Η Lucy Letby, πρώην νοσοκόμα νεογνών στη Μεγάλη Βρετανία, κρίθηκε ένοχη για την απόπειρα να σκοτώσει ένα κοριτσάκι δύο ωρών στον θάλαμο του νοσοκομείου όπου δολοφόνησε άλλα επτά βρέφη.

Η πρώην νοσοκόμα νεογνών, η οποία εκτίει 14 ποινές ισόβιας κάθειρξης, καταδικάστηκε την Τρίτη για απόπειρα δολοφονίας του μόλις δύο ωρών βρέφους μετά από δίκη στο δικαστήριο του Μάντσεστερ.

Το βρέφος που προσπάθησε να σκοτώσει

Το βρέφος, γνωστό ως Baby K, γεννήθηκε 15 εβδομάδες πρόωρα και ζύγιζε μόλις 692 γραμμάρια (1,52 λίβρες) όταν η Letby φέρεται να παραβίασε τον αναπνευστικό της σωλήνα, προκαλώντας μια «απειλητική για τη ζωή» επιδείνωση.

Η 34χρονη από το Χέρφορντ έχει πλέον καταδικαστεί για τη δολοφονία επτά μωρών και την απόπειρα δολοφονίας άλλων επτά στο νοσοκομείο Countess of Chester μεταξύ Ιουνίου 2015 και Ιουνίου 2016.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται σχετικά με το πως επιτράπηκε στον Letby να παραμείνει στη μονάδα νεογνών παρά τις ανησυχίες γιατρών του νοσοκομείου.

Η Letby, η οποία υποστήριζε σταθερά την αθωότητά της, αρνήθηκε τον Μάιο να ασκήσει έφεση κατά των καταδικαστικών αποφάσεων του περασμένου έτους από το εφετείο. Η πλήρης απόφασή του Εφετείου πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα.

Ο κατήγορος, Nick Johnson KC, είπε στους ενόρκους ότι η Letby προσπάθησε να δολοφονήσει το βρέφος περίπου 90 λεπτά μετά τη γέννησή του, μετατοπίζοντας τον αναπνευστικό του σωλήνα λίγες στιγμές αφότου η νοσοκόμα του παιδιού είχε φύγει από το πλευρό του. Αυτό έκανε τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα του παιδιού να πέσουν κατακόρυφα σε «απειλητικά για τη ζωή» επίπεδα, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Οι προηγούμενες δολοφονίες

Μέχρι εκείνη τη στιγμή η Letby είχε δολοφονήσει πέντε μωρά και είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει άλλα τρία. Ανώτεροι γιατροί την είχαν συνδέσει με μια σειρά από ανεξήγητα περιστατικά, αλλά παρέμεινε στη μονάδα νεογνών για άλλους πέντε μήνες, σκοτώνοντας δύο τρίδυμα αδέρφια με ένεση αέρα στο στομάχι τους.

«Πιάστηκε ουσιαστικά στα χέρια» να προσπαθεί να σκοτώσει το Baby K, είπε η εισαγγελία, όταν ένας  γιατρός εμφανίστηκε ξαφνικά δίπλα στη θερμοκοιτίδα του βρέφους αφού η Letby είχε παραβιάσει τον αναπνευστικό σωλήνα του μωρού. Ο γιατρός, Dr Ravi Jayaram, κατέθεσε ότι η Letby δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει το παιδί καθώς πάλευε για τη ζωή του.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι η νοσοκόμα παραβίασε τον αναπνευστικό σωλήνα του Baby K άλλες δύο φορές τις επόμενες ώρες, σε μια προσπάθεια να πείσει τους συναδέλφους της ότι το νεογέννητο, το οποίο ήταν ναρκωμένο με μορφίνη, τον είχε αφαιρέσει μόνο του.

Ενέργειες «ψυχρόαιμου δολοφόνου»

Ο Nicola Wyn Williams, ανώτερος εισαγγελέας του δικαστικού σώματος της Μεγάλης Βρετανίας, περιέγραψε τις ενέργειες της Letby ως ενέργειες ενός «ψυχρόαιμου δολοφόνου».

Και πρόσθεσε: «Η Lucy Letby αρνείται συνεχώς ότι προσπάθησε να σκοτώσει αυτό το μωρό ή κάποιο από τα μωρά που έχει καταδικαστεί για δολοφονία ή απόπειρα δολοφονίας. Η κριτική επιτροπή άκουσε όλα τα λεπτομερή στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της δικής της υπεράσπισης και διαμόρφωσε τη δική της άποψη. Το προσωπικό της μονάδας έπρεπε να σκεφτεί το αδιανόητο – ότι κάποιος από τους δικούς του βλάπτει σκόπιμα και σκότωνε τα μωρά που τους φρόντιζε».