Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για την κακοκαιρία που έρχεται τις επόμενες καθώς αναμένονται να πέσουν καταιγίδες, αλλά και κεραυνοί.

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους καλεί να μην βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο, αλλά σε μέρος που περιβάλλεται από κτήρια, για να μην κινδυνεύσουν από κάποιον κεραυνό. Η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί μετά τις 9 το βράδυ.

Η ανάρτηση

«Καλημέρα. Σήμερα μην βρεθείτε σε ανοικτούς χώρους. Προσπαθείστε να έχετε γύρω σας κτίρια αν είστε έξω ή μέσα στο αμάξι. Η καταιγίδα μπορεί να είναι μέχρι 40 km μακρία σας (μην βρέχει πάνω από το κεφάλι σας) και να σας χτυπήσει κεραυνός. Μετα τις 21.00 σήμερα θα είμαστε ασφαλείς» έγραψε.

Προβληματισμένος με την κακοκαιρία είναι και ο Γιάννης Καλλιάνος που βλέπει πλημμύρες και τοπικά ισχυρές χαλαζοπτώσεις.

Όπως αναφέρει στη χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook στο επίκεντρο των ισχυρών καταιγίδων  πιθανόν να βρεθούν νομοί όπως η Φωκίδα, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Κορινθία, η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Λακωνία, η Χαλκιδική, οι Σποράδες, τα δυτικά τμήματα των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων και περιοχές του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Νωρίτερα ήχησε 112 για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. «Σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπονται τοπικά ισχυρές καταιγίδες στην Αττική από το μεσημέρι σήμερα έως και τις πρώτες βραδινές ώρες. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε το μήνυμα.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ οι καταιγίδες σε τοπικό επίπεδο θα έχουν υψηλή ραγδαιότητα, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις χωρίς απαραίτητα να συνοδεύονται από μεγάλα ύψη υετού.

Πιο αναλυτικά: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Πέμπτη (04-07-24)

  • Την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής) καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έως νωρίς το απόγευμα.
  • Τη Θεσσαλία και τις Σποράδες έως το απόγευμα.
  • Την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια έως αργά το απόγευμα. Επισημαίνεται ότι σε τοπικό επίπεδο στην Αττική η ραγδαιότητα των φαινομένων θα είναι υψηλή, με μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

«Επικίνδυνη μέρα»

«Πρόκειται για μια πρόσκαιρη κακοκαιρία με ισχυρά τοπικά φαινόμενα. Αυτή τη στιγμή βροχές και καταιγίδες πλήττουν κυρίως τη Σιθωνία και το Άγιο Όρος, δηλαδή τα δύο πόδια της Χαλκιδικής» λέει ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.

«Φαινόμενα έχουμε και στον Στρυμονικό Κόλπο, στην Καβάλα, στην Δράμα, στην Ξάνθη και τις Σποράδες. Σιγά σιγά αυτά τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την Θράκη, αλλά και δυτικότερα στη Θεσσαλία. Από το μεσημέρι και μετά θα κατηφορίσουν κάτω από την Λάρισα οπότε περιμένουμε φαινόμενα ισχυρά στην Φθιώτιδα, την Φωκίδα, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την Αττική, την Κορινθία, αλλά και την Αργολίδα, τη Λακωνία» τόνισε.

Για την Αττική σημείωσε ότι τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται από το μεσημέρι προς το απόγευμα. «Μέχρι το βράδυ θα έχουμε βροχές και στην Αττική. Όχι κάτι σπουδαίο, αλλά θα υπάρχουν περάσματα που θα σημειωθούν καταιγίδες και αστραπόβροντα. Δεν αποκλείονται και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Είναι μια επικίνδυνη ημέρα σήμερα» σημείωσε.