Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν υποχώρησε εκατοστό από την ήδη εκπεφρασμένη άποψή του πως «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Όπως ανέφερε μάλιστα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που συνήλθε την Πέμπτη (4/7), θα πρέπει «ο επικεφαλής του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του μεγαλύτερου κόμματος του χώρου, να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας συνεννόησης».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει, άνευ αμφιβολίας, το περιθώριο «να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών». Υπό την προϋπόθεση πως θα υπερισχύσουν «ομόνοια, προτάσεις και ενότητα». Ένα υποχρεωτικό τρίπτυχο για μια πετυχημένη επόμενη ημέρα.
«Ήταν μια παρά πολύ παραγωγική κι ευγενική συνεδρίαση. Θα πάμε ενωτικά σε όλα τα θέματα γιατί η κοινωνία αγκομαχά και θέλουμε να την πείσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο κ. Κασσελάκης, παρά το γεγονός πως προηγουμένως η εισήγησή του δεν είχε εγκριθεί ομόφωνα από όλα τα μέλη της ΠΓ.
Και μολονότι από την Κουμουνδούρου μετέφεραν πως η διαδικασία έγινε σε «γόνιμο και παραγωγικό κλίμα», συνοδευόμενη από «ήπιες τοποθετήσεις», επιβεβαιώθηκαν οι ενστάσεις που ακούστηκαν από αντιδρώντα στελέχη. Συνολικά ήταν επτά όσα δεν ψήφισαν υπέρ της προεδρικής εισήγησης αντανακλώντας το χάσμα μεταξύ «μπλοκ Τσίπρα» και «νεοπροεδρικών».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν πως όντως υπήρξαν στελέχη που εξέφρασαν τη διαφωνία τους σε κάποια μέρη του κειμένου. Απ’ αυτά τα στελέχη ζητήθηκε να στείλουν τις παρατηρήσεις τους στη γραμματέα του κόμματος προκειμένου να διαμορφωθεί αναλόγως η δομή και η μορφή που θα φτάσει στην Κεντρική Επιτροπή του ερχόμενου Σαββάτου.
Η συνεδρίαση αναλώθηκε εν πολλοίς στην ανάλυση των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής αποτελεί μείζον εσωτερικό ζήτημα. Οι εργαζόμενοί της ήταν εξοργισμένοι με την στάση του Στέφανου Κασσελάκη και του εξέφρασαν τα παράπονά τους έξω από την Κουμουνδούρου.