Ο Λεμπρόν Τζέιμς θα επιστρέψει για την 22η σεζόν του στο NBA. Ίσως και την 23η. Αυτός βάζει τους όρους.

Υποτίθεται πως ο «Βασιλιάς» ήταν free agent. Δεν δεσμευόταν με συμβόλαιο, άρα είχε και το δικαίωμα να υπογράψει οπουδήποτε. Όλοι γνώριζαν ότι δεν πρόκειται να φύγει από τους Lakers. Ιδίως από τη στιγμή που οι «λιμνάνθρωποι» μπήκαν στη διαδικασία να επιλέξουν τον Μπρόνι Τζέιμς στο πρόσφατο draft και να τούς δώσουν τη δυνατότητα να γίνουν το πρώτο δίδυμο πατέρα – γιου που θα αγωνιστεί παρέα.

Υπέγραψε με εννιαψήφιο ποσό

Βεβαίως ο Λεμπρόν δεν συμβιβάστηκε με κάτι λιγότερο απ’ αυτό ακριβώς που κοστολογεί τον εαυτό του. Είναι σκληρός διαπραγματευτής, πόσο μάλλον όταν εκπροσωπείται από έναν ατζέντη όπως ο πανούργος Ριτς Πολ.

Κι αν, στο τέλος της ημέρας, έριξε λίγο νερό στο κρασί του, προτιμώντας να μην διεκδικήσει το μάξιμουμ των απολαβών που θα μπορούσε με βάση τα όσα έχει καταφέρει ως τώρα στην καριέρα του, το συμβόλαιο των δύο ετών έναντι 104 εκατ. δολαρίων κάλυψε τα στάνταρ που ο ίδιος είχε θέσει προκειμένου να μην ψάξει κάτι άλλο πριν κλείσει την καριέρα του.

Με το συνολικό αυτό ποσό, άλλωστε, θα γίνει ο πρώτος παίκτης όλων των εποχών που θα καρπωθεί περισσότερα από 500 εκατομμύρια μόνο και μόνο χάρη στα συμβόλαια.

Πέραν των χρημάτων ο Λεμπρόν Τζέιμς εξασφάλισε δύο πολύ σημαντικές, για τον ίδιο, παραμέτρους.

  1. Ο ίδιος κράτησε το δικαίωμα ανανέωσης μετά τον πρώτο χρόνο.
  2. Δεν είναι ανταλλάξιμος σε αυτό το διάστημα ό,τι κι αν προκύψει.

Σε κάθε περίπτωση δηλαδή καθορίζει ο ίδιος τη μοίρα του, το καλοκαίρι του 2025, δίχως να εξαρτάται από τις διαθέσεις του front office των Lakers.

Ένα συμβόλαιο αντάξιο του βασιλιά

Στη διάρκεια μιας χρονιάς που συμπλήρωσε τα 39 χρόνια του ο Λεμπρόν Τζέιμς ξεπέρασε τους 40.000 πόντους καριέρας, μετρώντας 25.7 ανά ματς με το ανώτερο ποσοστό στο τρίποντο που είχε εμφανίσει ποτέ του (41%). Μέτρησε επίσης 8.3 ασίστ και 7.3 ριμπάουντ, δείγμα της πολυσύνθετης προσφοράς του σε μια ομάδα που μετά τον τίτλο του 2020 παλεύει να επιβεβαιώσει πως δεν έχει κλείσει τον κύκλο της.

Σε μια επαγγελματική πορεία 21 ετών ο Τζέιμς έχει κερδίσει τέσσερα δαχτυλίδια πρωταθλητή με τρεις διαφορετικές ομάδες, έχει υπάρξει τέσσερις φορές MVP κανονικής περιόδου και άλλες τόσες των NBA Finals, έχει ψηφιστεί 20 φορές All Star (τις περισσότερες από κάθε άλλων) και ανήκε 13 φορές στην κορυφαία πεντάδα της χρονιάς.

Τα 104 εκατομμύρια δολάρια ως το καλοκαίρι του 2026 είναι απλώς η ανταμοιβή για τον ιδρώτα που έχει χύσει όλα αυτά τα χρόνια.

Οι Lakers θα προσπαθήσουν να εμφανιστούν πιο φρέσκοι τη νέα περίοδο. Τον Klay Thompson δεν τον απέκτησαν, όπως επιθυμούσαν, χάνοντας τη μάχη από τους Mavericks, αλλά με τον JJ Redick στην άκρη του πάγκου πλέον, ευελπιστούν σε μια αλλαγή σελίδας που θα τους μετατρέψει ξανά σε διεκδικητές του τίτλου.