Ποια είναι η αρχή της ιστορίας ενός θρύλου του ΝΒΑ; Πού τοποθετείται η αφετηρία της; Τη στιγμή που ακούει το όνομά του στα draft; Σε εκείνο το παιχνίδι στο κολέγιο που μπαίνει στο ραντάρ των κορυφαίων ομάδων του κόσμου; Σε εκείνα τα σουτ που έκανε στο ανοιχτό γηπεδάκι κοντά στο σπίτι του;

Ο Ντομινίκ Ουίλκινς στέκεται κάτω από την μπασκέτα του κλειστού γηπέδου της Costa Navarino, καλεσμένος του NBA Basketball School, και κάνει νόημα σε ένα κορίτσι γύρω στα 8 να ξεκινήσει την προσπάθεια για ένα δεξί lay up. Η διαδρομή μέχρι εδώ, από την Ουάσινγκτον της Βόρειας Καρολίνας, το κολέγιο της Τζόρτζια και τις ηλεκτρισμένες παραστάσεις που προσέφερε με τους Ατλάντα Χοκς μέχρι αυτή τη χαλαρή κυριακάτικη προπόνηση, μπορεί να είναι γεμάτη επιτυχίες (9 φορές NBA All-Star, κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των Χοκς, πρωταθλητής κόσμου με την Ντριμ Τιμ ΙΙ), ωστόσο δεν ήταν καθόλου δεδομένη.

Στη δική του περίπτωση, η αρχή της ιστορίας βρίσκεται στην απόφασή του να μετακομίσει στην Ατλάντα, ενώ ακόμα φοιτούσε στο Γυμνάσιο, εξαιτίας των ρατσιστικών επιθέσεων που δεχόταν στη Βόρεια Καρολίνα. «Ήταν δύσκολες εποχές τότε, όμως έπρεπε να προχωρήσω. Η ζωή σε διδάσκει πως πρέπει πάντα να προχωράς μπροστά, να συγχωρείς και να ξεχνάς -αυτό έκανα κι εγώ», θα πει στη συνέχεια στη διάρκεια της συνέντευξης μας στο περιθώριο της προπόνησης. Έφυγε και δεν επέστρεψε παρά 30 χρόνια αργότερα, για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματός του.

Η ιστορία αυτού του θρύλου του NBA, λοιπόν, έρχεται να συναντήσει την ιστορία αυτής της μικρής κοπέλας που περιμένει το νεύμα του και η οποία όχι μόνο δεν έχει αναμνήσεις από τον παίκτη Ουίλκινς, αλλά το πιθανότερο είναι ότι μέχρι πριν από λίγη ώρα δεν της έλεγε τίποτα το όνομά του.

Την ίδια στιγμή, η ιστορία του 64χρονου πλέον Ουίλκινς συναντά στο ίδιο αυτό κλειστό γήπεδο τις ιστορίες πολλών σαραντάρηδων μπαμπάδων οι οποίοι βρίσκονται γύρω από την τελική γραμμή και έχουν εδώ και ώρα σηκωμένα τα κινητά τους για να βγάλουν φωτογραφίες και βίντεο τον παίκτη που θαύμασαν στα ελληνικά γήπεδα πριν από 29 χρόνια, όταν φόρεσε για μία σεζόν (1995-96) τη φανέλα του Παναθηναϊκού και έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στην Ευρώπη σε όλα τα σπορ. Κάποιοι από αυτούς ίσως να βρίσκονταν σε εκείνην την πρώτη ανοιχτή προπόνηση του Ουίλκινς στο κατάμεστο ΟΑΚΑ τον Αύγουστο του 1995 ή λίγους μήνες αργότερα να είχαν κατέβει στην Ομόνοια πανηγυρίζοντας την πρώτη Ευρωλίγκα στην ιστορία του συλλόγου, με τον Ουίλκινς να είναι από τους κορυφαίους της χρονιάς.

Το κορίτσι ντριμπλάρει προς το καλάθι, πρώτο βήμα, δεύτερο, αφήνει την μπάλα να ξεκινήσει το ταξίδι της στον αέρα. Πιστεύετε έχει σημασία αν θα καταλήξει ή όχι στο καλάθι;

Όχι μόνο προπόνηση, αλλά και αξίες

«Σε αυτές τις ηλικίες ο στόχος μας είναι τα παιδιά να περάσουν καλά παίζοντας μπάσκετ και να τους μεταδώσουμε ορισμένες αξίες, όπως ο σεβασμός και η υπομονή, οι οποίες δεν θα τα βοηθήσουν μόνο στη ζωή ή στο μπάσκετ, αλλά θα τα βοηθήσουν να έχουν μια ζωή μέσα στο μπάσκετ», μας εξηγεί ο πρώην παίκτης των Χοκς μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης.

Πράγματι, σε μια συνάντηση με τον Ντομινίκ εξίσου σημαντικά με όσα θα δείξει είναι όσα θα πει. Για αυτό άλλωστε και το πρόγραμμα περιελάμβανε όχι μόνο προπόνηση αλλά και ένα qna με τα παιδιά. Απάντησε σε κάθε τους ερώτηση με ειλικρίνεια και αμεσότητα και όταν κάποιο από αυτά σηκώθηκε και τον ρώτησε «τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος θρύλος του NBA;» δεν δίστασε ούτε για μία στιγμή: «Να μην επιτρέπετε σε κανένα να σας πει για τί είστε και για τι δεν είστε ικανοί».

Γιατί μια ιστορία που εμπνέει έχει μεγαλύτερη αξία από την επιτυχία

Για τον ίδιο όλη αυτή η διαδικασία υπερβαίνει τον όποιο ορισμό της επιτυχίας -και αυτό δεν είναι ένα ακόμα κλισέ που οφείλει να πει ένας κορυφαίος. «Δυστυχώς, με τους Χοκς δεν καταφέραμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, αν και πλησιάσαμε κοντά. Παρόλα αυτά δεν θα άλλαζα τίποτα, διότι το σημαντικό είναι να είσαι μέρος της ιστορίας κι εγώ για 14 σεζόν ήμουν εκεί, ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου». Κάποια στιγμή, ένας ενήλικας, φίλαθλος του Ολυμπιακού σηκώθηκε για να τον ευχαριστήσει που αγωνίστηκε στη χώρα μας έστω και για μία χρονιά, έστω και με το τριφύλλι στο στήθος. Βλέπεις, όταν η ιστορία σου έχει ανάλογο βάθος και αξίες, τότε υπερβαίνει αντιπαλότητες και στέκεται πάνω από την εφήμερη επιτυχία.

Η πρωτοβουλία του NBA Basketball School πετυχαίνει ακριβώς αυτό: να δίνει την ευκαιρία σε παιδιά και νεαρούς αθλητές να έρχονται βιώνουν αυτές τις ιστορίες. Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα για δεύτερη συνεχή φορά στην Costa Navarino από τις 27 Μαΐου έως τις 15 Σεπτεμβρίου και στελεχώνεται από ένα άρτια καταρτισμένο επιτελείο προπονητών. Δίκαια θα παρατηρούσε κάποιος πώς το ΝΒΑ δεν θα μπορούσε να είχε επιλέξει πιο ιδανική τοποθεσία από την Costa Navarino, έναν προορισμό φτιαγμένο για να γεννά νέες αφηγήσεις και να αναδεικνύει τη σημασία της Μεσσηνιακής κληρονομίας και συνέχειας σε πολλά επίπεδα: ιστορία, πολιτισμός, γαστρονομία, αθλητισμός και ευεξία. Πάντα με έμφαση στην καινοτομία και την αριστεία και πάντα ακολουθώντας το όραμα και τις αξίες του Κάπτεν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.

Οι νέοι ήρωες των παιδιών

Φέτος το NBA Basketball School  πραγματοποιείται υπό τη διεύθυνση  του πρώην παίκτη του NBA και No1 στα ΝΒΑ draft, Michael Bradley, ο οποίος θα μυεί τους νεαρούς αθλητές στα μυστικά του μπάσκετ από τις 30 Ιουνίου έως τις 17 Αυγούστου. Οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα 3-7 ημέρων για αθλητές 6-18 ετών, με στόχο για να εμπνεύσει νέους παίκτες στο άθλημα και παράλληλα, για να παρουσιάζει σε γονείς, προπονητές και οργανισμούς τις δυνατότητες των παικτών.

Το NBA όλο και περισσότερο «γλυκοκοιτάζει» προς την Ευρώπη. Οι κορυφαίοι αθλητές της Ηπείρου αγωνίζονται πλέον εκεί και διακρίνονται. Τις τελευταίες 6 σεζόν οι MVP προέρχονται από την Ευρώπη και την Αφρική. Ο Γιάννης, ο Γιόκιτς, ο Ντόντσιτς –αυτοί είναι οι ήρωες των παιδιών που κάνουν σήμερα προπόνηση με τον Ντομινίκ φορώντας όλα ένα λευκό T-Shirt με το θρυλικό πλέον κόκκινο-μπλε logo. «Το χάσμα μεταξύ NBA και Ευρώπης κλείνει όλο και περισσότερο διότι οι Ευρωπαίοι παίκτες δεν φοβούνται πλέον και για αυτό πρωταγωνιστούν πλέον».

Θα έχει αυτό αντίκτυπο στο Ολυμπιακό τουρνουά που ξεκινά σε λίγες μέρες και εκεί οι Εθνική Ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών θα διεκδικήσει το πέμπτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο; Ο Ουίλκινς είναι ξεκάθαρος: «Δεν πρόκειται να τους χαριστεί τίποτα και θα πρέπει να παίξουν καλά για να παραμείνουν στην κορυφή».

Η ολυμπιακή χρονιά έδωσε την ιδανική αφορμή ώστε η Costa Navarino να δημιουργήσει ένα καλοκαιρινό sports camp για παιδιά και νέους ηλικίας 6-15 ετών. Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στον προορισμό, οι νέοι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετέχουν στο 5θήμερο camp και να δοκιμάσουν 10 διαφορετικά αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων.  Από τις 15 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου, όσοι και όσες συμμετέχουν στο sports camp, και υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων προπονητών, θα έρθουν σε επαφή με αθλήματα όπως γκολφ, μπάσκετ, τένις, ενόργανη & ρυθμική γυμναστική, τοξοβολία, ποδόσφαιρο, αναρρίχηση, beach volleyball, κολύμβηση και υδατοσφαίριση (water polo) και θα ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους.

Λίγο πριν τα φώτα του γηπέδου σβήσουν, τα παιδιά αποχωρούν κρατώντας υπογεγραμμένα αυτόγραφα. Η εικόνα μοιάζει βγαλμένη από άλλες δεκαετίες – πίστευα ότι τα σημερινά παιδιά δεν δίνουν σημασία σε αναλογικά κειμήλια του παρελθόντος. Ήδη άλλωστε στην μνήμη των smartphones τους έχουν αποθηκευτεί φωτογραφίες και βίντεο από την γνωριμία τους με αυτόν τον θρύλο των γηπέδων. Κι όμως, όλα περίμεναν υπομονετικά για ένα αυτόγραφο, για την υπογραφή «The Human Highlight Film» με μαύρο μαρκαδόρο πάνω σε μια ρετρό φωτογραφία του Ουίλκινς με τη φανέλα των Χοκς. Ακόμα και δεν τον γνωρίζουν, νιώθουν ότι η αρχή μιας καλής ιστορίας πρέπει να είναι κάπως έτσι: ανεξίτηλη.