Την Κυριακή 7 Ιουλίου, μαζί με «Το Βήμα της Κυριακής» διαβάζουμε τον έβδομο τόμο της σειράς «Βήμα στην Ιστορία», που εξερευνά τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση και καλύπτει τα βασικά και μεγαλύτερα πεδία της κοινωνίας που μετεξελίχθηκε και αυτή η μετεξέλιξη άφησε το δικό της αποτύπωμα στον «βιωματικό κόσμο» των ανθρώπων και των γενεών. Στο νέο τεύχος του περιοδικού «Ελληνική Κουζίνα» γνωρίζουμε τις γεύσεις του Ιονίου, μέσα από πλούσια οδοιπορικά και 50 αυθεντικές συνταγές, όπως τις μαγειρεύουν οι ντόπιοι. Μαζί και το νέο τεύχος της εφημερίδας του Οικονομικού Πανεπιστημίου «ΟΠΑ News» με αφιέρωμα στα οικονομικά της δικτατορίας και, φυσικά, όπως κάθε Κυριακή, ΒΗΜΑgazino με Special Issue Olympic Games, Paris 2024.

Βήμα στην Ιστορία – 50 Χρόνια Δημοκρατία

Ο έβδομος τόμος από τη σειρά «ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» έχει θέμα τη Μεταπολίτευση. Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας η έκδοση που προσφέρει το ΒΗΜΑ αυτή την Κυριακή 7 Ιουλίου εντοπίζει τις έντονες πολιτικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και θεσμικές αλλαγές που συντελέστηκαν όλη αυτή την ιστορική περίοδο μέσα από τα δεδομένα, τις προσδοκίες και τις συμπεριφορές όλων μας. Τι άλλαξε; Πόσο αλλάξαμε;

«50 χρόνια Δημοκρατία» είναι ο τίτλος του βιβλίου που προσφέρει το ΒΗΜΑ αυτή την Κυριακή 7 Ιουλίου. Στον έβδομο τόμο της σειράς «ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» δεκαπέντε συγγραφείς, ιστορικοί, αναλυτές, οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες καταθέτουν τη δική τους μελέτη για την επίδραση της Μεταπολίτευσης στις ζωές όλων μας. Πενήντα χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια συνολική, πολυδιάστατη τομή, πολιτική, πολιτισμική, θεσμική, ιστορική που ξεκίνησε το 1974 και επιδρά μέχρι και σήμερα στη συλλογική μνήμη;

Το βιβλίο καλύπτει τα βασικά και μεγαλύτερα πεδία της κοινωνίας που μετεξελίχθηκε και αυτή η μετεξέλιξη άφησε το δικό της αποτύπωμα στον «βιωματικό κόσμο» των ανθρώπων και των γενεών.

Σε κάθε πεδίο οι εξαίρετοι συγγραφείς μας βοηθούν να κατανοήσουμε πως προέκυψαν αυτές οι αλλαγές, ποιες ιδέες και συνήθειες στον δημόσιο βίο άλλαξαν ή όχι προς το καλύτερο, ποιες αμφιταλαντεύσεις μεταξύ θεσμών και πρακτικής ένωσαν ή δίχασαν, ποιες ήταν οι ευκαιρίες που χάθηκαν και πως πως εξελίχθηκαν οι ερμηνείες για την ιστορία και τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον σύγχρονο κόσμο.

Όπως σημειώνει και στον πρόλογο του βιβλίου ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορία του Παντείου Πανεπιστημίου και επιμελητής της έκδοσης του βιβλίου «50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», κ. Γιάννης Βούλγαρης «Οι κοινωνικοί επιστήμονες αναλύουν την εξέλιξη που σημειώθηκε στο πεδίο της ειδικότητας τους. Μιλούν συνήθως για τις πολιτικές, οικονομικές, θεσμικές εξελίξεις ή τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Οι ιστορικοί προβληματίζονται για τις διάρκειες, τις συνέχειες και τις ασυνέχειες του συμβάντος που καθιερώθηκε μονολεκτικά να λέγεται «Μεταπολίτευση». Όλοι ξέρουμε και συμφωνούμε στο πότε άρχισε –την 24η Ιουλίου 1974–, δεν συμφωνούμε όμως στο πόσο διήρκεσε. Τελείωσε σύντομα, πρακτικά το 1975 με τις δίκες των δικτατόρων και το νέο Σύνταγμα; Μήπως τελείωσε το 1981, όταν έγινε η πρώτη μετά τους Πολέμους ομαλή και ανθεκτική εναλλαγή στην κυβέρνηση κομμάτων που εκπροσωπούσαν αντίπαλες ιστορικές παρατάξεις; Ή πειστικότερα το 2010, όταν η δραματική οικονομική και κοινωνική κρίση άλλαξε τα «μεταπολιτευτικά» δεδομένα; Μήπως δεν έχει λήξει ακόμα η μεταπολιτευτική περίοδος, αφού ευτυχώς διασώθηκε το δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κεκτημένο;».

Σημειώνεται ότι η έκδοση εμπλουτίζεται από το ιστορικό αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και τα «ΝΕΑ» και ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να δει μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την κυρίαρχη αποτύπωση της κοινής γνώμης σε κάθε μεγάλο γεγονός και αλλαγή.

Κλείνοντας ο κ. Γιάννης Βούλγαρης εξηγεί γιατί η συγκεκριμένη έκδοση είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε αναγνώστη που θέλει να γνωρίζει πως επέδρασε η «Μεταπολίτευση» στις ζωές μας, στις αντιλήψεις μας και ως εκ τούτου διαμόρφωσε τις συμπεριφορές μας.

«Τελικά, η αναδρομή στα πενήντα χρόνια Δημοκρατίας δεν αφορά μόνο το παρελθόν, είναι χρήσιμη και για το μέλλον. Βοηθά να συνειδητοποιήσουμε με ποια εφόδια, με ποια εμπόδια, με ποια βιώματα θα αντιμετωπίσουμε ως Ελλάδα και Ευρώπη τη νέα εποχή που έχει ήδη αρχίσει, τον νέο Κόσμο που προβλέπεται αβέβαιος και συγκρουσιακός».

Ελληνική Κουζίνα – Γεύσεις με Ψυχή, απευθείας από το Ιόνιο

Σε ένα ξεχωριστό ταξίδι γεύσης και παράδοσης στα όμορφα Επτάνησα μας προσκαλεί το νέο τεύχος του περιοδικού «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ» που κυκλοφορεί με το ΒΗΜΑ αυτή την Κυριακή 7 Ιουλίου.

Η αυθεντική, τοπική γαστρονομία των νησιών του Ιονίου είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Οι άνθρωποι που δημιουργούν, οι ομάδες που ξέρουν να αξιοποιούν όσα προσφέρει η εύφορη γη, οι επαγγελματίες που φροντίζουν το προϊόν που παράγουν, η υπέροχη φιλοξενία. Όλα εκείνα που ξέρουμε και όσα αξίζει ακόμα να γνωρίσουμε για την ιστορία, τα αξιόλογα μνημεία, τις μαγευτικές παραλίες, τα ενετικά κάστρα και τις εκκλησίες των Επτανήσων.

Ταξιδεύουμε στην κοσμοπολίτικη Κέρκυρα, την αξέχαστη Ζάκυνθο, την ολόφωτη Λευκάδα, την ανεξάντλητη Κεφαλλονιά, την σαγηνευτική Ιθάκη αλλά και στα δύο σμαραγδένια στολίδια του Ιονίου, τους Παξούς και τους Αντίπαξους.

Πράσινα νερά, ελαιόδεντρα, αμπέλια και δέντρα που φτάνουν μέχρι το κύμα. ‘Άνθρωποι χαρούμενοι, γεμάτοι ποίηση και μουσική, έθιμα μοναδικά, προϊόντα που μαρτυρούν μια γη ευλογημένη.

Μιλάμε με ντόπιους, γράφουμε τις ιστορίες τους, μαθαίνουμε τις συνήθειες τους, ακούμε τους θρύλους τους για κάθε νησί του Ιουνίου ξεχωριστά.

Ένα ταξίδι της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ» που θα μας μείνει αξέχαστο. Εκτός από υπέροχες εικόνες θα μας προσφέρει και γνώσεις για τον πολιτισμό των τοπικών κοινωνιών που ξεκινάει από την αγάπη για τη γη τους και τον ιδιαίτερο τρόπο που αξιοποιούν ότι εκείνη τους χαρίζει. Αυθεντικές τοπικές συνταγές, ξεχωριστά προϊόντα, ψάρια και θαλασσινά σε αφθονία είναι η γαστρονομική ιστορία των Επτανήσων. Και μαζί τα γλυκά κεράσματα, οι λαχταριστές μπουκιές που προσφέραν στις χαρές και τις γιορτές, τα μαντολάτα και τα παστέλια, οι λαδόπιτες τα μοναδικά τα κουμ κουάτ και τα ζαχαρωμένα γκρέιπ φρουτ.

Το ταξίδι ολοκληρώνεται με ξεναγούς τους ντόπιους που μας καλούν να μαγειρέψουμε μαζί τους, μας φιλοξενούν στις κουζίνες τους και μας χαρίζουναπλόχερα τα μυστικά των συνταγών όπως τις έμαθαν από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες τους.

Αυτή την Κυριακή 7 Ιουλίου η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ» κυκλοφορεί με το ΒΗΜΑ και έχει τη γλυκιά και συναρπαστική γεύση των Επτανήσων.

ΒΗΜΑgazino – Special Issue Olympic Games, Paris 2024

Συλλεκτικό και με πλούσια ύλη κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 7 Ιουλίου το ένθετο περιοδικό του ΒΗΜΑΤΟΣ, «BHMAGAZINO» με αφιέρωμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός παγκοσμίως που φέτος διεξάγεται στο Παρίσι έχει τη δική του μεγάλη ιστορία. Με χρυσές γράμματα την έγραψαν οι κορυφαίοι αθλητές που συμμετείχαν στις διοργανώσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια και φέτος μια εξαιρετική ομάδα από Έλληνες αθλητές δηλώνει έτοιμη να μας καταπλήξει. Ιστορίες αθλητών με μεγάλο ψυχικό απόθεμα, προσπάθεια και προσήλωση στο στόχο ξεδιπλώνονται μέσα από αποκλειστικές συνεντεύξεις και μοναδικές φωτογραφήσεις.

Το «ΒΗΜΑGAZINO» μας ταξιδεύει στην Πόλη του Φωτός, μας μεταφέρει τον παλμό, την συγκίνηση και μας παρουσιάζει το μεγαλείο των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα γνωρίσουμε σημαντικούς νέους Έλληνες αθλητές οι οποίοι προκρίθηκαν και θα συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου, θα διαβάσουμε αποκλειστικές συνεντεύξεις από διάσημους αθλητές, θα περιηγηθούμε στα Στάδια και τις εντυπωσιακές υποδομές. Θα γνωρίσουμε όμως και το άλλο Παρίσι, έξω από τα αθλητικά στάδια. Θα ενημερωθούμε για σημαντικές εκθέσεις σε Μουσεία και γκαλερί, για τα καλύτερα spots.

Στο εξώφυλλο μία από τις πολλά υποσχόμενες Ελληνίδες πρωταθλήτριες. Η νεαρή Νόρα Δράκου η οποία κατέκτησε δύο αργυρά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου και τώρα βάζει πλώρη για τις πισίνες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Θα διαβάσουμε ακόμα συνεντεύξεις των: Παναγιώτη Γκιώνη πρωταθλητή επιτραπέζιας αντισφαίρισης, της Δώρας Γκουντούρα πρωταθλήτριας ξιφασκίας, της Ιόλης Μυτιληναίου που διακρίνεται στο άθλημα της ιππασίας.

Ένα μοναδικό τεύχος του «BHMAGAZINO» που κυκλοφορεί με το ΒΗΜΑ αυτής της Κυριακής 7 Ιουλίου.

Μαζί, το ΟΠΑ News, η εφημερίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφιέρωμα στα Οικονομικά της Δικτατορίας.