Σε απάντηση στις φήμες και τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει «παγώσει» το έργο του βιολογικού καθαρισμού στο Μικρό Πάπιγκο, η Περιφέρεια Ηπείρου διευκρινίζει τα εξής:

Τέσσερις επιχειρήσεις και δεκαοκτώ φυσικά πρόσωπα έχουν καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση και αναστολή της εκτέλεσης του έργου μέσω έκδοσης προσωρινής διαταγής. Από αυτούς, μόνο τέσσερα φυσικά πρόσωπα δηλώνουν ότι είναι κάτοικοι του Μικρού Παπίγκου, ενώ παραμένει αβέβαιο αν όλοι οι φερόμενοι ως αιτούντες είναι πράγματι οι ίδιοι που κατέθεσαν την προσφυγή.

Το ΣτΕ δεν χορήγησε προσωρινή διαταγή, όπως ζητούσαν οι αιτούντες, και συνεπώς δεν έχει «παγώσει» το έργο του βιολογικού καθαρισμού, όπως λανθασμένα διακινείται.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, με Υπουργική Απόφαση του 2023, χαρακτήρισε το Ζαγόρι ως Ιστορικό Τόπο και συνεργάστηκε με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ζαγορίου για την ένταξή του στον κατάλογο της UNESCO. Το υπουργείο έχει ήδη εγκρίνει την κατασκευή του έργου στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Επιπλέον, μετά τις προσφυγές στο ΣτΕ, το υπουργείο επιβεβαίωσε, με πρόσφατα έγγραφά του (Ιούνιος 2024), ότι δεν έχει καμία αντίρρηση για τη συνέχιση των εργασιών και την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού στο Μικρό Πάπιγκο.

Η Περιφερειακή Επιτροπή, με ομόφωνη απόφασή της στις 18 Ιουνίου 2024, ενέκρινε την άσκηση Ειδικής Αίτησης του άρθρου 7Α του Ν. 2882/2001 ενώπιον του Εφετείου Ιωαννίνων για την παροχή άδειας πραγματοποίησης εργασιών στις απαλλοτριούμενες εκτάσεις για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού. Είναι προφανές ότι οι εργασίες δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεσα.

Το ΣτΕ αναμένεται να αποφανθεί επί της αιτήσεως αναστολής στις αρχές του φθινοπώρου. Όπως είναι γνωστό, αυτά τα ζητήματα σε μια συντεταγμένη πολιτεία κρίνονται από τον φυσικό τους δικαστή και όχι από αυτόκλητους, με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο καταλήγει η Περιφέρεια Ηπείρου στην ανκοίνωση της.