Το πρωί της Τρίτης κόπηκε απότομα το νήμα της ζωής του Παναγιώτη Στάθη. Ο 54χρονος δολοφονήθηκε από έναν άνδρα ο οποίος επέβαινε σε σκούτερ. Από την αρχή οι Αρχές έστρεψαν το βλέμμα τους στο επιχειρηματικό περίγυρο του θύματος.

Η Μαφία της Μυκόνου φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του και η αστυνομία προσπαθεί να βρει την άκρη. Πρόκειται για μια υπόθεση η οποία δεδομένα θα χρειαστεί χρόνο για να ενωθούν όλα τα κομμάτια του παζλ μέχρι να φτάσουν οι Αρχές τόσο στο δολοφόνο, όσο και σε εκείνους που έδωσαν την εντολή.

Δεδομένα, πάντως, ο δράστης είχε σχεδιάσει κάθε του βήμα. Η κάμερα τον είχε πιάσει να περνά από το σημείο μια μέρα πριν τη δολοφονία κάνοντας μια πρόβα… τζενεράλε για όσα θα επακολουθούσαν.

Στυγνός δολοφόνος

Εκείνο που έχει προκαλέσει από την αρχή εντύπωση στις Αρχές είναι ο τρόπος δράσης του δολοφόνου. Δεδομένα πρόκειται για στυγνό εκτελεστή. Ο δράστης ήταν μόνος του, δε δίστασε δευτερόλεπτο και ήταν αποφασισμένος να φέρει εις πέρας το συμβόλαιο θανάτου.

«Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό. Σε όλες τις δολοφονίες με μηχανή πάντα είναι δύο. Αυτός ο άνθρωπος μόνος του σταματάει και με το ένα χέρι πυροβολεί, τελειώνει ο γεμιστήρας και βάζει και άλλο με σταθερό χέρι. Αυτά τα συμβόλαια δεν μπορεί να είναι φθηνά. Είναι φοβερό και το πώς διαφεύγει. Προσπαθούσαν οι αστυνομικοί να δουν τη διαφυγή του. Έχει πάει από στενά, έχει ανέβει σε πεζοδρόμια. Είχε πάει τουλάχιστον 2 φορές στο ίδιο σημείο με τα ίδια ρούχα τις προηγούμενες ημέρες, τα οποία τα πέταξε. Ήταν με ένα σκούτερ με πλαστές πινακίδες από το ίδιο σκούτερ» είπε ο Γιώργος Καλλιακμάνης, επίτιμος πρόεδρος Αστυνομικών Ν/Α Αττικής.

Η Δρ. Εγκληματολογίας και διευθύντρια CSI INSTITUTE, Κέλλυ Ιωάννου, σχολίασε πως φαίνεται ο δράστης να είχε σχεδιάσει καλά την εκτέλεση ενώ με αυτόν τον τρόπο «περνά το μήνυμα», όπως χαρακτηριστικά είπε, προς συμμόρφωση των υπολοίπων.

Σε σχέση με το τι μπορεί να οδήγησε σε αυτό το συμβόλαιο θανάτου καθώς δεν πρόκειται για έναν άνθρωπο της νύχτας, ο Γιώργος Καλλιακμάνης είπε πως το θύμα είχε υποστεί και στο παρελθόν ξυλοδαρμούς. «Το οργανωμένο έγκλημα είχε διεισδύσει στο νησί. Εδώ μιλάμε για πολεοδομία και εκεί υπήρχαν θέματα. Το αυτοκίνητο ήταν leasing αλλά το οδηγούσε μόνο το θύμα, οπότε δεν νομίζω να έγινε λάθος εκτέλεση. Τον έναν ξυλοδαρμό τον είχε καταγγείλει αλλά τον άλλον ξυλοδαρμό στην Μύκονο δεν τον είχε καταγγείλει. Η βαλλιστική θα δείξει εάν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν το όπλο. Συνήθως στις εκτελέσεις δεν χρησιμοποιούνται όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν».

Η ημέρα που έγινε στόχος

Οι Αρχές αναζητούν την ημέρα που ο 54χρονος έγινε στόχος της μαφίας. Τι έκανε και ενόχλησε όσους ελέγχουν τα κυκλώματα της Μυκόνου; Πότε έγινε αυτό; Συνδέονται οι προηγούμενες επιθέσεις με αυτή που έμελλε να του στερήσει τη ζωή;

Όπως όλα δείχνουν ο δολοφονηθέντας στο παρελθόν φέρεται να είχε ενημερώσει κατοίκους του νησιού ότι τα χρήματα που τους δίνουν σε σχέση με την αξία των οικοπέδων τους ήταν μικρή. Αυτό φαίνεται να ενόχλησε αυτούς που ελέγχουν το real estate στο νησί των Κυκλάδων αφού θα έπρεπε να δώσουν περισσότερα χρήματα για να πάρουν τα οικόπεδα που ήθελαν και έτσι άρχισαν οι απειλές.

Οι απειλές έγιναν ξυλοδαρμοί και κάπως έτσι φτάσαμε στην εκτέλεσή του. Οι Αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο έργα και αγοραπωλησίες ακινήτων, όχι μόνο στη Μύκονο, αλλά και σε Ίο, Πάρο και Σέριφο, ενώ τα τελευταία χρόνια οι επαγγελματικές δραστηριότητες του 54χρονου και του συνεταίρου του είχαν επεκταθεί και στην Ρουμανία.