Oι κανονισμοί της UEFA ορίζουν ρητά πως όσοι συμμετέχουν σ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα οφείλουν να συμμορφώνονται με τις αρχές της ηθικής, της ακεραιότητας και του αθλητικού πνεύματος. Οτιδήποτε άλλο έξω από αυτό το πλαίσιο δυσφημεί το σπορ και δεν είναι, σε καμιά περίπτωση, αποδεκτό. Αντιθέτως καταδικάζεται και ποινικοποιείται.

Ο Μερίχ Ντεμιράλ, ο πρωτομάστορας της ηρωικής πρόκρισης των Τούρκων στα προημιτελικά του Euro 2024 παρέα με τον γκολκίπερ Μερτ Γκιουνόκ, ελέγχεται για ανάρμοστη συμπεριφορά κι απειλείται με αποκλεισμό ενός αγώνα τουλάχιστον. Κινδυνεύει δηλαδή να χάσει το μεγάλο παιχνίδι του ερχόμενου Σαββάτου με την Ολλανδία.

Εφαρμόζοντας το άρθρο 31 παρ.4 του Πειθαρχικού Κώδικα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έδωσε εντολή για την έναρξη πειθαρχικής έρευνας επί δεδομένου συμβάντος. Πυρήνας της έρευνας αυτή η πανηγυρική χειρονομία του 26χρονου αμυντικού της Αλ-Αχλί (με καριέρα σε Γιουβέντους – Αταλάντα) και σκόρερ των δύο τερμάτων του νικηφόρου αγώνα με τους Αυστριακούς, το βράδυ της Τρίτης.

«Γκρίζος λύκος» ή έλλειψη γνώσης;

Ο Ντεμιράλ επέλεξε να γιορτάσει τουλάχιστον αμφιλεγόμενα για το συνολικό επίτευγμα. Ύψωσε στον αέρα τα χέρια του και σχημάτισε με τα δάχτυλά του το σύμβολο των «Γκρίζων Λύκων». Της, παραστρατιωτικής, εθνικιστικής οργάνωσης που έχει κατηγορηθεί πολλάκις για την παράνομη δράση της.

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν ραγδαίες, το διπλωματικό επεισόδιο δεν αποφεύχθηκε.

«Τα σύμβολα των Τούρκων ακροδεξιών εξτρεμιστών δεν έχουν θέση στα γήπεδά μας» έγραψε η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φάιζερ. «Η χρήση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ως πλατφόρμας ρατσιμού είναι εντελώς απαράδεκτη», συμπλήρωσε και ζήτησε την πειθαρχική δίωξη του διεθνούς ποδοσφαιριστή διότι προώθησε το μίσος.

Η αντίδραση των Τούρκων

Οι Τούρκοι εξερράγησαν παντοιοτρόπως. Αρχικά η κυβέρνηση Ερντογάν ζήτησε από την πρεσβεία της στο Βερολίνο να εκφράσει τη διαμαρτυρία της προς την Καγκελαρία για ό,τι είχε μεσολαβήσει. Επίσης ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα σχόλια για τον Ντεμιράλ.

Ακολούθησε το υπουργείο Εξωτερικών, που καταδίκασε κάθε απόπειρα στοχοποίησης του Τούρκου στόπερ. Υποστήριξε ότι ενδεχόμενη δίωξη εις βάρος θα ενέχει πολιτικό υπόβαθρο. Επικαλέστηκε μάλιστα πρόσφατη απόφαση γερμανικής αρχής που δεν συνέδεσε το σύμβολο με ακροδεξιά ρητορική.

Ο τουρκικός Τύπος και ειδικότερα η Fanatik προπαγάνδισαν πως θα πρόκειται για σκάνδαλο αν επιβληθεί ποινή στον Ντεμιράλ, διότι ουδείς άλλος στο παρελθόν τιμωρήθηκε για ανάλογη πράξη του. Χρησιμοποίησε μάλιστα τα παραδείγματα του Σέρβου Τάντιτς, των Ελβετών Σατσίρι και Τζάκα, του Ολλανδού Βέγκχορστ.

Ο Ντεμιράλ επιμένει

Ο πρωταγωνιστής της φρέσκιας ιστορίας επέμεινε πως ήταν μια αυθόρμητη έκφραση πατριωτικής συνείδησης. «Έχει να κάνει με την τουρκική ταυτότητά μου. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι Τούρκος και πολύ χαρούμενος που το έκανα αυτό. Ήταν κάτι φυσιολογικό». Ούτε δράμι οπισθοχώρησης, πόσο μάλλον μεταμέλειας. Η ανάρτησή του παραμένει στη βιτρίνα του προσωπικού λογαριασμού του.

Η πιθανότερη ποινή από την UEFA

Αντιθέτως με ό,τι ισχύει σε Αυστρία και Γερμανία, όπου ο συμβολισμός αυτός έχει απαγορευτεί, εντός γερμανικής επικράτειας δεν επισύρει ποινή. Καταδικάζεται παρόλα αυτά κάθε φορά που γίνεται προσπάθεια προβολής του. Ο Τζεμ Οζντεμίρ, υπουργός της κυβέρνησης με τουρκικές ρίζες μάλιστα, ήταν ξεκάθαρος λέγοντας πως η χειρονομία του Ντεμιράλ «προωθεί την ακροδεξιά και πρεσβεύει τον τρόμο, τον φασισμό».

Ο Ντεμιράλ είπε πως θέλησε να εκφράσει τον πατριωτισμό του. Την επόμενη φορά θα ήταν προτιμότερο να γνωρίζει το τι, το πώς και το γιατί κρύβεται από πίσω. Θα είχε αποφύγει σε μια τέτοια περίπτωση να γκριζάρει την ολόλευκη απόδοσή του. Εκτιμάται ότι και σ’ αυτήν την περίπτωση η UEFA θα είναι αρκετά ελαστική. Για άλλη μια φορά, τηρώντας τις ισορροπίες.