Τι είδαμε

  • Την απόκρουση του 21ου αιώνα: Αν ο Γκόρντον Μπανκς βρισκόταν στη ζωή, θα παρέδιδε τα γάντια του στον Μερτ Γκιουνόκ. Και μολονότι ο Μπαουμγκάρντνερ δεν είναι ο Πελέ, ο τρόπος που ο Τούρκος κίπερ κατάφερε ν’ αλλάξει πορεία σώματος, να εκτιναχθεί και να διώξει με τα ακροδάχτυλα την εξ επαφής κεφαλιά αποτρέποντας το 2-2 στο 95′ ζωντάνεψε ό,τι είχε συμβεί πριν από 54 χρόνια (7/6 του 1970) στο Βραζιλία-Αγγλία του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Μεξικό. Υπενθύμισε δε πως οι σπουδαίες προκρίσεις απαιτούν μεγάλες επεμβάσεις. Οι πιθανότητες απόκρουσης σε αυτήν την περίπτωση ήταν μόλις 6%! Άρα ο Γκιουνόκ πήγε κόντρα στη φύση των αριθμών.
  • Το δεύτερο γρηγορότερο γκολ όλων των Euro: Προτού συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό με αντίπαλο την Αυστρία, στα 57 δεύτερα από τη σέντρα, ο Μερίχ Ντεμιράλ είχε ανοίξει κιόλας το σκορ για την Τουρκία. Θα είχε καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, εφόσον δεν είχε προηγηθεί το γκολ του Ντεμιράι στο Αλβανία-Ιταλία των ομίλων μετά από 23 δευτερόλεπτα.
  • Το total football του Τιγιάνι Ράιντερς: Ο μέσος της Μίλαν είναι μια αθόρυβη μηχανή παραγωγής ποδοσφαιρικής απλότητας. Απόλυτος έλεγχος της μπάλας, ακατάληπτη ψυχραιμία και σταθερή ακρίβεια στις μεταβιβάσεις προσφέρουν στην Ολλανδία ένα στοιχείο απαραίτητο για να κυριαρχεί στον χώρο του κέντρου. Κόντρα στους Ρουμάνους και στο εκθαμβωτικό 3-0 ο 25χρονος χαφ ήταν σχεδόν αλάνθαστος με την μπάλα στα πόδια, υπερβαίνοντας το 95% στις συνολικά 72 μεταβιβάσεις που επιχείρησε. Κυρίως δε προωθούσε το παιχνίδι και σπανίως κοιτούσε πίσω. Στο πρώτο μισό είχε 42/42!

Τι δεν είδαμε

  • Απειλή από τη Ρουμανία: Με 0.28 xG στο ενεργητικό τους κι έναν μονίμως παθητικό ρόλο οι «τρικολόρι» των Βαλκανίων αποδείχθηκε αδύνατο να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο στο νοκ άουτ ματς με τους Ολλανδούς. Είναι απορίας άξιο πως έμεναν στο ματς ως το 2-0 από τον Μάλεν στο 83′. Όσο κι αν ο Ιορντανέσκου έψαχνε άλλοθι στη διαιτησία του Γερμανού Ζβάιερ, η ομάδα του δεν διεκδίκησε τις όποιες πιθανότητές της στο γήπεδο.

  • Ουσία από την Αυστρία: Με 21 τελικές αξίας 2.74 xG σε 82 επιθέσεις, ο αποκλεισμός από τη μία αδικεί την προσπάθεια από το σύνολο του Ραλφ Ράνγκνικ, ιδίως στο τελευταίο ημίωρο του ματς με την Τουρκία, από την άλλη όμως ξεγυμνώνει την αδυναμία εκτέλεσης. Η αποτελεσματικότητα έλειψε από τους Κεντροευρωπαίους σ’ ένα κομβικό ματς και πληρώθηκε ακριβά.

Τι θα δούμε

  • Ποιος θα επιβιώσει: Μετά από διάλειμμα 48 ωρών και τις απαραίτητες ανάσες, αρχίζει ο δεύτερος γύρος των νοκ άουτ αγώνων με τη διεξαγωγή των πρώτων δύο προημιτελικών. Δύο προημιτελικών άνευ φαβορί ή αουτσάιντερ και με κάθε πρόβλεψη παρακινδυνευμένη. Πιθανές οι παρατάσεις σε κάθε περίπτωση, διότι «ο φόβος θα φυλάει τα έρμα» και το διακύβευμα της πρόκρισης στην τετράδα πλέον είναι τεράστιο.

Συντονιστείτε 

  • 5 Ιουλίου, 19:00: Γερμανία – Ισπανία, ΕΡΤ1
  • 5 Ιουλίου, 22:00: Πορτογαλία – Γαλλία, ΕΡΤ1