Η πρώτη πράξη του «νέου δράματος» στο ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «συριζαϊκή Πομπηία» αναμένεται να παιχτεί σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία και το αποκορύφωμα θα είναι το προσεχές Σάββατο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι

Δυο κόσμοι, δυο κοσμοθεωρίες, δυο διαφορετικές αντιλήψεις, δυο στρατόπεδα επί της ουσίας είναι παρατεταγμέμα στην Κουμουνδούτρου: οι κασσελίστας, οι σκληροί υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, και από την άλλη πλευρά όσοι αντιδρούν στις επιλογές τους με επίκεντρο πλέον τους «87» που υπέγραψαν το πρόσφατο ιδιαίτερα αιχμηρό κείμενο.

Κυανόκρανοι δεν υπάρχουν στην παρούσα περίοδο. Φυσικό είναι όλα τα βλέμμα να στρέφονται στον Αλέξη Τσίπρα που παρατηρεί, τη στιγμή που ο άλλοτε στενός συνεργάτης του, ο δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός με ανάρτησή στου στο Facebook προέτρεψε τα κορυφαία στελέχη του κόμματος να αντιδράσουν κατά του Στ. Κασσελάκη, με τη φράση «τώρα είναι η ώρα της φωνής, όχι του ψιθύρου».

«Δεν είναι ο Κασσελάκης το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς είστε το πρόβλημα» γράφει ο Θ. Καρτερός και τους καλεί με την προτροπή: «Τι άλλο να κάνει, για να καταλάβετε, ότι ή θα σας περιφέρει αιχμάλωτους, ή επιτέλους θα ανοίξετε το στόμα σας;», αναρωτιέται. «Περιμένετε να σώσουν το κόμμα από τη μετάλλαξη η ζωή, οι αρχηγικές αβελτηρίες, η ετυμηγορία της κάλπης, και τελευταία -άντε πάλι!- ο…μπαμπάς Τσίπρας…Δεν είναι λύση η αποχώρηση, η διάσπαση, ο αναχωρητισμός. Τώρα παίρνονται παρουσίες Λευτέρη, Γιώργο, Κώστα, Νίκο, Παύλο, Γιάννη, Παναγιώτα, Μαρία, Ελένη, και οι λοιποί εκ των φυλάκων του ναού», υπογραμμίζει.

Και μένει να φανεί κατά πόσο αυτά τα κορυφαία στελέχη θα έχουν το σθένος και τον πολιτικό τσαμπουκά, να θέσουν ευθέως τα διάφορα ζητήματα στα όργανα του κόμματος και να βάλουν απέναντί τους τον Στ. Κασσελάκη.

Πώς αμφισβητούμε τον Κασσελάκη;

Στο τρίγωνο των Αθηνών, όπως είπε πρόσφατα και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τις τελευταίες δυο ημέρες έγιναν τουλάχιστον τρεις σημαντικές συναντήσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τις εξελίξεις στο κόμμα και κυρίαρχο το ερώτημα: Και τι κάνουμε τώρα; Θα αμφισβητήσουν τον Στ. Κασσελάκη; Ενιαία γραμμή δεν υπήρξε.

Γνωρίζοντας αυτή την αδυναμία να υπάρξει ενιαία στρατηγική, ο Στ. Κασσελάκης θα πάει στην πεπατημένη, δηλαδή ό,τι έκανε και στο τελευταίο συνέδριο: θα θέσει ευθέως το ερώτημα. Επί της ουσίας, αφού θα εμμείνει στη γραμμή ότι όλα θα αλλάξουν, θα ζητήσει από τα κορυφαία στελέχη να «δηλώσουν» στήριξη στην ηγεσία του και βέβαια την πίστη τους στο κόμμα που είναι ο βασικός πόλος της κεντροαριστεράς κατά τον ίδιο που ξορκίζει, όπως έκανε και χθες στο συνέδριο του Economist το ενιαίο σχήμα με το ΠαΣοΚ.

«Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να έχουμε συγχωνεύσεις και εξαγορές» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως δεν θεωρεί ότι πίσω από τα σενάρια για συγκόλληση με το ΠαΣοΚ είναι ο Αλ. Τσίπρα, εμμένοντας στην αυτονομία του ΣΥΡΙΖΑ.