Την ώρα που ο προεκλογικός πυρετός στο ΠαΣοΚ ολοένα και φουντώνει, νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA καταδεικνύει πως το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη είναι εκείνο με το μεγαλύτερο όριο εκλογικής επιρροής στη χώρα, καθώς το 48% των ερωτηθέντων απαντούν πως θα μπορούσαν δυνητικά να το ψηφίσουν. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία με 45%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί στην τρίτη θέση με 35%.

Επιβεβλημένη η αλλαγή ηγεσίας στο ΠαΣοΚ λένε οι κεντροαριστεροί

Παράλληλα, η πλειοψηφία των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί και κεντρώοι θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών επιβάλλει αλλαγή ηγεσίας στο ΠαΣοΚ. Συγκεκριμένα, το 63% των κεντροαριστερών ψηφοφόρων είναι υπέρ της εκλογής νέου προέδρου, όπως και το 57% των κεντρώων. Στο 55% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους κεντροδεξιούς, ενώ αντίθετα είναι τα αποτελέσματα μεταξύ των αριστερών (41% υπέρ της αλλαγής) και δεξιών (41% υπέρ της αλλαγής) ψηφοφόρων.

Σε φάση ρευστότητας το κομματικό σύστημα

Η δημοσκόπηση περιλαμβάνει ερώτημα και σχετικά με το εάν το κομματικό σύστημα βρίσκεται σε φάση ρευστότητας ή σταθερότητας μετά τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Στο συγκεκριμένο ερώτημα οι απαντήσεις έγειραν ξεκάθαρα προς την πλευρά της ρευστότητας, την οποία επέλεξε το 74%. Από την άλλη πλευρά, το 23% απάντησε ότι βρίσκεται σε φάση σταθερότητας.

Οι λόγοι της αποχής

Επίσης, στη δημοσκόπηση εξετάζεται και η μεγάλη εποχή των πρόσφατων Ευρωεκλογών, με το 47% των ερωτηθέντων να απαντά πως η αδιαφορία για πολιτικά δρώμενα ήταν ο κυριότερος λόγος. Ακολουθεί η απάντηση «η στάση διαμαρτυρίας για το πολιτικό σύστημα» με 42%, ενώ οι πρακτικοί λόγοι είναι πολύ πίσω με 8%.

Η εκτίμηση ψήφου

Όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου, η δημοσκόπηση δεν καταγράφει μεγάλες μεταβολές σε σχέση με το πρόσφατο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Αναλυτικότερα, η ΝΔ προηγείται με 30,4%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,8%, το ΠαΣοΚ με 12,9%, το ΚΚΕ με 9,9%, η Ελληνική Λύση με 9,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 5,7%, το ΜέΡΑ25 με 3,2%, η Φωνή Λογικής με 3,1% και η ΝΙΚΗ με 3%.

Προς τη λάθος κατεύθυνση πηγαίνει η χώρα λένε οι πολίτες

Σχετικά με την πορεία της χώρας, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά πως πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση, σε ποσοστό μάλιστα 65%. Παράλληλα, οι πολίτες αξιολογούν ως σημαντικότερα προβλήματα για την καθημερινότητα τους την ακρίβεια και την οικονομία, σε ποσοστό 46% και 23 αντίστοιχα.

Αρνητική αξιολόγηση για κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση

Παράλληλα, οι πολίτες αξιολογούν αρνητικά τόσο το έργο της κυβέρνηση όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιο συγκεκριμένα, το 66% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφεται στο 81%.