Σε μία ενέργεια που εξέπληξε πολλούς, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος θεωρείται ο πλέον κοντινός από τους ηγέτες της Ε.Ε. στον Βλαντιμίρ Πούτιν, μία μέρα μόλις μετά την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας της Ένωσης από τη χώρα του, επέλεξε να επισκεφθεί για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το Κίεβο.
Στη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του ζήτησε να εξετάσει το ενδεχόμενο «κατάπαυσης του πυρός» προκειμένου να «επιταχυνθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες» με τη Μόσχα.
«Να επιταχύνουμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες»
Μετά τη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τρίτη, ο Όρμπαν, ο οποίος έχει επικρίνει την ευρωπαϊκή υποστήριξη στην Ουκρανία, δήλωσε: «Ζήτησα από τον πρόεδρο Ζελένσκι να σκεφτεί εάν θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ξεκινώντας με μια κατάπαυση του πυρός».
Ο Όρμπαν συνέχισε: «Μια κατάπαυση του πυρός θα έδινε την ευκαιρία να επιταχυνθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Διερεύνησα αυτήν την πιθανότητα με τον πρόεδρο και είμαι ευγνώμων για τις ειλικρινείς απαντήσεις και τη στάση του στη διαπραγμάτευση».
Ο Ούγγρος ηγέτης έχει πολλάκις υποστηρίξει την ιδέα του τερματισμού του πολέμου με κατάπαυση του πυρός, σε αντίθεση με τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία που συνεχίζει να παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τότε που ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022.
Η στάση της Ουκρανίας
Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι, όπως και πολλοί από τους στενότερους συμμάχους της Ουκρανίας, έχουν απορρίψει επανειλημμένα οποιεσδήποτε συνομιλίες θα απαιτούσαν τη θυσία εδάφους από το Κίεβο, το οποίο έχει καταληφθεί με τη βία, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να είναι έμπιστος ότι θα τηρήσει οποιαδήποτε συμφωνία.
Ο Όρμπαν εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ Βουδαπέστης και Κιέβου, οι οποίες έχουν διαταραχθεί από τη στενή σχέση του Ούγγρου ηγέτη με τον Πούτιν.
«Θα θέλαμε να βελτιώσουμε τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε ο Όρμπαν. «Θα θέλαμε επίσης να κάνουμε μια ευρεία διμερή συμφωνία με την Ουκρανία, παρόμοια με αυτές που έχουμε ήδη κάνει με τους γείτονές μας (στο παρελθόν). Θα χαρούμε να συμμετάσχουμε στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της Ουκρανίας και θα θέλαμε ένα συμφωνημένο πλαίσιο για αυτό».
Το ουγγρικό βέτο στην ευρωπαϊκή υποστήριξη της Ουκρανίας
Ο Ούγγρος ηγέτης έχει προσπαθήσει σε διάφορες περιπτώσεις να εμποδίσει τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσφέρουν περαιτέρω στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Η στενή σχέση του Ούγγρου πρωθυπουργού με τον Πούτιν έχει τεθεί συχνά μάλιστα υπό διερεύνηση. Ο δεσμός τους στηρίζεται τόσο στην οικονομική συνεργασία όσο και σε ορισμένες κοινές αξίες.
Και οι δύο ηγέτες έχουν θεσπίσει πολιτικές κατά των LGBTQ και έχουν καταπολεμήσει την ελευθερία του λόγου στις χώρες τους. Η Ουγγαρία έχει υποστηρίξει τη Ρωσία σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών και απέρριψε τις κυρώσεις της ΕΕ μετά την επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία ήδη από το 2014, μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ουγγαρία
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ουγγαρία και τον Βίκτορ Όρμπαν, η οποία αλλάζει κάθε έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια κάθε εξάμηνης περιόδου, η χώρα που ελέγχει την προεδρία δεν αναλαμβάνει τον έλεγχο της συνολικής ατζέντας της ΕΕ, αλλά διαθέτει τη δυνατότητα να καθορίσει τις δικές της προτεραιότητες.
Ο Όρμπαν ανέλαβε την προεδρία τη Δευτέρα με το σύνθημα «Make Europe Great Again», μια αναφορά στο πολιτικό σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ που ανησυχεί πολλούς από τους Ευρωπαίους ομολόγους του που προετοιμάζονται για την πιθανή επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο και για το τι θα σημαίνει αυτή για την ΕΕ.