Ο τίτλος του άρθρου οφείλει να συνεχιστεί με την εξής φράση: «αν όλα πάνε καλά». Η Μαρίν Τοντελιέ, γενική γραμματέας των Οικολόγων EELV, είναι το πρόσωπο στο οποίο δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης οι συνιστώσες του «Νέου Λαϊκού Μετώπου», ενόψει του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών.

Η Μαρίν Τοντελιέ, αν όλα πάνε καλά και η ακροδεξιά ηττηθεί το βράδυ της 7ης Ιουλίου, είναι η επικρατέστερη για την πρωθυπουργία της χώρας.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) ήρθε πρώτη (πρώτη φορά στην ιστορία της 5ης Δημοκρατίας της Γαλλίας) με 33,1% ενώ ακολουθούν ο αριστερός συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) με 28% και ο κεντρώος συνασπισμός «Μαζί» του Μακρόν με 20%. Οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί κατατροπώθηκαν συγκεντρώνοντας μόλις 6,7%.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στον Εθνικό Συναγερμό να πετύχει τη νίκη» ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών ο Ζαν Λικ Μελανσόν.

Διευκρίνισε ότι σε περιπτώσεις όπου υπάρχει τριπλή κούρσα στον δεύτερο γύρο και αν η αριστερά βρίσκεται στην τρίτη θέση, θα αποσύρουν τους υποψηφίους τους για να αντιταχθούν στην ακροδεξιά. «Οι οδηγίες μας είναι απλές. Ούτε μία ψήφος, ούτε μία ακόμη έδρα για το RN».

Photo Credits: REUTERS/Fabrizio Bensch

Το ερώτημα είναι σαφές: Τι μπορεί να σταματήσει την επέλαση της Μαρίν Λεπέν. Η Μαρίν Τοντελιέ έχει επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά. Οι δημόσιες τοποθετήσεις της δείχνουν την επιθυμία της, ίσως και την ικανότητά της, να ηγηθεί.

Μαρίν Τοντελιέ: «Είναι επίσημο. Ο Μπαρντέλα θέλει να συζητά μόνο με άνδρες»

Η Μαρίν Τοντελιέ κάλεσε τον ακροδεξιό ηγέτη του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά, να συμμετάσχει σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ μαζί της πριν από τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, κατηγορώντας τον ότι θέλει να συζητά μόνο με άνδρες.

Ο Μπαρντελά επιμένει σε ένα ντιμπέιτ με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν διότι «η Γαλλία θέλει σαφήνεια». Η Τοντελιέ -και όχι μόνο- υποστήριξε ότι ο Μελανσόν δεν ήταν το κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας και δεν έχει καμία πιθανότητα να γίνει πρωθυπουργός, επομένως το αίτημα του Μπαρντελά είναι άτοπο.

Απευθυνόμενη στον Μπαρντελά, η Μαρίν Τοντελιέ, είπε ότι η αριστερή συμμαχία είχε συμφωνήσει συλλογικά για τους υποψηφίους της σε ένα ντιμπέιτ εκ των προτέρων, για να λάβει την επιμονή Μπαρντελά στο πρόσωπο του Μελανσόν.

«Α, εντάξει, οπότε είναι πραγματικά επίσημο, ο Μπαρντέλα θέλει να συζητά μόνο με άνδρες», έγραψε στο Χ ως πληρωμένη απάντηση στον ακροδεξιό ηγέτη.

«Πάρτε τον χρόνο σας, δουλέψτε με τον τρόπο σας και θα βρείτε τον σωστό δρόμο, όπως έκαναν συχνά στο παρελθόν οι ψηφοφόροι της Αριστεράς και των Οικολόγων», είπε η Μαρίν Τοντελιέ απευθυνόμενοι στους ψηφοφόρους.

Η Τοντελιέ μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, έκανε ξεκάθαρο άνοιγμα στη Δεξιά και στο Κέντρο, επικαλούμενη μια «πρωτοφανή πολιτική κατάσταση», αλλά και τον «κίνδυνο η χώρα να μείνει ακυβέρνητη».

Ηγείται του αντί-Λεπέν μετώπου

Αυτή η «πρωτοφανής πολιτική κατάσταση», ή η «εγκεφαλική παρόρμηση Μακρόν που είναι επιζήμια για τη χώρα» κατά τον Φρανσουά Ολάντ, απαιτεί τον σχηματισμό ενός αρραγούς αντί-Λεπέν μετώπου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αριστεράς, της Δεξιάς και του Κέντρου.

«Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η πολιτική σε αυτή τη χώρα δεν μπορεί να συνεχιστεί όπως πριν. Δεν θα υπάρξει, για παράδειγμα, πρωθυπουργός του Μακρόν. Θα πρέπει να βρούμε λύσεις, και κάποιοι άνθρωποι, στο κέντρο, στη δεξιά, θα πρέπει να μας πουν πώς θέλουν να εργαστούν προς την άλλη κατεύθυνση», ανέφερε η Μαρίν Τοντελιέ.

Η Τοντελιέ γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1986 στο Bois-Bernard, της βόρειας Γαλλίας. Η μητέρα της εργαζόταν ως οδοντίατρος και ο πατέρας της ως ομοιοπαθητικός στο Hénin-Beaumont. Μαζί με τον σύντροφο και τον γιο τους εξακολουθούν να μένουν στη γειτονιά που μεγάλωσε η πολιτικός.

Photo Credits: REUTERS/Stephane Mahe

Αποφοίτησε από το Institut d’études politiques της Λιλ και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διαχείριση Ιδρυμάτων Υγειονομικής Περίθαλψης.

Πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στη γαλλική πρεσβεία της Στοκχόλμης, στη Γενική Επιθεώρηση Κοινωνικών Υποθέσεων και στο Τμήμα Νοσοκομειακής Οικολογίας της Assistance Publique – Hôpitaux de Paris.

Από το 2017 έως το 2022 εργάστηκε ως αντιπρόσωπος της Atmo France Federation, της εθνικής ομοσπονδίας των εγκεκριμένων ενώσεων παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα.

Στον δεύτερο γύρο του συνεδρίου των Πρασίνων, στις 10 Δεκεμβρίου του 2022, εξελέξη Εθνική Γραμματέας του κόμματος συγκεντρώνοντας ένα συντριπτικό 90,08%.

Μαρίν Μοντελιέ: «Έμαθα από πολύ νωρίς πώς να πολεμάω την ακροδεξιά»

«Σκέφτομαι τα άτομα με διπλή υπηκοότητα, τις γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τους ανθρώπους που έχουν υποστεί ρατσιστικές επιθέσεις, τις ενώσεις, τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνδικαλιστές.

Σε τέτοιες στιγμές, δεν μπορείς να αρχίσεις να τσακώνεσαι, όπως λέμε στην πατρίδα μας. Δεν υπάρχει ούτε ένα δευτερόλεπτο για χάσιμο. Ούτε ένα χιλιοστό αμφιβολίας. Πρέπει να νικήσουμε την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση την Κυριακή. Τελεία και παύλα», ανέφερε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξής της.

Σε μια παθιασμένη ομιλία προς τους υποστηρικτές της Αριστεράς το βράδυ του α’ γύρου των εκλογών, η Μοντελιέ είπε: «Γνωρίζω τις αξίες τους και τις κατάπτυστες μεθόδους τους. Έχω μάθει τρία πράγματα: ποτέ μην κρατάς το κεφάλι σου χαμηλά, ποτέ μην κλείνεις τα μάτια σου, ποτέ μην τα παρατάς».

Είναι άμεση και ετοιμόλογη. Οι υποστηρικτές της κάνουν λόγο για μια πολιτικό που ξέρει να αναλύει με τρόπο σαφή, ακόμα και τα πιο «δύσκολα» θέματα.

«Λέει αυτό που πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να πουν αν είχαν το λόγο. Σε αυτούς τους καιρούς, το να έχεις κάποιον που δεν το βάζει κάτω, δίνει ελπίδα και καθησυχασμό. Η ομιλία της ανταποκρίνεται στις σημερινές προσδοκίες, καταλαβαίνει την κοινωνία», σχολίασε ο πρώην επικεφαλής του κόμματος των οικολόγων και νυν ευρωβουλευτής, Ντέιβιντ Κόρμαντ.

Η Μαρίν Τοντελιέ ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα ως δημοτική σύμβουλος στην ακροδεξιά εκλογική περιφέρεια της Μαρίν Λεπέν, την Hénin-Beaumont, μια πρώην πόλη ορυχείων που διοικείται από έναν ακροδεξιό δήμαρχο. Όπως η ίδια συνηθίζει να λέει «έμαθα από πολύ νωρίς πώς να πολεμάω την ακροδεξιά».

Photo Credits: REUTERS/Benoit Tessier

Φορώντας το πράσινο σακάκι της, σήμα κατατεθέν της, συνεχίζει τον αγώνα μέχρι να ανοίξουν εκ νέου οι κάλπες στη Γαλλία, ξέροντας πολύ καλά πως αποτελεί ένα από τα κεντρικά πρόσωπα μίας ιστορικής συγκυρίας για τη χώρα.

«Η Μαρίν Τοντελιέ επέδειξε ηγετική ικανότητα στο να συγκεντρώσει τον κόσμο γύρω από το τραπέζι και να πάρει τη συγκατάθεση των τεσσάρων κομμάτων για τη συγκρότηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Κατάφερε να ταρακουνήσει τα πράγματα και να ακουστεί», δήλωσε ο Κόρμαντ.

«Υπάρχει ένας δρόμος προς τα εμπρός», ανέφερε στο France 24 η Τοντελιέ. «Το λέω αυτό στους ανθρώπους που έχουν ένα κόμπο στο στομάχι τους και λένε στον εαυτό τους ότι όλα τελείωσαν: αυτό δεν είναι αλήθεια, υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός».