Τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει στην ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον οίκο Moody’s, ανάδειξε μεταξύ άλλων με την τοποθέτησή του ο Δημήτρης Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, μιλώντας σε πάνελ στο πλαίσιο της 28ης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist – 28th Annual Economist Government Roundtable, μαζί με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της διεύθυνσης Οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, τον Μάρτιν Μπίτζστερμπος, επικεφαλής της ΕΚΤ για την Ελλάδα, και τον Κόλιν Έλιs, στρατηγικό αναλυτή αγορών της Moody’s Investors Service.

Όπως τόνισε ο κ. Τσάκωνας, στόχος παραμένει η βαθμίδα Α+ που κατείχε η Ελλάδα πριν από το 2009, και σε σχέση με την επενδυτική βαθμίδα που δεν έχει δώσει ακόμα η Moody’ s στην ελληνική οικονομία και πόσο σημαντικό είναι να γίνει αυτό το βήμα, σημείωσε ότι βάσει κοινής έκθεσης, με 2 στους 3 οίκους να έχουν δώσει τη βαθμίδα, η πρόθεση για επενδύσεις στην Ελλάδα θα κυμαινόταν από 6 έως 10 δισ. αλλά εάν είχαμε τη βαθμίδα και από τους 3 οίκους, αυτό το ποσό θα διπλασιαζόταν μεταξύ 12, 14 και 20 δισ. ευρώ.

Ο Ντέκλαν Κοστέλο αναφέρθηκε στη γρήγορη και ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την πανδημία της Covid-19 και την ενεργειακή κρίση, και επισήμανε πως όλοι οι δείκτες είναι θετικοί.   Ο κ. Κοστέλο έκανε λόγο για τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν στη χώρα μας, αλλά επισήμανε και τη χαμηλότερη κατά κεφαλήν παραγωγικότητα από άλλες χώρες της ΕΕ. Όσον αφορά στην αγορά εργασίας, η συμμετοχή στην Ελλάδα κινείται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ειδικά για στις γυναίκες είναι ακόμα χαμηλότερη.

Ντέκλαν Κοστέλο

Τρεις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία

Ο κ. Μπίτζστερμπος επισήμανε ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Ευρωζώνης και ότι ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ μειώθηκε καθώς η χώρα εφαρμόζει σωστές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο επισήμανε τρεις προκλήσεις:

  • Η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, καθώς στην ΕΕ εκτιμάται ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα πέσει στο 1% για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το σημείο στάθηκε και στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας που παρουσιάζει ανησυχητική εικόνα λόγω της μείωσης του ενεργού πληθυσμού.
  • Ο τραπεζικός τομέας κάνει καλή δουλειά με τη διαχείρηση των κόκκινων δανείων, όπως είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο στάθηκε στις νέες προκλήσεις και κινδύνους που εγκυμονούν όπως το κλίμα και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, αλλά και τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία που έρχονται από το παρελθόν. Επίσης εστίασε και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν περιέλθει στους servicers που είναι ένα βάρος στο οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή.
  • Το δημόσιο χρέος, όπου υπάρχιε μεν πρόοδος, αλλά παραμένει πολύ υψηλό και περιορίζει τις δυνατότητες ελιγμών της ελληνικής κυβέρνησης,  για αυτό θα απαιτηθούν για πολλά χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα.

Μάρτιν Μπίτζστερμπος

Καταλήγοντας ο κ. Μπίτζστερμπος υπογράμμισε την πολλή καλή επίδοση της ελληνικής οικονομίας αλλά επισήμανε τα προβλήματα από το παρελθόν και τις νέες προκλήσεις.

Θέλει δρόμο ακόμα η ελληνική οικονομία

Ο Κόλιν Έλις από τη μεριά του έκανε λόγο για υψηλό επίπεδο πλούτου στην Ελλάδα με βάση τους δείκτες, και στάθηκε στο γεγονός ότι έχουν “τρέξει” πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά αρκετές ακόμα παρουσιάζουν υστέρηση όπως π.χ. η απόδοση δικαιοσύνης, αλλά επισήμανε τη διάθεση της Ελλάδας να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Τόνισε δε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πιστοληπτικό κίνδυνο αλλά για να πάει στην βαθμίδα baa1 θέλει ακόμα δρόμο.

Κόλιν Έλις

Στόχος παραμένει η βαθμίδα Α+

Ο Δημήτρης Τσάκωνας από τον ΟΔΔΗΧ τόνισε ότι ο στόχος παραμένει η βαθμίδα Α+ που κατείχε η Ελλάδα πριν από το 2009, και αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα είπε ότι εξασφαλίζουν στη χώρα την πληρωμή των ετήσιων τόκων του χρέους.

Σε σχέση με την επενδυτική βαθμίδα που δεν έχει δώσει ακόμα η Moody’ s στην ελληνική οικονομία και πόσο σημαντικό είναι να γίνει αυτό το βήμα, ο κ. Τσάκωνας σημείωσε ότι βάσει ερευνών και αναλύσεων, με 2 στους 3 οίκους να έχουν δώσει τη βαθμίδα, η πρόθεση για επενδύσεις στην Ελλάδα θα κυμαινόταν από 6 έως 10 δισ. αλλά εάν είχαμε τη βαθμίδα και από τους 3 οίκους αυτό το ποσό θα διπλασιαζόταν στα 12 με 20 δισ. ευρώ.

Επιπλόεν, οι επενδυτές θεωρούν τα ελληνικά κρατικό ομόλογα πως έχουν λάβει την επενδυτική βαθμίδα και από τη Moody’s. Και αυτό φάνηκε στις τελευταίες δύο εκδόσεις ομολόγων ότι είχαμε διεύρευνση της επενδυτικής βάσης κατά 50%.

Αναφέρθηκε στον φιλόδοξο στόχο για τα spread που ήδη έχουν μειωθεί και ότι βάσει αναλύσεων, η Ελλάδα είναι στο 105-106, κοντά στην Πορτογαλία, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ έθεσε ως στόχο τη μείωση του καθαρού χρέους.

Δημήτρης Τσάκωνας

Ακρίβεια και Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας ο Ντ. Κοστέλο, συμφώνησε ότι οι ονομαστικές τιμές έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα και έθεσε θέμα επηρεασμού τους από τις αλλαγές στους μισθούς. Ωστόσο επισήμανε ότι τα θέματα ανταγωνιστικότητας δεν αφορούν τις τιμές στη χώρα μας. Σε σχέση με την πορεία της Ελλάδας στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν αναφέρθηκε στην καλή εικόνα της χώρας μας καθώς έχει λάβει 36 δισ. ευρώ ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία για το 4ο αίτημα εκταμίευσης τον ερχόμενο Οκτώβριο. “Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες χώρες της Ευρώπης στην απορρόφηση” είπε χαρακτηριστικά, αλλά επισήμανε ότι “είμαστε λίγο εκτός προγράμματος αλλά γίνεται προσπάθεια”. Επίσης όσον αφορά στ οΤαμείο Συνοχής, η Ελλάδα έχιε λάβει 21 δισ. ευρώ και όλα αυτά τα ποσά αθροιστικά σντιστοιχούν στος 25% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ.