Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα θα πρέπει να εργάζονται λίγο περισσότερο από αυτή την εβδομάδα, καθώς η χώρα εισάγει εξαήμερη εβδομάδα εργασίας για ορισμένους.

Στο πλαίσιο της νέας εργατικής νομοθεσίας που ψηφίστηκε πέρυσι, ορισμένοι Έλληνες εργαζόμενοι άρχισαν να εργάζονται 48 ώρες την εβδομάδα από τη Δευτέρα, μια κίνηση που εκπρόσωποι συνδικάτων από όλους τους κλάδους χαρακτήρισαν «βάρβαρη», αναφέρει η καναδική ιστοσελίδα global news.

Το ρεπορτάζ αναφερόμενο στην Ελλάδα γράφει «Η φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δήλωσε ότι οι αλλαγές είναι «προσανατολισμένες στην ανάπτυξη» και είναι απαραίτητες δεδομένης της συρρίκνωσης του πληθυσμού της χώρας και της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού – μια κρίση που ο Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει ως «ωρολογιακή βόμβα».

Εργασία με πιο έξυπνο τρόπο

Ωστόσο, η κίνηση αυτή δε βρίσκει πολλούς αποδέκτες εδώ στον Καναδά, αναφέρει η ιστοσελίδα

«Έχουμε επείγουσα ανάγκη να διορθώσουμε τη μειωμένη παραγωγικότητα του Καναδά. Ωστόσο, η λύση δεν είναι απαραίτητα η υιοθέτηση μεγαλύτερων ωρών εργασίας, αλλά μάλλον η εργασία με πιο έξυπνο τρόπο», δήλωσε η Diana Palmerin-Velasco, ανώτερη διευθύντρια για το μέλλον της εργασίας στο Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

«Για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα, πρέπει να καταστήσουμε δυνατή μια καινοτόμο οικονομία μέσω του εκσυγχρονισμού των κανονιστικών ρυθμίσεων, των τεχνολογικών επενδύσεων και της υιοθέτησης, του ψηφιακού μετασχηματισμού των ΜΜΕ και της καλύτερης εξειδίκευσης και κατάρτισης του εργατικού μας δυναμικού», δήλωσε η Palmerin-Velasco.

Προς την αντίθετη κατεύθυνση η Ελλάδα

Ο Moshe Lander, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Concordia, δήλωσε ότι η Ελλάδα εμφανίζεται εκτός συγχρονισμού.

«Ο κόσμος φαίνεται να πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Φαίνεται να μιλάμε για το πώς θα φτάσουμε σε μια εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών. Αυτοί θέλουν να επιστρέψουν στην εξαήμερη εβδομάδα εργασίας», είπε.

Λοιπόν, τι λέει ο νόμος στον Καναδά σχετικά με την ιδέα αυτή;

Οι συνθήκες εργασίας καθορίζονται από την επαρχιακή νομοθεσία, αλλά μια πανεθνική άποψη μπορεί να προκύψει από τον Καναδικό Κώδικα Εργασίας.

Το πλαφόν των 40 ωρών εργασίας

Ο Εργατικός Κώδικας του Καναδά, ο οποίος εποπτεύει ομοσπονδιακά ρυθμιζόμενους κλάδους όπως οι τράπεζες, οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες, αναφέρει ότι «οι ώρες εργασίας σε μια εβδομάδα πρέπει να προγραμματίζονται και να εργάζονται έτσι ώστε κάθε εργαζόμενος να έχει τουλάχιστον μια πλήρη ημέρα ανάπαυσης μέσα στην εβδομάδα».

Ωστόσο, συνεχίζει λέγοντας ότι ο αριθμός των ωρών εργασίας δε θα υπερβαίνει τις οκτώ ώρες την ημέρα και τις 40 ώρες την εβδομάδα.

Τεχνικά, θα ήταν δυνατόν να καθιερωθεί η εξαήμερη εβδομάδα εργασίας, αλλά θα έπρεπε να τροποποιηθεί ο ομοσπονδιακός κώδικας εργασίας για να αυξηθεί ο αριθμός των ωρών εργασίας. Οι επαρχίες με παρόμοιους κανόνες θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο για το πάνω από το 90% των Καναδών που εργάζονται σε μη ομοσπονδιακά ρυθμιζόμενους χώρους εργασίας.

Εκατό χρόνια πίσω η Ελλάδα;

Τα συνδικάτα στον Καναδά αγωνίστηκαν για την καθιέρωση μιας μικρότερης εβδομάδας εργασίας το 1872 και ο Lander δήλωσε ότι η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας δεν έχει μειώσει την παραγωγικότητα.

«Διανύουμε περίπου 100 χρόνια πενθήμερης εβδομάδας εργασίας και μέχρι περίπου τη δεκαετία του 1980, βλέπαμε αύξηση της παραγωγικότητας, παρά το γεγονός ότι δουλεύαμε ακριβώς τον ίδιο αριθμό ημερών», είπε.

Εκτιμά ότι η απώλεια παραγωγικότητας του Καναδά τα τελευταία χρόνια δεν είχε να κάνει με τον αριθμό των ημερών ή των ωρών εργασίας των Καναδών, αλλά περισσότερο με την έλλειψη ανταγωνισμού σε βασικούς τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι αεροπορικές εταιρείες και το λιανικό εμπόριο.