Η διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ήταν ένα μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει αλαζονικές συμπεριφορές που, εκτός των άλλων, στοίχησαν εκλογικά στη ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός, δικαίως, εξοργίστηκε από τη συμπεριφορά του κ. Αυγενάκη. Το «ξέρεις, ρε, ποιος είμαι εγώ» είναι ο ορισμός της αλαζονικής συμπεριφοράς. Έτσι, με βάση την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, ο κ. Αυγενάκης διεγράφη από βουλευτής του κόμματος.

Τι σημαίνει αυτό στην κοινοβουλευτική και κομματική γλώσσα; Λυπάμαι, αλλά δεν σημαίνει και κάτι τρομερό και φοβερό. Ο κ. Αυγενάκης δεν θα είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Κρατά, όμως, την έδρα του στη Βουλή, δεν μπορεί να τον υποχρεώσει κανείς να την παραδώσει. Η απώλεια της ιδιότητας του μέλους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ αποστερεί από τον κ. Αυγενάκη τη δυνατότητα συμμετοχής και στα όργανα του κόμματος, τόσο στην Κεντρική Επιτροπή όσο και στο συνέδριο.

Πέραν της διαγραφής του από την Κ.Ο της ΝΔ υπέστη και κοινοβουλευτικές κυρώσεις με τη μομφή που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής για ανάρμοστη συμπεριφορά καταφρόνησης του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών, επιβάλλοντάς του ταυτόχρονα 15ήμερο αποκλεισμό από τις συνεδριάσεις της Βουλής. Εντάξει, δεν είναι και λόγος για να τα βάψει μαύρα.

Τι θα μπορούσε να γίνει (και δεν έγινε) ώστε το μήνυμα κατά της αλαζονείας να έχει ξεκάθαρο και ακριβό τίμημα; Απλούστατα, ο κ. Αυγενάκης θα μπορούσε να διαγραφεί από μέλος της ΝΔ. Θα μπορούσε επίσης, την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, να ακολουθούσε η διευκρίνιση ότι, λόγω αυτού του περιστατικού, ο κ. Αυγενάκης δεν θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος, στις επόμενες εθνικές εκλογές. Δηλαδή, αποχαιρέτα τη Βουλή, τουλάχιστον με εμάς. Αν θες να πας αλλού πήγαινε.

Για αυτό, κατά τη γνώμη μου, η διαγραφή του κ. Αυγενάκη ήταν μισές δουλειές. Δεν έμεινε αναπάντητη μια συμπεριφορά που, δικαίως, εξόργισε την κοινή γνώμη αλλά δεν υπάρχει και κάποια σοβαρή επίπτωση για τον κ. Αυγενάκη. Επί της ουσίας, τίποτα δεν του αποστερήθηκε. Ανεξάρτητος βουλευτής θα είναι και θα ψηφίζει και τα νομοσχέδια της κυβέρνησης για να δείξει καλή διαγωγή και μετάνοια. Αυτό θα κάνει.

Κάπως έτσι το τέλος και αυτής της ιστορίας θα έχει ως εξής. Ο κ. Αυγενάκης θα παραμείνει στη Βουλή. Στις επόμενες εθνικές εκλογές θα διεκδικήσει, μετανοιωμένος, την επανεκλογή του με τη ΝΔ. Δεν υπάρχει απόφαση που, επαναλαμβάνω, να λέει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Αν ο κ. Αυγενάκης επανεκλεγεί θα τον έχουν συγχωρήσει οι ψηφοφόροι του και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Δεν θα είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο. Μια χαρά όλα. Τώρα, ας μιλήσουμε για την αποχή και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.