Την ανησυχία του για την κακοκαιρία που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες αρκετές περιοχές της Ελλάδας – και την Αττική- εκφράζει με ανάρτησή του στο Facebook ο Γιάννης Καλλιάνος. Εν τω μεταξύ ήχησε 112 στη Θεσσαλονίκη για τα έντονα φαινόμενα.

Ο μετεωρολόγος επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες και καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Στο επίκεντρο των καταιγίδων θα βρεθούν: Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Χαλκιδική, Σποράδες, τα δυτικά τμήματα των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων και περιοχές του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Η ανάρτηση

«ΟΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

Με προβληματίζει λίγο η περίπτωση της Αττικής για μεθαύριο Πέμπτη. Τα προγνωστικά στοιχεία επιμένουν ότι σε διάφορες περιοχές του νόμου θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες. Οι δείκτες αστάθειας είναι πολύ ανεβασμένοι, ενδέχεται επομένως να εκδηλωθούν και ισχυρές χαλαζοπτώσεις σε τοπικό επίπεδο. Επίσης, ενέχει ο κίνδυνος και για τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα μιας και σε ορισμένες περιοχές θα σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Εύχομαι αύριο να αλλάξουν λίγο τα δεδομένα με τα νεότερα τρεξίματα των μοντέλων, και να είναι λίγο πιο ήπια η κατάσταση. Όχι ότι αν έρθει το «σύστημα» όπως φαίνεται θα είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί, δεν είπα αυτό, αντιθέτως, πολλες φορές αυτή την εποχή μας επηρέασαν ισχυρές καταιγίδες.

Όμως, όπως και να έχει, σε περίπτωση εκδήλωσης ισχυρών φαινομένων, καλό θα ήταν να περιορίσετε τις μετακινήσεις σας. Μια μικρή προσοχή δηλαδή.

Επίσης, στο επίκεντρο των ισχυρών καταιγίδων πιθανόν να βρεθούν και νομοί όπως η : Φωκίδα, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Κορινθία, η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Λακωνία, η Χαλκιδική, οι Σποράδες, τα δυτικά τμήματα των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων και περιοχές του Βορειοανατολικού Αιγαίου».

Ήχησε το 112 στη Θεσσαλονίκη

Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για τα έντονα καιρικά φαινόμενα (χαλαζοπτώσεις, κεραυνούς και καταιγίδες) στάλθηκε νωρίτερα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Η προειδοποίηση αφορά επιδείνωση των καιρικών φαινομένων από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης (4/7).

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Η κακοκαιρία, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, θα κρατήσει έως αργά το απόγευμα της Πέμπτης (04-07-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Πέμπτη (04-07-24)

  • Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής) καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (βορείως της Μυτιλήνης).
  • Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες.
  • Στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια.