Τη λύση της αποεπένδυσης επέλεξε ο Σάμι Φάις στην περίπτωση του ακινήτου που στέγαζε τους «Μύλους Αλλατίνη» στη Θεσσαλονίκη. Ο γνωστός επιχειρηματίας αποφάσισε να πουλήσει το ποσοστό που κατέχει στο εμβληματικό συγκρότημα ύψους 50% στον έτερο συνιδιοκτήτη του, Πρόδρομο Μαυρόπουλο.
«Υπήρξε μια καλή πρόταση και την δεχθήκαμε», δηλώνει στον «ΟΤ» ο Σάμι Φάις. Αφήνει να εννοηθεί πως ήταν μια αναμενόμενη απόφαση από τη στιγμή που ενεπλάκη και άλλος επενδυτής στο ακίνητο, περιπλέκοντας την αξιοποίησή του.
Μύλοι Αλλατίνη: Το τίμημα για το 50%
Όσον αφορά στο τίμημα πώλησης και εάν ισχύουν οι πληροφορίες που το θέλουν να ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ αποφεύγει να απαντήσει ευθέως, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως σε καμία περίπτωση δεν ζημιώθηκε.
Η παραπάνω εξέλιξη θεωρείται πως δίνει διέξοδο στο… αδιέξοδο που είχε δημιουργήσει η ιδιοκτησιακή ισορροπία που προέκυψε μετά τον τελευταίο πλειστηριασμό του Ιανουαρίου του 2023, όταν ο κ. Μαυρόπουλος είχε αποκτήσει στο νήμα το 50% των «Μύλων Αλλατίνη». Ο όμιλος Φάις κατείχε ήδη το 50%, έχοντας αποκτήσει αρχικά 25% μέσω πλειστηριασμού και στη συνέχεια επιπλέον 25% στα τέλη του 2022 από την εταιρεία «Θεμελιοδομή».
Λέγεται πως οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης είχαν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση του ακινήτου επί της Λεωφόρου Γεωργίου Παπανδρέου αλλά και να σταματήσουν οι συνιδιοκτήτες να επιβαρύνονται με τα υπέρογκα έξοδα φύλαξης (πάνω από 200 χιλ. ευρώ τον χρόνο) που απαιτούνταν.
Τα σχέδια αξιοποίησης
Ο Πρόδρομος Μαυρόπουλος σύμφωνα πληροφορίες δρομολογεί σχέδιο ριζικής αναμόρφωσης του βιομηχανικού συγκροτήματος που μετρά 170 χρόνια ιστορίας.
Λέγεται πως σχεδιάζεται η αναμόρφωση των διατηρητέων κτιρίων σε κατοικίες οι οποίες, σε πρώτη φάση θα διατεθούν για ενοικίαση και όχι για πώληση ενώ οι ισόγειοι χώροι να αξιοποιηθούν με την λειτουργία χώρων εστίασης και καφέ, μίνι μάρκετ.
Το βιομηχανικό συγκρότημα έχει έκταση 27 στρέμματα και κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.
Διατηρητέο από το 1991
Έχει χαρακτηριστεί από το 1991 διατηρητέο στο μεγαλύτερο τμήμα του καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της τότε εποχής.
Υπενθυμίζεται ότι προσπάθειες αξιοποίησης έγιναν και στο παρελθόν, ωστόσο δεν προχώρησαν ποτέ. Πιο σοβαρή ήταν αυτή του 2003, με το project «Πολιτεία Αλλατίνη».
Σε αυτό συμμετείχαν η Αλλατίνη Α.Ε., η Θεμελιοδομή Α.Ε, οι Αστικές Αναπτύξεις Θεσσαλονίκης Α.Ε. και η Ωμέγα Τράπεζα, όλες σήμερα υπό πτώχευση ή εκκαθάριση.
Πηγή ΟΤ