Τρεις πολίτες, είχαν χαρίσει στον εαυτό τους το ρόλο του «σερίφη» ή του «πολιτοφύλακα» και είχαν βγει στους δρόμους για να βρουν αυτούς που έβαλαν τη φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς, παρακινούμενοι από τρολ του Διαδικτύου που έριχναν την ευθύνη στους παράτυπους μετανάστες που περνούν από τον Έβρο για ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη.
Οι τρεις «σερίφηδες» είχαν βάλει με τη βία σε ένα κοντέινερ 13 συνολικά μετανάστες, «διαφημίζοντας» μάλιστα τη δράση τους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.
Το θέμα και τις κρίσιμες προεκτάσεις του που ανέδειξε το in προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, με τα βίντεο να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών, που ξεκίνησε την ποινική έρευνα για το συμβάν.
Υιοθετήθηκε η εισαγγελική πρόταση
Σχεδόν δέκα μήνες μετά, η Δικαιοσύνη έκρινε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι θα έπρεπε να τύχουν ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης.
Έτσι, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής αποφάσισε να μετατραπεί η κατηγορία της αρπαγής με ρατσιστικά κίνητρα σε παράνομη κατακράτηση και άρα αντί για κακούργημα να κριθούν ένοχοι για πλημμέλημα, υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα.
Μάλιστα, με την αναστέλλουσα δύναμη μέχρι το Εφετείο, οι τρεις αυτόκλητοι «σερίφηδες» του Έβρου θα βρεθούν εκτός φυλακής.
Οι ποινές
Οι δύο Έλληνες κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για τις πέντε κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα, με τον έναν κατηγορούμενο αλβανικής καταγωγής να καταδικάζεται για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των μεταναστών και των προσφύγων.
Η συνολική ποινή που επιβλήθηκε στον δράστη αλβανικής καταγωγής ήταν φυλάκιση 63 μηνών, ενώ για τους δύο Έλληνες η ποινή ήταν 60 μήνες.
Είχαν αθωωθεί οι 13 πρόσφυγες
Υπενθυμίζεται ότι οι 13 πρόσφυγες που είχαν πέσει θύματα των «σερίφηδων» είχαν αθωωθεί οριστικά από την κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού.
Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης αποκαλύφθηκε όπως σημειώνουν οι δικηγόροι των 13 προσφύγων η κακοστημένη προσπάθεια κάποιων ώστε να εμφανίσουν τους πρόσφυγες ως υπαίτιους για την πρωτοφανή πυρκαγιά στον Έβρο και στο Δάσος της Δαδιάς.