Νόστιμη μακαρονάδα με φρέσκα όστρακα που μυρίζει θάλασσα

Ιδανική επιλογή για τις μέρες του καλοκαιριού αποτελεί αυτή η απίστευτη συνταγή για θαλασσινή μακαρονάδα με φρέσκα όστρακα. Μπορεί να είναι λίγο μπελαλίδικη αλλά σίγουρα το γευστικό αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Νόστιμη μακαρονάδα με φρέσκα όστρακα που μυρίζει θάλασσα

Ιδανική επιλογή για τις μέρες του καλοκαιριού αποτελεί αυτή η απίστευτη συνταγή για θαλασσινή μακαρονάδα με φρέσκα όστρακα. Μπορεί να είναι λίγο μπελαλίδικη αλλά σίγουρα το γευστικό αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

105λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

10λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 4 μερίδες

  •  500 γρ. λιγκουίνι
  •  500 γρ. φρέσκα μαυράμυδα με κέλυφος
  •  500 γρ. αχιβάδες ανάμεικτες (κυδώνια, γυαλιστερές, αχιβαδάκια)
  •  50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  •  3 κ.σ. σκορδόλαδο
  •  1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  •  1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  •  1 πιπεριά τσίλι σε λεπτές φέτες
  •  250 γρ. ντοματίνια μακρόστενα κομμένα στα τέσσερα
  •  50 ml λευκό ξηρό κρασί
  •  Μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
  •  Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε καθαρίζοντας τα όστρακα. Ξεδιαλέγουμε τις μικρές αχιβάδες, τα κυδώνια και τις γυαλιστερές. Πρέπει να σιγουρεύουμε ότι δεν είναι σπασμένα τα κελύφη και δεν έχουν αδειάσει. Βάζουμε όλες τα όστρακα σε ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Γεμίζουμε με καθαρό νερό να τα καλύπτει πλήρως και προσθέτουμε 1 κουταλιά αλάτι, δημιουργώντας περιβάλλον θαλασσινού νερού.

  2. Αφήνουμε να σταθούν μέσα στο αλατισμένο νερό χωρίς να τα ενοχλούμε και να κουνάμε το μπολ, το λιγότερο για μία ώρα. Έτσι ανοίγουν και αποβάλλουν την άμμο που έχουν εγκλωβίσει στο εσωτερικό τους. Μετά τα ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.

  3. Στη συνέχεια καθαρίζουμε τα μύδια. Κατ’ αρχάς ελέγχουμε αν είναι όλα κλειστά. Εάν βρούμε κάποια ανοιχτά, τα ρίχνουμε με δύναμη πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Αν κλείσουν, τα κρατάμε, ενώ αν παραμείνουν ανοιχτά, τα πετάμε, όπως πετάμε και όποιο έχει σπασμένο κέλυφος.

  4. Βάζουμε τα κλειστά μύδια σε ένα μπολ με νερό και καθαρίζουμε το μουστάκι τους τραβώντας το προς τα πάνω και αφαιρώντας το. Στη συνέχεια τρίβουμε το κέλυφός τους με ένα σκληρό σφουγγάρι κουζίνας ή βουρτσάκι. Τα ξεπλένουμε με καθαρό νερό.

  5. Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το σκορδόλαδο και ρίχνουμε μέσα όλες τις αχιβάδες. Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά, ανακινώντας δυο-τρεις φορές το κλειστό σκεύος από τα χερούλια, ώστε να ανοίξουν τα όστρακα.

  6. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ, σκεπάζουμε και τα διατηρούμε ζεστά. Σουρώνουμε τον πολύτιμο λίγο ζωμό τους σε πανί, γιατί οι αχιβάδες αφήνουν αρκετή άμμο στη βάση της κατσαρόλας.

  7. Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που προτείνει η συσκευασία τους και ετοιμάζουμε τη σάλτσα με τα όστρακα.

  8. Ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά, ανακατεύοντας να μην πάρει καθόλου χρώμα.

  9. Προσθέτουμε το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά και τα ντοματίνια. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα και ρίχνουμε τα μύδια και το κρασί. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε αμέσως την κατσαρόλα και την αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά, ανακινώντας την από τα χερούλια δυο-τρεις φορές για να ανοίξουν τα μύδια.

  10. Με τσιμπίδα και, όπως στάζουν με τα νερά τους, ρίχνουμε τα ζυμαρικά απευθείας στη σάλτσα. Προσθέτουμε τις αχιβάδες και το ζωμό τους. Τρίβουμε πιπέρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τη μακαρονάδα με τσιμπίδα για 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά, να αποβάλουν τα ζυμαρικά το άμυλο και να δέσει ελαφρά η σάλτσα.

  11. Αποσύρουμε τη μακαρονάδα από την εστία και την πασπαλίζουμε με μαϊντανό. Σερβίρουμε αμέσως ισομοιράζοντας τα όστρακα και τα μακαρόνια σε βαθιά πιάτα.

Μικρά Μυστικά

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όσο πιο πολύ μαγειρεύονται τα όστρακα τόσο συρρικνώνονται και σκληραίνουν, οπότε αναγκαστικά όσα μύδια δεν ανοίξουν κατά το μαγείρεμα, πετιούνται. Ακόμη θέλει προσοχή στο αλάτι γιατί το ζουμί των μυδιών είναι ήδη αλμυρό και καθόλου προσθήκη τυριού αφού θα χαθεί όλη η γεύση της θάλασσας.

 

myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις