Κεντρικά θέματα συζήτησης ήταν τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, το ξεπάγωμα των προσλήψεων στους δήμους και η σύνταξη του νέου Ενιαίου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης.

Οικονομικά της Αυτοδιοίκησης

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, επισημαίνοντας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Παρά την ύπαρξη πόρων από διάφορα προγράμματα, πολλοί δήμοι αναγκάζονται να προσφεύγουν σε προκαταβολές ή έχουν «κοκκινίσει» οικονομικά λόγω του τέλους ταφής απορριμμάτων, του αυξημένου μισθολογικού κόστους και του ενεργειακού κόστους.

Αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος, ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε ότι οι δήμοι έλαβαν 238 εκατομμύρια ευρώ το 2022 για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, ενώ το 2023 και το 2024 δεν έλαβαν καμία επιπλέον επιχορήγηση. Ζήτησε την άμεση χορήγηση δύο επιπλέον δόσεων ΚΑΠ μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης, πρότεινε την ανάγκη για νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση, ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, πενταετούς διάρκειας και αποπληρωμής σε μία δεκαετία. Η ΚΕΔΕ θα καταθέσει σύντομα τη σχετική πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τέλος Ταφής και Ανακύκλωση

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μ. Γραφάκος, καθώς και εκπρόσωποι του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), για τη συζήτηση θεμάτων ανακύκλωσης. Ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε ότι οι δήμοι πληρώνουν το τέλος ταφής απορριμμάτων, αλλά τα χρήματα δεν επιστρέφονται στους δήμους, όπως προβλέπεται.

Ο κ. Γραφάκος παραδέχτηκε ότι η ανακύκλωση έχει μείνει στάσιμη τα τελευταία χρόνια και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί στην ΚΕΔΕ νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την ανακύκλωση, με στόχο να ψηφιστεί το αργότερο τον Σεπτέμβριο. Το νομοσχέδιο προβλέπει την ενοποίηση των συστημάτων, την ανάπτυξη του συστήματος εγγυοδοσίας, την ενίσχυση μικρών δήμων για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων και των βιοαποβλήτων και τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν τους υπόχρεους παραγωγούς.

Ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, Ευ. Καραμίντζος, συμφώνησε ότι τα χρήματα από το τέλος ταφής πρέπει να επιστραφούν στους δήμους για την προώθηση της ανακύκλωσης. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΑΑ, Γ. Ραζής, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι μόνο το 46% των επιχειρήσεων συμμετέχει στην ανακύκλωση και τόνισε την ανάγκη για άμεση παρέμβαση του κράτους για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Η συνεδρίαση ανέδειξε την ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις στον τομέα της ανακύκλωσης και της οικονομικής ενίσχυσης των δήμων. Ο υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, δεσμεύτηκε για τη διευθέτηση των οικονομικών προβλημάτων μέσω τριμερούς συνάντησης και ανακοίνωσε την έναρξη της συζήτησης για τη σύνταξη του νέου Ενιαίου Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.