμε όμως κι άλλα ενδιαφέροντα, αυτή τη φορά για ένα άλλο πολιτικό (όχι αυτός δεν ανήκει στη ΝΔ). Ενδιαφέροντα κι απαξιωτικά για τους συνεργάτες – αστυνομικούς που διαθέτει το εν λόγω πολιτικό πρόσωπο. Ούτε ένας, ούτε δυο αλλά …επτά αστυνομικοί έχουν αποχωρήσει από το συγκεκριμένο πρόσωπο που δεν φημίζεται (όπως και ο Λευτέρης Αυγενάκης) για την ψυχραιμία του. Το ενδιαφέρον είναι πως πολλοί από τους αστυνομικούς έφυγαν αυτοβούλως παρά το ότι η υπηρεσία φύλαξης πολιτικών προσώπων έχει προνόμια. Όλα αυτά δε είναι σε γνώση τόσο των υπηρεσιών της Βουλής όσο και της ΕΛΑΣ.

***

Γιατί πάει ο Δούκας στη Θεσσαλονίκη;

Ο Χάρης Δούκας, αναμένεται να βρεθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, μία επίσκεψη που έχει αρκετό παρασκήνιο. Δεν πάει στην συμπρωτεύουσα μόνον για να μιλήσει σε φίλους και να πετύχει στήριξη και εκεί. Πηγαίνει για να συναντήσει στελέχη που είναι αντίθετα με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ας πούμε τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη. Και ποιος σας λέει τη στιγμή που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ότι δεν θα ζητήσει στήριξη πλην του δημάρχου και την στήριξη του Χάρη Καστανίδη; (Θυμίζω είχε αποχωρήσει με αιχμές εναντίον του Ανδρουλάκη). Λέτε τελικά να έχουμε εν τέλει τριπλή συμμαχία Δούκα-Αγγελούδη- Καστανίδη στη Θεσσαλονίκη;

***

Η έκτακτη και απρόσμενη προσγείωση στην Ρόδο ισραηλινού αεροσκάφους

Όταν το ισραηλινό αεροσκάφος της EL AL προσγειωνόταν εκτάκτως στο αεροδρόμιο της Ρόδου, ουδείς γνώριζε τι είχε προηγηθεί. Το ισραηλινό αεροσκάφος προερχόταν από την Αττάλεια της Τουρκίας, όπου έκανε αναγκαστική προσγείωση για να αποβιβάσει έναν επιβάτη που έχρηζε ιατρικής βοήθειας. Η πτήση του ήταν από Βαρσοβία προς Τελ Αβίβ, αλλά αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην Αττάλεια.

Στο τουρκικό αυτό αεροδρόμιο σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, Τούρκοι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο της Αττάλειας αρνήθηκαν να ανεφοδιάσουν την πτήση LY5102 προτού μπορέσει να απογειωθεί για το Ισραήλ, λόγω προφανώς για όσα συμβαίνουν στην Γάζα. Συγκεκριμένα οι Τούρκοι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να ανεφοδιάσουν το αεροπλάνο της εταιρείας, παρόλο που επρόκειτο για ιατρική περίπτωση», ανέφερε, ισραηλινή πηγή προσθέτοντας ότι ο επιβάτης αποβιβάστηκε.

Στη συνέχεια, το αεροπλάνο απογειώθηκε για τη Ρόδο στην Ελλάδα, (σε μια πτήση 40 λεπτών) όπου ανεφοδιάστηκε με καύσιμα πριν απογειωθεί στο Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι όλες οι απευθείας πτήσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας ακυρώθηκαν λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου κατά της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

***

Πολύ αργά θυμήθηκαν τους Κυπρίους της Βρετανίας οι Συντηρητικοί

Υπάρχει ένα ανέκδοτο στην Κύπρο: Ποια είναι η μεγαλύτερη πόλη της Μεγαλονήσου; Το… Λονδίνο είναι η απάντηση, αφού στη Βρετανία ζουν 300.000 (ίσως και περισσότεροι) Κύπριοι. Τους Κυπρίους της Βρετανίας (που καμιά φορά χάριν αστεϊσμού τους αποκαλούν και «Τσάρλιδες»), θυμήθηκαν οι Συντηρητικοί (τώρα που χάνουν), μια ανάσα πριν από τις εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου. Έτσι ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Κάμερον έστειλε ένα μήνυμα προς τους Κυπρίους της Αγγλίας προκειμένου να τους πείσει να ψηφίζουν σήμερα το κόμμα των Συντηρητικών:

«Έχουμε», τους λέει «μια ακμάζουσα κοινότητα από 300 χιλιάδες Κύπριους εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχω σε μεγάλη εκτίμηση την πλούσια συνεισφορά σας στην εθνική μας ζωή σε τόσους πολλούς τομείς. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε πάντοτε μια στενή σχέση με την Κύπρο και είμαι περήφανος για το γεγονός ότι αυτή η Κυβέρνηση Συντηρητικών υπέγραψε ένα Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) με την Κύπρο προκειμένου να πάρει την συνεργασία μας στο επόμενο επίπεδο. Μέσω αυτής της συμφωνίας θα έχουμε μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων μας και θα προωθήσουμε το εμπόριο σε τομείς όπως οι επαγγελματικές υπηρεσίες και ναυτιλία».

Για τις βάσεις στην Επισκοπή, όπου εξορμούν τα βρετανικά αεροσκάφη σε αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο ούτε κουβέντα, όπως δεν λέει τίποτα για το Κυπριακό, ή για τους Βρετανούς που παρανόμως αγοράζουν ελληνικές περιουσίες στα κατεχόμενα. Αφήστε που δεν έκανε λόγο ούτε για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

***

Η Αθήνα αποχαιρετά τον Μπορέλ

Μαθαίνω ότι ο απερχόμενος Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα θέματα Ασφαλείας και Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ θα επισκεφθεί τη χώρα μας, την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024. Συγκεκριμένα θα μεταβεί στη Λάρισα, στο στρατηγείο της επιχείρησης ASPIDES. Εκεί θα του γίνει ενημέρωση από τον Υποναύαρχο Γρυπάρη, τον Έλληνα Διοικητή.

Μάλιστα μου λένε ότι τον Μπορέλ θα τον συνοδεύσει ο Υπουργός Νίκος Δένδιας. Μετά πληροφορούμαι ότι θα πάνε και στο Τζιμπουτί με αεροσκάφος, για να δουν από κοντά τη φρεγάτα μας ΨΑΡΑ. Συνεχείς οι προσπάθειες του Υπουργού να τονίσει τη συμμετοχή – συνδρομή της Ελλάδος στην υπόψη επιχείρηση, για τη διατήρηση ανοικτών των θαλασσίων οδών και του εμπορίου. Αεικίνητος ο Υπουργός!

***

Η πρώτη φωτογραφία της φρεγάτας Ψαρά στην Ερυθρά Θάλασσα

Την ίδια ώρα η φρεγάτα «Ψαρά» άρχισε τη συνοδεία εμπορικών πλοίων με σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο ΒΗΜΑτοδότης εξασφάλισε φωτογραφία της τη στιγμή που η ελληνική φρεγάτα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή αποστολή, συνοδεύοντας ένα εμπορικό πλοίο, έτοιμη να το προστατεύσει σε περίπτωση επίθεσης πυραύλων του Χούθι.

***

Το 20ό F-16 Viper

To 20ό αεροσκάφος F-16 που αναβαθμίστηκε στη διαμόρφωση «Viper», παρέλαβε η Πολεμική Αεροπορία. Η παράδοση αυτή ενισχύει περαιτέρω τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας, εξοπλίζοντας την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με τον πιο προηγμένο και οικονομικά αποτελεσματικό στόλο F-16 στην Ευρώπη.

***

«Τα συμφέροντα της Ελλάδας θα ταυτίζονται πάντοτε και με τα δικά μου»

Θεωρώ ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας θα ταυτίζονται πάντοτε εν μέρει και με τα δικά μου συμφέροντα», έγραφε το 1833 στον Υπουργό Εξωτερικών του νεοσύστατου ελληνικού κράτους Σπυρίδωνα Τρικούπη ο φιλέλληνας πρώτος Πρέσβης της Αυστριακής Αυτοκρατορίας στην Αθήνα, κόμης Anton ProkeschOsten.

Μετά από περίπου δύο αιώνες που μεσολάβησαν, οι δυο χώρες είναι εταίροι στην ΕΕ και η κοινή τους οπτική σε θέματα όπως το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων και το μεταναστευτικό έχουν σφυρηλατήσει μία παραγωγική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη χθεσινή, σε εγκάρδιο κλίμα, συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αυστριακό ομόλογό του. Ο Γεραπετρίτης μάλιστα επιφύλαξε στον προσκεκλημένο του μια ευχάριστη έκπληξη: Ανέσυρε από το Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών όχι μόνο την επιστολή του Anton Prokesch von Osten, αλλά και τα έγγραφα που καταδεικνύουν ότι η Αυστριακή Αυτοκρατορία ήταν το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την Ελλάδα μετά την επίδοση στην Υψηλή Πύλη από τους Πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων του αντίγραφου του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου, του βασικού Πρωτοκόλλου της ελληνικής Ανεξαρτησίας, τον Απρίλιο του 1830.