Τα βλέμματα στον ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται, σήμερα Πέμπτη, στην Κουμουνδούρου και την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Θα έχουμε να κάνουμε, όπως λέγεται, με μια προθέρμανση ρήξης μετά και τις τελευταίες δηλώσεις και αναρτήσεις του Στέφανου Κασσελάκη;

Το βέβαιο είναι ότι η συνεδρίαση θα αποτελέσει το πρώτο «crash test» για την συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Μια συνεδρίαση με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην κανονική εσωκομματική ζωή. Από την τελευταία συνεδρίαση πολλά έχουν αλλάξει.

Για παράδειγμα στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να δώσουν το παρών και οι εργαζόμενοι στην «Αυγή». Το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας αποτέλεσε την αφορμή για ένα ακόμα γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και των αντιφρονούντων.

Ο κ. Κασσελάκης, και αυτό είναι ένα θέμα που έχουν ανοίξει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αμετακίνητος στην αρνητική του στάση απέναντι στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς. «Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να έχουμε συγχωνεύσεις και εξαγορές», τόνισε χαρακτηριστικά στο συνέδριο του Economist. Ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως αν και «δεν θεωρώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πίσω από τα σενάρια για συγκόλληση με το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει ξεκάθαρο μήνυμα από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρέπει να είμαστε κυβερνητική παράταξη αυτόνομη».

Η στάση των 87 και το ΠαΣοΚ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε το δικό του σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος του. «Πρέπει να είμαστε όλοι διαφανείς, προσωπικά είμαι διαφανής. Λέω ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και ρόλο σε οποιαδήποτε συνεννόηση και να είναι η ηγεσία του μελλοντικού σχήματος. Πιστεύω ότι όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πουν αυτό. Μηδενός εξαιρουμένου».

Παράλληλα εξαπέλυσε βέλη κατά του ΠαΣοΚ. «Εχει μια μεγάλη ιστορία με τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά είναι μια από τις δύο κυβερνήσεις που έστειλαν στο εξωτερικό τη γενιά μου. Ποια είναι η ακριβής φιλοσοφία του σήμερα;»

Την ίδια ώρα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που συνυπέγραψαν το κείμενο εσωκομματικής κριτικής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, φαίνεται να κρατούν στάση αναμονής και εμμένουν στα όσα καταλογίζουν στον κ. Κασσελάκη για την λειτουργία και την προοπτική του κόμματος. Η στάση τους, όπως λέγεται, θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.